Καταστολή
Η συνδικαλιστική και πολιτική δράση δεν είναι "άσκοπη μετακίνηση"

Φωτό από το περιστατικό στην εξόρμηση στου Ζωγράφου, 11/4

Πληθαίνουν τα περιστατικά προστίμων σε βάρος πολιτών που μετακινούνται στα πλαίσια συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Έτσι μέσα στις τελευταίες 24 ώρες (10-11/4/2020) πρόστιμα επιβλήθηκαν: 

α. Στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και στον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου που μετέβησαν στο ΑΤ Γλυφάδας κατόπιν έκκλησης σε βοήθεια από κρατούμενους μετανάστες που κάνουν απεργία πείνας για την ανθυγιεινή κράτησή του σε κελί. 

β. στους Θ. Μεγαλοικονόμου ψυχίατρο, Α. Βαφειάδου πρώην δημοτικό σύμβουλο Περιστερίου, Χρ. Βαφειάδη καθηγητή και στον δημοτικό σύμβουλο Ιλίου Δημήτρη Γεωργίου, γιατρό καρδιολόγο, που μετέβησαν στο ΑΤ Περιστερίου κατόπιν έκκλησης σε βοήθεια από κρατούμενους για να τους διαθέσουν μέσα προστασίας. 

γ. Σε 9 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζωγράφου που συμμετείχαν σε μοίρασμα φυλλαδίων για τη στήριξη του ΕΣΥ κατά τη μετάβασή τους σε σούπερ-μάρκετ για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πολίτες τηρούσαν όλες τις προβλέψεις κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, ήταν εφοδιασμένοι με σχετικές βεβαιώσεις μετακίνησης και υπέβαλαν ενστάσεις στα υποβληθέντα πρόστιμα.

Πρόκειται για ωμή προσπάθεια φίμωσης κάθε συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, την ίδια στιγμή που οι κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξαιρέθηκαν διά νόμου από την υπογραφή βεβαίωσης μετακίνησης. Η κυβέρνηση διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να στήνει πολιτικές φιέστες, όπως αυτή της “υποδοχής” στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της αποστολής ιατρικού υλικού από την Κίνα στις 31/3/2020. Αλήθεια, τι ανάγκη εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη εκδήλωση εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας; Γιατί έπρεπε να μετακινηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μαζί του δεκάδες αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και λοιποί παρατρεχάμενοι για μια δήλωση στις κάμερες που θα μπορούσε να έχει γίνει μέσω skype?

Και, αλήθεια, ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να μας απαντήσει; Ποιά βεβαίωση μετακίνησης υπέγραψε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Παπαδημητρίου για να μεταβεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και να διαφημίσει τη “δωρεά” του; Την Βεβαίωση Α, του εργαζόμενου ή του ελεύθερου επαγγελματία; Ή την Βεβαίωση Β; Και ποιός λόγος προβλήθηκε: η “παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη” (δηλ. στον Κυριάκο Μητσοτάκη); Ή η “μετάβαση σε θρησκευτική τελετή”, δηλαδη στη “βάφτιση” της ανύπαρκτης φορολογίας των εφοπλιστών σε “δωρεά”; Αλλά βέβαια, αν ο τίτλος σου έχει τη λέξη “Ωνάσης”, είσαι υπεράνω νόμων και δεν θα βρεθεί ποτέ κανένας αστυνομικός να σου ζητήσει τα χαρτιά σου, πόσο δε μάλλον να σου βάλει πρόστιμο...

Ας μαζέψει λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ τους αστυνομικούς που αυθαιρετούν με την επιβολή προστίμων σε βάρος πολιτών που ούτε παρανόμησαν ούτε διακινδύνευσαν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Αυτό που πραγματικά διακινδυνεύει την υγεία και τα δικαιώματα όλων μας είναι οι πολιτικαντισμοί και τα επικοινωνιακά σώου, που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή