Γράμματα και σχόλια
Κάντο όπως η Πόπη!

Η Π. Χριστοδουλίδου σε απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενων στα ΜΜΕ το Φλεβάρη του 2016. Φωτό: Λένα Βερδέ

Ένα μεγάλο αντίο σε μια μεγάλη αγωνίστρια που έδωσε έμπνευση με τον λόγο της και τη στάση της σε εκατοντάδες συναδέλφους που πάλευαν και παλεύουν ενάντια στις επιθέσεις των εκδοτών και των καναλαρχών.

Η Πόπη Χριστοδουλίδου ήταν η ενσάρκωση της ασυμβίβαστης μάχης στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το έλεγε η καρδιά και η ψυχή της. Μια γυναίκα που έδειξε ότι οι μάχες ενάντια στα αφεντικά μπορούν να ενώσουν χιλιάδες γκρεμίζοντας ψεύτικους διαχωρισμούς και να είναι νικηφόρες. 

Γνωριστήκαμε το 2000, συνάδελφοι στον Πήγασο, τον μιντιακό όμιλο του Μπόμπολα, στο “Έθνος” και την “Ημερησία”. Με την Πόπη βρεθήκαμε, μαζί με άλλους συναδέλφους, στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τους εκβιασμούς για την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, με την έλευση των μνημονίων. Η Πόπη ήταν πρωτοπόρα στις συνελεύσεις, στις απεργίες, στις περιφρουρήσεις. Στοχοποιημένη από τα αφεντικά, ήταν από τις πρώτες που απολύθηκαν, αναίσχυντα και εκδικητικά, την άνοιξη του 2011. Λίγες εβδομάδες μετά τον Ιούλιο του 2011, ακολούθησε και η δική μου απόλυση. Η εργοδοσία ήθελε να ξεμπερδέψει με όσους έσπερναν την ασυμβίβαστη προσέγγιση του αγώνα μέχρι τη νίκη. 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συζητήσεις μας. Η Πόπη ήταν μια αγωνίστρια που εκτός από τις μάχες για την αξιοπρέπεια στη δουλειά πάλευε συνολικότερα για μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.Το μυαλό της ανοιχτό, αεικίνητο, η γροθιά της πάντα ψηλά, ήταν αναμφισβήτητα το κοφτερό σπαθί μιας γενιάς που διδάχθηκε πολλά στη φωτιά της μάχης ενάντια στις ισχυρότερες οικογένειες του πλούτου και της εξουσίας. Το κείμενο-καταγγελία που έγραψε μετά την απόλυση μου στο blog που διατηρούσε για το πειραϊκό ρεπορτάζ, που τόσο αγαπούσε, περιέχει όλες τις λέξεις και τις φράσεις που ταιριάζουν για να περιγράψουν την ίδια και τον αγώνα που έδινε καθημερινά (tinyurl.com/y54g2mx4). Θα σε θυμάμαι πάντα και θα λέω σε όλες και όλους: Κάντο όπως η Πόπη. 

Κώστας Σαρρής 

 

“Η Πόπη ήταν μια μαχόμενη δημοσιογράφος μια ταξική αγωνίστρια, μια συντρόφισσα με όλη τη σημασία της λέξης” γράφει για την αγωνίστρια δημοσιογράφο Πόπη Χριστοδουλίδου που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 30/10, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζομένων στα ΜΜΕ Financial Crimes. “Σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε απεργιακή περιφρούρηση, σε κάθε μάχη η Πόπη ήταν παρούσα. Έγινε ενεργό στέλεχος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, εκλέχτηκε δυο φορές στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, εκλέχθηκε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όλων των μαχών που δώσαμε τα τελευταία χρόνια...”.

Η Πόπη Χριστοδουλίδου ήταν υποψήφια βουλευτής επικρατείας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις πρόσφατες εκλογές του Ιούνη.