Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Με τη δύναμη της οργάνωσης από τα κάτω

7/5, Κινητοποίηση στον Αγ. Σάββα ενάντια στις απολύσεις. Φωτό: Λένα Βερδέ

Όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής μέρας δράσης στα νοσοκομεία στις 12 Μάη έδωσαν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. Η οργάνωση της κινητοποίησης, σαν κρίσιμο βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική στο ΕΣΥ, ήταν κεντρική στη διαδικτυακή τους συνέλευση την Παρασκευή 8 Μάη.

«Ακόμα και σε αυτή τη σκληρή περίοδο, μπορούμε με τις κινητοποιήσεις μας να έχουμε νίκες», είπε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, ανοίγοντας τη συνέλευση με το νέο της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζόμενων στη φύλαξη (βλέπε δίπλα). «Η σημερινή υποχώρηση της κυβέρνησης δείχνει τη δύναμή μας, όχι ότι έχει κάνει πίσω από την πολιτική της. Θέλει να επαναφέρει τους εργολάβους στα νοσοκομεία, να χαρίσει κομμάτια της υγείας στους ιδιώτες, να φέρει τους “Ταξιάρχες” στο ΕΣΥ, να ξεφορτωθεί τους συμβασιούχους. Βλέπουμε πώς ανοίγουν μετά την καραντίνα τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία: χωρίς κανένα σχεδιασμό, με προσωπικό και ασθενείς να συνωστίζονται παντού, χωρίς προσλήψεις και μέτρα προστασίας. Γι' αυτό επιμένουμε σε όλα τα αιτήματά μας. Στις 12 Μάη προχωράμε σε στάση εργασίας 12-3μμ και συγκέντρωση στο προαύλιο και συνεχίζουμε με την ορμή της νίκης που είχαμε σήμερα».

Ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις με πρώτο τον Κώστα Πολύδωρο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στις Ιδιωτικές Κλινικές της Αττικής, να περιγράφει πώς οι αγώνες στα δημόσια νοσοκομεία έχουν δώσει έμπνευση και δύναμη για κινητοποιήσεις και στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας ενάντια στους κλινικάρχες. Ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και της ΕΝΙΘ, συνέχισε:

«Βγαίνοντας από την καραντίνα και όχι από τον κορονοϊό, με το άνοιγμα όλων των λειτουργιών των νοσοκομείων που ήταν σε αναστολή, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Σε μας 35 άτομα επικουρικό προσωπικό, που υπέγραψαν μονοετή σύμβαση ενώ ο διαγωνισμός έλεγε διετή και η οποία λήγει σε ένα μήνα, είναι στον αέρα. Τα συνεργεία καθαρισμού είναι σε εργολάβους που  διεκδικούν να επεκταθούν και σε άλλα πόστα. Κανένας μόνιμος γιατρός δεν έχει έρθει, οι μετακινήσεις και η ανακύκλωση προσωπικού συνεχίζονται. Η διάθεση είναι οργισμένη και αγωνιστική, καθώς έχουν γίνει βήματα οργάνωσης τόσο στις 7 Απρίλη που έσπασε την κινηματική καραντίνα που ήθελε να επιβάλει η κυβέρνηση όσο και στις 28 Απρίλη και την Πρωτομαγιά. Στις 12 Μάη οργανώνουμε κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο αλλά και στο Ψυχιατρικό, το Παπαγεωργίου, το ΚΥ Ευόσμου».

