Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Συνέντευξη Τύπου Πακιστανικής Κοινότητας - Όλες και όλοι στο πλευρό του Τζαβέντ Ασλάμ

Αιθουσα ΕΣΗΕΑ, 23/7. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Όλες και όλοι στο πλευρό του Τζαβέντ Ασλάμ – Άσυλο τώρα! Αυτό ήταν το μήνυμα της συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, την Πέμπτη 23/7, στην ΕΣΗΕΑ. Στις 4 Αυγούστου εκδικάζεται σε β' βαθμό το αίτημα του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας, για άσυλο, μετά την απόρριψή του σε α' βαθμό. 

Η ευρύτητα του πολιτικού φάσματος που δήλωσε την υποστήριξή του στην καμπάνια για άσυλο στον Τζαβέντ Ασλάμ είναι χαρακτηριστική. Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου κάθισαν εκτός από τον Τζ. Ασλάμ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημoτικός σύμβουλος Αθήνας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής και η Μαρία Σκορδάλη εκ μέρους του ΚΚΕ.

“Γνωρίσαμε τον Τζαβέντ το 2005 όταν κατήγγειλε τις απαγωγές των συμπατριωτών του. Από τότε αναπτύχθηκε ένα μίσος από τη μεριά της πακιστανικής πρεσβείας απέναντί του. Ο Τζαβέντ είναι εδώ 25 χρόνια. Έχει οικογένεια. Παιδί που δικαιούται ιθαγένεια. Αλλά κυρίως είναι ένας άνθρωπος που οργανώνει τους πακιστανούς μετανάστες. Έγινε πρόσφυγας αφού ήρθε στην Ελλάδα επειδή έκανε αγώνες. Αν γυρίσει στο Πακιστάν θα κινδυνεύσει. Κάθε λέξη της Συνθήκης της Γενεύης είναι υπέρ του Τζαβέντ”, είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο δικηγόρος της κοινότητας και μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος θύμισε ότι το καθεστώς του Πακιστάν τον καταζητεί και ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί εναντίον της έκδοσής του. Δήλωσε την αισιοδοξία του εν όψει της 4ης Αυγούστου καθώς ο Τζαβέντ πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει άσυλο.

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ και μέλος ΔΣ του ΔΣΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε ότι ο Τζαβέντ δίνει μάχη για τη συνύπαρξη και την αρμονική συμβίωση ντόπιων και μεταναστών και γι' αυτό παλεύει μέσα από το μαζικό κίνημα ενάντια στις ναζιστικές επιθέσεις. Γι' αυτό το λόγο θύμισε ότι υπήρξε μάρτυρας στη δίκη της Χ.Α, ενώ ο Μιχαλολιάκος συναντήθηκε με τον Πακιστανό Πρέσβη προκειμένου να τονίσουν μεταξύ άλλων την απέχθειά τους προς τον Τζαβέντ.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στη σύμπτωση της πρωτοβάθμιας απόρριψης του αιτήματος ασύλου, με το τελικό στάδιο της δίκης της Χ.Α, χαρακτηρίζοντας πισώπλατο μαχαίρωμα στο αντιφασιστικό κίνημα την απόφαση της επιτροπής ασύλου. Θύμισε τον καθοριστικό ρόλο της Πακιστανικής Κοινότητας και του Τζαβέντ στους εργατικούς αγώνες και το αντιφασιστικό κίνημα, αναφερόμενος στις μάχες στη Μανωλάδα, στα εργοστάσια της Γενική Ανακύκλωση ΑΕ και Κ.Γεωργίου, στον Αγ.Παντελεήμονα κ.α. Παράλληλα ανακοίνωσε την υπογραφή εκατοντάδων προσωπικοτήτων υπέρ της καμπάνιας για άσυλο στο Τζαβέντ Ασλάμ και τόνισε ότι η μάχη αυτή αποτελεί σημείο εκκίνησης για να πάρουν όλοι οι μετανάστες χαρτιά.

Ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, θύμισε όλη την κοινή πορεία με τον Τζαβέντ Ασλάμ και την Πακιστανική Κοινότητα, από το 2005 που κατήγγειλαν τις παράνομες απαγωγές των πακιστανών μεταναστών από τη συνεργασία ελληνικού, βρετανικού και αμερικάνικου κράτους, στο πλαίσιο του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, τη στοχοποίησή του που οδήγησε και στη φυλάκισή του τον επόμενο χρόνο, το κίνημα που τον απελευθέρωσε το 2007. “Να ξέρουν ότι σε περίπτωση που αρνηθούν τη χορήγηση ασύλου στις 4 Αυγούστου, θα σειστεί η Αθήνα”, προειδοποίησε.

Εκτός από τους προαναφερθέντες το λόγο πήραν ο Θανάσης Γούναρης, διευθυντής του 144ου δημοτικού, του σχολείου που στεγάζει τα μαθήματα της Πακιστανικής Κοινότητας και μέλος της πολιτικής γραμματείας των Πρασίνων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και η Θεανώ Φωτίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Χρονόπουλος εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, η Χρυσούλα Λαμπούδη εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Κώστας Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο Θέμης Άμπλας εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο Γιουνούς Μουχαμαντί εκ μέρους του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο Παύλος Αντωνόπουλος, εκ μέρους του ΝΑΡ και του ΣΥΠΡΟΜΕ, ενώ μήνυμα στήριξης έστειλε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο ίδιος ο Τζαβέντ Ασλάμ δηλώνοντας: “Δεν θέλω να γυρίσω πίσω στο Πακιστάν γιατί δεν θέλω να χάσω τη ζωή μου. Θέλω να ζήσω για να συνεχίσω να παλεύω για τους εργάτες”.