Η Άποψή μας
Αφήστε τους πρόσφυγες να περάσουν!

Ανακοίνωση του ΣΕΚ

Η άγρια επιχείρηση αστυνομίας και στρατού που κλιμακώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Έβρο ενάντια στους πρόσφυγες είναι ένα έγκλημα! Πρώτα απ' όλα σε βάρος ανθρώπων που τρέχουν να σωθούν από τα βάσανα του πολέμου, αθώων γυναικών και παιδιών που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους και ψάχνουν καταφύγιο δίπλα μας και σε μια Ευρώπη που θέλει να λέγεται πολιτισμένη.

Αλλά είναι και ένα έγκλημα σε βάρος των απλών ανθρώπων εδώ, σε βάρος της εργατικής τάξης και της νεολαίας που αντιστέκεται στις επιθέσεις των αφεντικών και της κυβέρνησής τους. Λίγες μέρες μετά την Πανεργατική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο που λεηλατεί τις συντάξεις και αμέσως μετά την εξέγερση των νησιωτών που έδιωξε τα ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο, ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του προσπαθούν να μας πείσουν ότι κινδυνεύουμε από τους... πρόσφυγες! 

Σπέρνουν ψέματα και ρατσιστικό δηλητήριο μαζί με δακρυγόνα, σφαίρες και θάνατο, αλλά μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Είναι ψέμα ότι οι πρόσφυγες κουβαλάνε τον κορονοϊό, όπως ισχυρίζεται σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Μητσοτάκης, επειδή έρχονται από το Ιράν ή το Αφγανιστάν. Η Ιταλία έχει περισσότερα κρούσματα από το Ιράν, αλλά η λύση δεν είναι να μπούνε φράχτες και στο Ιόνιο, είναι να υπάρχουν νοσοκομεία με αρκετό προσωπικό για βοήθεια σε κάθε ασθενή. Είναι αβάσταχτη κοροϊδία να κυνηγάνε τους πρόσφυγες και ο Κικίλιας να διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι ψέμα ότι οι πρόσφυγες είναι “πιόνια” του Ερντογάν για να πιέζει την ΕΕ. Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ξεριζωθεί από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας για να ξεφύγουν από τις φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό του Ερντογάν και τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας. Αυτό το κύμα είναι που ξεσηκώνει και τους παλιότερους πρόσφυγες να τρέξουν μακρυά από την Τουρκία. 

Τα πολεμοκάπηλα επιτελεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Μακρόν που έστειλε αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, η γερμανική κυβέρνηση που φλερτάρει με τους νεοναζί του AfD, θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Θέλουν μερίδιο στη μοιρασιά της Συρίας, αλλά θέλουν και τα σύνορα κλειστά για τον κόσμο που τρέχει να σωθεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Μητσοτάκη να κάνει την Ελλάδα συνοριοφύλακα για λογαριασμό αυτών των αρπακτικών περιμένοντας ανταλλάγματα για τις ΑΟΖ.

Πρέπει και μπορούμε άμεσα, δίπλα σε όλες τις διεκδικήσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας, να προβάλλουμε το αίτημα για να ανοίξουν τα σύνορα και να υποδεχτούμε τους κατατρεγμένους. Να θυμηθούμε το κίνημα αλληλεγγύης που είχαμε οργανώσει όταν οι πρόσφυγες συγκεντρώνονταν στην Ειδομένη για να περάσουν προς την Ευρώπη μέσα από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως συγκεντρώνονται τώρα δίπλα στον Έβρο. Οι σύντροφοί μας στην Τουρκία δίνουν τον ίδιο αγώνα που δώσαμε και δίνουμε κι εμείς.

Το σύνθημα “Αφήστε τους πρόσφυγες να περάσουν” πρέπει να ακουστεί στην απεργία των νοσοκομείων στις 5 Μάρτη που απαιτεί προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, στις φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στη βία των ΜΑΤ, στην Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών στις 8 Μάρτη με τις προσφυγοπούλες μπροστά, στο συλλαλητήριο που καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στην κυβερνητική ρατσιστική εκστρατεία την Πέμπτη 6.30μμ στα Προπύλαια. Και βέβαια θα το βροντοφωνάξουμε όλοι και όλες μαζί στις 21 Μάρτη συντονισμένα με το διεθνές κίνημα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Ας το πούμε δυνατά, ας το πούμε καθαρά: Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά!