«Στο Αγία Όλγα έχουν έρθει τρεις επικουρικοί γιατροί και τέσσερις νοσηλευτές και υποτίθεται ότι περιμένουμε άλλους δυο νοσηλευτές και έναν τραυματιοφορέα. Σύνολο δέκα εργαζόμενοι», είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο. «Οι συνάδελφοι που αποσπάστηκαν στο Σωτηρία, τον Ευαγγελισμό και το ΚΑΤ ήταν παραπάνω. Από άποψη δυναμικότητας είμαστε δηλαδή στα ίδια, αν όχι μείον. Συν ότι συνεχίζονται οι ελλείψεις σε μάσκες, τεστ κλπ. Σήμερα διέρευσε ότι τέρμα οι μάσκες, στο εξής όσοι δεν έχουμε άμεση σχέση με ασθενείς με κορονοϊό, θα μας δώσουν τρεις πάνινες τις οποίες προφανώς θα πλένουμε και θα σιδερώνουμε κάθε μέρα. Και βέβαια κανείς δεν μιλά για άδειες κλπ. Χρειάζεται να πιέσουμε για απεργία άμεσα».

Οργή

«Η τελευταία βδομάδα που ξεκίνησε με την Πρωτομαγιά και συνεχίστηκε με μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, για το περιβάλλον, εργατών τέχνης κλπ επιβεβαιώνει όσα λέγαμε ότι ο κόσμος είναι εδώ και παλεύει», είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Γεννηματάς. «Στη σημερινή περιοδεία μας στο νοσοκομείο φάνηκε ότι η οργή ξεχειλίζει και με την κυβέρνηση αλλά και με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που κρυβόταν όλο αυτό το διάστημα. Τώρα που ανοίγουν τα νοσοκομεία και χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή, οι προλήψεις και όλα τα αιτήματά μας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Σε μας ήρθαν 26 άτομα, τη στιγμή που λείπουν 200 μόνο νοσηλευτές, ενώ 50 έφυγαν με άδειες ειδικού σκοπού, ούτε αυτές δεν κάλυψαν. Η 12 Μάη είναι κρίσιμη με στόχο μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στη συνέχεια. Δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν».

«Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στα κονδύλια που αξιοποίησε για τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει καμιά εθνική επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, μόνο δώρα στους καναλάρχες, στους κλινικάρχες και τα αφεντικά», είπε ο Χρίστος Αργύρης από το Γεννηματάς, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. «Η νίκη στον Άγιο Σάββα σήμερα δείχνει ότι από τη μία η κυβέρνηση δαγκώνει, από την άλλη δεν μπορεί να χτυπήσει τα νοσοκομεία. Θέλει να ξεμπερδεύει με τους αγώνες, τους συνδικαλιστές, το κίνημα, αλλά δεν μπορεί. Στις 7 Απρίλη βγήκαμε πρώτοι και σπάσαμε το σιωπητήριο και ακολούθησαν όλοι οι κλάδοι. Η 12 Μάη είναι πολύ σημαντική μάχη. Πρέπει να μπούμε μπροστά να την οργανώσουμε με το υλικό μας, την αφίσα και την προκήρυξη. Έτσι θα πιέσουμε τις ηγεσίες για απεργιακή κλιμάκωση».

«Η περίοδος της επαναλειτουργίας των νοσοκομείων είναι ακόμα πιο δύσκολη από την προηγούμενη», είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Γεννηματάς. «Οι χώροι, το προσωπικό, τα υλικά δεν φτάνουν. Και επειδή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσπέπη, θα πρέπει να την αναγκάσουμε εμείς. Από την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η ολοήμερη λειτουργία, τα απογευματινά ιατρεία. Θα πρέπει να επιβάλλουμε ότι αυτά θα τα πληρώσει η κυβέρνηση και όχι ο κόσμος. Η πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα είναι υπαρκτή, όπως στο 401 πρόσφατα. Η 12 Μάη για μας τους νοσηλευτές είναι μια μέρα ορόσημο. Φέτος ακόμα περισσότερο. Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει απεργία και πορεία, πέφτει στη δική μας πλάτη να το πετύχουμε, η 12 Μάη θα είναι βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Απειλές

