Περιβάλλον
ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Να αποσυρθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Τη στήριξή της στον αγώνα των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές του νησιού δήλωσε η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων με ανακοίνωσή της στις 6/5. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζει: “Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Τήνο συνδέονται με το γενικότερο καθεστώς εκχώρησης απ' άκρη σ' άκρη της φύσης της χώρας στη δικαιοδοσία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), αλλά και η τωρινή της ΝΔ, υποβαθμίζουν το περιβάλλον δίνοντας γη και ύδωρ στους επενδυτές.

Αποκορύφωμα αυτών των ενεργειών αποτελεί η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου... Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση παντελούς έλλειψης σεβασμού, ως Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Απαιτούμε άμεσα την απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου. Συμμεριζόμαστε την αγωνία των Τηνιακών να διασώσουν την φυσιογνωμία του και το φυσικό περιβάλλον του νησιού τους και συναισθανόμαστε τον κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα νησιά, για τα οποία έχει σχεδιαστεί η αντίστοιχη εκμετάλλευση. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου... Ας γίνει το εγχείρημα αυτό της εταιρείας, η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι λεγόμενοι 'πράσινοι' επενδυτές δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για το περιβάλλον και για την τοπική κοινωνία. Ας γίνει η χρονική στιγμή που επέλεξαν για να δράσουν η απόδειξη ότι η συστράτευση μιας τοπικής κοινωνίας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο στα ληστρικά επιχειρηματικά συμφέροντα”.

Οι κάτοικοι της Τήνου είχαν καταφέρει με τις κινητοποιήσεις τους εδώ και ένα χρόνο να εμποδίσουν το έργο. Η Ενεργειακή Κυκλάδων βρήκε ευκαιρία εν μέσω πανδημίας και καραντίνας να ξεκινήσει να ρίχνει τα μπετά, αλλά βρήκε και πάλι το κίνημα μπροστά της με μια μεγάλη συγκέντρωση-μπλοκάρισμα των μηχανημάτων στις 4/5, την ίδια ώρα που στη Βουλή ψηφιζόνταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.