Αθήνα, 2 Μάρτη 2020
Η ΚΕ του ΣΕΚ

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΕΚ-DSiP

Όχι στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο
Οι πρόσφυγες είναι αδέρφια μας
 

Οι πρόσφυγες πληρώνουν το τίμημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ενόσω οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας προσπαθούν να κερδίσουν από την σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών μπλοκ, κάνουν κι οι δυο ότι περνάει από το χέρι τους για να ξεφορτωθούν τους πρόσφυγες που βρίσκονται μέσα στα σύνορά τους και να εμποδίσουν την είσοδο ανθρώπων που τρέχουν να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. 

Η Τουρκία αντιμέτωπη με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ στο Ιντλίμπ δήλωσε ότι πλέον δεν θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να διασχίζουν τα σύνορα προς την Ευρώπη. Μόλις άκουσαν αυτή τη δήλωση δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που έχουν απαυδήσει από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό που υπομένουν στην Τουρκία, άρχισαν να μετακινούνται δυτικά για να διασχίσουν τα σύνορα από τη στεριά και τη θάλασσα. 

Καθώς χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα τουρκικά σύνορα οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σε συνεργασία με τη Frontex λαμβάνουν βάρβαρα μέτρα για να σταματήσουν τους πρόσφυγες. 

Είναι προφανές ότι η απόφαση της κυβέρνησης του ΑΚΡ για το πέρασμα των συνόρων δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την συμπάθεια στους πρόσφυγες. Η τουρκική κυβέρνηση αντί να εξηγήσει γιατί οι πρόσφυγες θέλουν τόσο πολύ να φύγουν από τη χώρα, περηφανεύεται για τους αριθμούς που διέσχισαν τα σύνορα με την Ευρώπη. Χιλιάδες ξεκινάνε ταξίδια θανάτου σε πλαστικές βαρκούλες και χιλιάδες ακόμα περιμένουν, σε φρικτές συνθήκες, στα σύνορα. 

Από την άλλη, η ελληνική αστυνομία επιτίθεται στους πρόσφυγες με δακρυγόνα ακόμα και με σφαίρες. Στα ελληνικά νησιά ομάδες ρατσιστών, ενθαρρυμένοι από τις ρατσιστικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, προσπαθούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες. Χαιρετίζουμε τους απλούς ανθρώπους στα νησιά που κυνήγησαν την αστυνομία και αρνούνται την εγκατάσταση φυλακών για πρόσφυγες στη γη τους. Χαιρετίζουμε τις γυναίκες της Λέσβου που λένε ότι οι γυναίκες πρόσφυγες δεν είναι διαφορετικές από εμάς. 

Το συμφέρον των εργατών σε Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, ή με την ΕΕ, με τα αφεντικά της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι με τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη με όλους τους πρόσφυγες και αυτή την στιγμή ιδιαίτερα με τους πρόσφυγες από την Συρία. 

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας να σταματήσουν τις πολεμικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και να εγκαταλείψουν τις περιπέτειες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές απλών ανθρώπων. Είμαστε αντίθετοι τόσο στο βομβαρδισμό του Ιντλίμπ από το καθεστώς του Άσαντ και την Ρωσία όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. 

Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές που ωθούν τους πρόσφυγες στη φρίκη και το θάνατο σε στεριά και θάλασσα!

Απαιτούμε το άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες που προσπαθούν να φύγουν από το Ιντλίμπ και το σταμάτημα των πολιτικών της ΕΕ και της Ελλάδας που είναι σχεδιασμένες για το φράξιμο του δρόμου στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μείνουν στην Ελλάδα και την Τουρκία αν το θελήσουν και να πάνε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν το επιθυμούν.  Η Τουρκία και η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των προσφύγων που ζουν μέσα στα σύνορά τους. 

Εμείς, η αριστερά και στις δυο πλευρές του Αιγαίου παλεύουμε χρόνια τώρα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων, ενάντια στους ρατσιστές. Καλούμε τους εργάτες όλων των χωρών να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να υψώσουν τη σημαία της ειρήνης ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον ρατσισμό. 

Το DSiP στην Τουρκία και το ΣΕΚ στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στους αγώνες μας, και στην οργάνωση της αντιρατσιστικής δράσης στη βδομάδα 15-21 Μάρτη. 

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι!
Όχι στον ρατσισμό!
Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!
 
Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSiP) Τουρκία
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) Ελλάδα