Κορονοϊός
Αγώνας! Για να σώσουμε ζωές: Σήμα κινδύνου στα Γηροκομεία

«Ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων στα Γηροκομεία, είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους μερικές φορές». 

Αυτή η φράση, της υπουργού Άμυνας της Ισπανίας, συνοψίζει σε λίγες λέξεις πως ο «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους του. Στο Ισπανικό κράτος μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαν μολυνθεί σχεδόν 6.300 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας κι είχαν πεθάνει 885 σε ένα σύνολο περίπου 2400 θυμάτων. Σε πολλά από αυτά οι εργαζόμενοι έχοντας ήδη νοσήσει μαζικά δεν βρίσκονταν καν εκεί. 

Στη Γαλλία μέχρι τις 4 Απρίλη από ένα σύνολο 7560 νεκρών, οι 2028 είχαν πεθάνει σε γηροκομεία! H κατάσταση παρόμοια και στην Ιταλία, όπου οι ηλικιωμένοι που πέθαιναν στα γηροκομεία ή στο σπίτι πολλές φορές δεν καταμετρούνταν καν στα επίσημα θύματα του κορονοϊού. 

«Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας σχετικά με την Ελλάδα. Όμως όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας επειδή «έγινε επίταξη των υλικών για να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα από τα νοσοκομεία» δεν μπορούν να βρουν προμήθειες για τα ιδρύματα. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, που στις 3 Απρίλη πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το Γηροκομείο Αθήνας: 

«Η έκκληση για βοήθεια, που απεύθυνε η διοίκηση του ιδρύματος ζητώντας αντισηπτικά, μάσκες, πετρέλαιο, πάνες, σεντόνια και καθαριστικά, είναι η ατράνταχτη απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας λειτουργίας μιας πολύτιμης δομής προς όφελος των τροφίμων της και της κοινωνίας... Καλούμε τα σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν την κρατικοποίηση του Γηροκομείου της Αθήνας κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων ΤΩΡΑ, πριν είναι πολύ αργά… Είναι αδιανόητο η φροντίδα της τρίτης ηλικίας να μείνει στα χέρια των ίδιων ‘φιλανθρωπικών ιδρυμάτων’ που την οδήγησαν στην συρρίκνωση και την υποβάθμιση».

Στο Γηροκομείο Αθήνας χρειάστηκε πλήθος καταγγελιών και διαμαρτυρίες ώστε δύο μέρες μετά ο ΕΟΔΥ να κάνει το αυτονόητο, να στείλει δηλαδή ένα συνεργείο για να κάνει τεστ, χωρίς ευτυχώς να αναφερθεί κάποιο κρούσμα. Τι γίνεται όμως με τις 30 χιλιάδες ηλικιωμένους που διαμένουν σε 200 περίπου μονάδες σε όλη την Ελλάδα;