Οικονομία και πολιτική
O Πειραιάς θυσία στην COSCO

Έξω από το αστυνομικό τμήμα, 12/11

Δυο ήταν οι βασικές συναντήσεις που είχε ο Μητσοτάκης στην Κίνα. Η πρώτη ήταν με τον Σι Τζι Πινγκ, τον πρόεδρο της Κίνας –που ανταπέδωσε την “τιμή” με μια επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Η δεύτερη ήταν με τον Ξου Λιρόγκ, τον πρόεδρο της Cosco. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη νέα “επένδυση” της Cosco αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά –μια συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε, με εγκωμιαστικά σχόλια, πολλές φορές όσο ήταν στην Κίνα ο πρωθυπουργός. 

Για το ποιόν και τα σχέδια της Cosco δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα – οι εργάτες και οι κάτοικοι του Πειραιά ξέρουν πολύ καλά, από πρώτο χέρι, σε τι μεταφράζονται οι επενδύσεις της Cosco. Στις αρχές Οκτώβρη οι κάτοικοι της Πειραϊκής είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο “Master Plan” κυβέρνησης - εταιρείας που απειλεί να καταστρέψει περιβαλλοντικά ολοκληρωτικά την περιοχή. Αλλά για την κυβέρνηση οι άνθρωποι δεν είναι πάνω από τα κέρδη. Τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους. Και ειδικά τα κέρδη των εφοπλιστών. Και αυτό δεν προσπάθησε καν να το κρύψει ο Μητσοτάκης στην Κίνα. Κάθε άλλο.

“Είμαστε έθνος θαλασσοπόρων” είπε. Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, συμπλήρωσε, για να εξηγήσει ποιους έχει κατά νου όταν αναφέρεται στο “έθνος”. “Οι συνεργασίες με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είναι προφανείς”. Το Λιμάνι του Πειραιά είναι ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Εκατομμύρια κινεζικά προϊόντα φθάνουν στις αγορές της Ευρώπης με ελληνόκτητα πλοία μέσα από τις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Μητσοτάκης ονειρεύεται να το κάνει ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Η επένδυση της Cosco στην Ελλαδα “αποτελεί σημαντικό success story” έλεγε ο Μητσοτάκης στην Κίνα. Το ερώτημα είναι για ποιους; Για τους εφοπλιστές ή για τους εργάτες; Για τον Ξου Λιρόνγκ και τα άλλα αφεντικά της Cosco ή για τους εργάτες και τις εργάτριες στην Κίνα που παράγουν όλα αυτά τα προϊόντα κυριολεκτικά για ένα πιάτο ρύζι; Για τα κέρδη τους ή για τις ζωές μας; 

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης υπονοεί ότι τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται. Ότι η ανάπτυξη είναι προς όφελος όλων μας. Πρόκειται για ψέμα. Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Coscο -που παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες- μας το έχουν θυμίσει πολλές φορές από τότε που έχει ξεκινήσει το “success story”.

Σωτήρης Κοντογιάννης

 

Την καταστολή με προσαγωγές και συλλήψεις συνάντησαν την Τρίτη 12/11 το πρωί τα μέλη της κίνησης “Ενεργοί Πολίτες Α' Κοινότητας – ΟΧΙ Λιμάνι στην Πειραϊκή” που πριν ακόμα ανοίξουν το πανό τους έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης την ώρα που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζι Πινγκ επισκεπτόταν το μουσείο, βρέθηκαν απέναντι στην αστυνομία του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη. 

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι: “Μετά από 3 ώρες στο αστυνομικό τμήμα αναγκάστηκαν να μας αφήσουν μετά τις διαμαρτυρίες και την κατακραυγή που εκφράστηκε τόσο στο αστυνομικό τμήμα από βουλευτές του ΜΕΡΑ 25 αλλά και μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή όσο και στη Βουλή που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα. 

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της πόλης μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της Cosco με πρώτο άμεσο σταθμό την συμμετοχή μας στην πορεία του Πολυτεχνειου, την Κυριακή στις 17 Νοεμβρη, 2μμ στην πλ. Κλαυθμώνος”.

Κυριάκος Μπάνος