Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι: Κίνημα αλληλεγγύης

Πρόσφυγες αντιμέτωποι με ΜΑΤ στα σύνορα του Έβρου. Φωτό: Ερντέμ Σαχίν / EPA

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης καλούν την Πέμπτη 5 Μάρτη στις 6.30μμ στα Προπύλαια καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες ενάντια στην ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και τις φασιστικές επιθέσεις. 

“Η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς από την εξέγερση των εργαζόμενων, των αγροτών, των ψαράδων για την ταπεινωτική ήττα της απόβασης και της επιδρομής στη Λέσβο και την Χίο. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, την αριστερά και τις συλλογικότητες να πρωτοστατήσουμε ενωμένοι για να σταματήσει αυτή η εγκληματική ρατσιστική επιδρομή κατά των προσφύγων που στρώνει το έδαφος στους φασίστες. Απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα στους κατατρεγμένους, να τους αφήσουν να έρθουν τώρα” αναφέρει το κάλεσμά της η ΚΕΕΡΦΑ. 

“Ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες! Άσυλο, στέγη, δωρεάν πρόσβαση σε Υγεία – Παιδεία, ίσα δικαιώματα. Άμεσος απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων από τα νησιά. Κατάργηση του αίσχους της Μόριας, ούτε κλειστά -ούτε ανοιχτά κέντρα κράτησης. Να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες ΕΕ-Ελλάδας –Τουρκίας. Καμιά εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Δεν πολεμάμε για τις εξορύξεις και τις ΑΟΖ – διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών της Ελλάδας – Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής” αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την ίδια στιγμή που στον Έβρο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την εγκληματική δράση του στρατού και των ΜΑΤ ενάντια στους πρόσφυγες με εκατοντάδες τραυματίες (το πρακτορείο Ρόιτερς επιβεβαιώνει τη δολοφονία ενός Σύριου πρόσφυγα 40 μέτρα από τα σύνορα) ένα βρέφος πνίγηκε στα ανοιχτά της Λέσβου με το Λιμενικό να ισχυρίζεται ότι “οι επιβαίνοντες ανέτρεψαν τη βάρκα προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης”. Οι εικόνες από την Κω όπου ελληνικό λιμενικό σκάφος επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς, πυροβολώντας στα 2 μέτρα από τις βάρκες και χτυπώντας τους πρόσφυγες που ουρλιάζουν από τρόμο, δείχνουν ανάγλυφα τις “νέες μεθόδους διάσωσης” του Μητσοτάκη.   

Αυτές οι βαρβαρότητες συνοδεύονται από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της αναστολής, για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου, τις άμεσες απελάσεις χωρίς καταγραφή “όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος”. Ήδη ο Μηταράκης και ο Στεφανής στέλνουν πολεμικό οχηματαγωγό στη Λέσβο για να πάρει τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης με στόχο   να μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας σε κλειστό κέντρο διαμονής μεταναστών με σκοπό την απέλαση τους. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (που κατά τα άλλα νίπτει τας χείρας της για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα καλώντας τις κυβερνήσεις Ερντογάν-Μητσοτάκη σε “αυτοσυγκράτηση”) αναφέρει σχετικά με άσυλο και ελληνικά push backs: “Ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της Ε.Ε για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου... ενώ δεν μπορεί να αναστέλλεται το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ”.

“Το 2015 οι πρόσφυγες έσπασαν τα σύνορα της Ευρώπης φρούριο κερδίζοντας την εκτίμηση και την μαζική αλληλεγγύη του κόσμου που στάθηκε στο πλευρό τους. Από τις γιαγιάδες της Λέσβου που έγιναν διεθνώς το σύμβολο αυτής της αλληλεγγύης μέχρι τους χιλιάδες που κινητοποιηθήκαμε για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, την μειονότητα, τους μαζικούς φορείς, την Αριστερά και κάθε δημοκράτη πολίτη, να καταδικάσουν την ρατσιστική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ και να απαιτήσουν: ανοίξτε τα σύνορα, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης-Ροδόπης-Έβρου. 

Καλέσματα ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΘΗΝΑ Προπύλαια 6.30μμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καμάρα, 6μμ

ΧΑΝΙΑ Αγορά, 6.30μμ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Περιφέρεια, 6.30μμ