«Η Διοίκηση λίγο πολύ μας είπε ότι έπρεπε να τους ευχαριστούμε γιατί δεν είχαμε πολλά κρούσματα, γιατί “ξεκουραστήκαμε” αυτό το διάστημα και άρα στο εξής πρέπει να δουλέψουμε!», είπε η Μαρία Αλιφιέρη, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Αγλαΐα Κυριακού. «Ταυτόχρονα, άρχισαν οι απειλές σχετικά με τη μαγνητική κάρτα που θέλουν να βάλουν για πότε πάμε και πότε φεύγουμε. Τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν και τακτικά περιστατικά και covid. Στο Αγλαΐα ο χώρος των εξωτερικών ιατρείων είναι πάρα πολύ μικρός, χωρίς παράθυρα, που τον έχουμε απομονώσει με καρέκλες! Στην ορθοπεδική, έχουν σαράντα περιστατικά σε αναμονή. Στο τμήμα υπερήχων, τα ραντεβού κλείνονται πλέον για Σεπτέμβρη. Και μέσα σε όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι για το παράρτημα της Καλλιθέας, που είχε κρατηθεί ανοιχτό λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της γειτονιάς, πήραν έναν παιδίατρο ξανά από εμάς και τον πήγαν εκεί. Οι περίπου 18 νοσηλευτές και 10 διοικητικοί που ήρθαν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Σήμερα ύστερα από αντιδράσεις έγινε συνάντηση με τη διοίκηση που υποχώρησε σχετικά με τις άδειες. Πριν την Πρωτομαγιά κάναμε περιοδεία με την επιτροπή αγώνα, το ίδιο θα κάνουμε και για τις 12 Μάη».

Στον αγώνα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση στάθηκε με τη σειρά της η Κατερίνα Θωίδου από το Κέντρο Αιμοδοσίας, ενώ για τον κρίσιμο ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μίλησε η Μαρία Ντάσιου. Τις μάχες στο Αττικό ενάντια στους εργολάβους, τις ελλείψεις προσωπικού και τις απληρωσιές ανέδειξε ο Σπύρος Στάικος, ταμίας του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο. Ενώ την τραγική κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία συμπύκνωσε η περιγραφή της Θένιας Ασλανίδη από τον Ερυθρό:

«Εδώ και μια βδομάδα, από τη χαλάρωση των μέτρων δηλαδή, η προσέλευση στο νοσοκομείο αυξήθηκε πολύ. Το αποτέλεσμα ήταν η προηγούμενη γενική εφημερία το περασμένο Σάββατο να είναι από τις πιο επικίνδυνες. Το νοσοκομείο λειτουργούσε με έναν τραυματιοφορέα και στο ΤΕΠ και στο ιατρείο κορονοϊού. Ο άνθρωπος έπρεπε να ντύνεται και να ξεντύνεται, να πηγαινοέρχεται σε όλο το νοσοκομείο. Δεν είχαμε κόσμο να μεταφέρει τα δείγματα, ασθενείς που κανονικά έπρεπε να πάνε στον όροφο νοσηλείας περίμεναν τρεις και τέσσερις ώρες στοιβαγμένοι στο ΤΕΠ. Αυτό σήμαινε τρομερή οργή στο προσωπικό. Οι τραυματιοφορείς, η πλειοψηφία των οποίων είναι συμβασιούχοι, πήγαν στο σωματείο ζητώντας άμεσα να λάβει πρωτοβουλία για προσλήψεις. Έτσι, συγκλήθηκε ΔΣ και αποφασίστηκε η κινητοποίηση στις 12 Μάη αλλά και στο υπουργείο στη συνέχεια με αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό. Είχαμε επιπλέον το περιστατικό με τους “Ταξιάρχες”, με τον νεφροπαθή που ήρθε σε μας και κατέληξε από κορονοϊό και από τον οποίο ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα. Κανένας από το προσωπικό που εκτεθήκαμε εκείνη τη μέρα στο ΤΕΠ δεν υποβλήθηκε σε τεστ. Η οδηγία ήταν ότι δεν χρειάζεται, προσερχόμαστε κανονικά στη δουλειά φορώντας πάντα μάσκα...».