Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΓΡΑΜΜΑ Ο εφιάλτης των προσφύγων από την Αλγερία

Με επιστολή του στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ζαμάλ, κρατούμενος πρόσφυγας από την Αλγερία, περιγράφει τι σημαίνουν οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης για τους Αλγερινούς. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: “Μιλώ από ένα κέντρο κράτησης μεταναστών, ένα από τα πολλά που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι μετανάστες φυλακίζονται για πολλούς λόγους, κρυφούς και φανερούς. Στους φανερούς συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν κάνει αίτημα ασύλου το οποίο όμως ποτέ δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα την έλλειψη χαρτιών και του δικαιώματος ασύλου. Όσο για τους κρυφούς, είναι πολλοί και καταστροφικοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η εκμετάλλευση ανθρώπων (του εργατικού δυναμικού) και η χρήση τους ως πολιτικό χαρτί για την απόκτηση θέσεων στην κυβέρνηση. 

Ως μετανάστης από την Αλγερία, μιλάω για όσους κατέχουν Αλγερινή ιθαγένεια στην Ελλάδα. Είναι πολλοί νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά ο στόχος τους είναι ο ίδιος: ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, το δικαίωμα να ζουν και να επιλέγουν με αξιοπρέπεια.

Τα τελευταία 3 χρόνια ήμουν στην πόλη της Αθήνας και έζησα στην περιοχή των Εξαρχείων, η οποία είναι μια γειτονιά που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αθήνας και έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι. Είναι λογικό να είναι καταφύγιο για πολλούς μετανάστες, ειδικά τους Αλγερινούς που στερήθηκαν της ευκαιρίας να έχουν χαρτιά που θα τους επέτρεπαν να κινούνται, να εργάζονται, να διδάσκουν ή να κάνουν οτιδήποτε χρήσιμο, δεν είχαν κανένα δικαίωμα ούτε καν να κάθονται ελεύθερα κάτω από τον ήλιο.

Επειδή αυτός που αποφασίζει το δικαίωμα ασύλου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η απαγόρευση επιβλήθηκε στους Αλγερινούς σε όλη την Ευρώπη. Την ηγεσία της χώρας ανέλαβε κυβέρνηση αντίθετη με την προηγούμενη, μια δεξιά κυβέρνηση η οποία μυρίζει ρατσισμό. Μία από τις προτεραιότητες του προγράμματός τους ήταν η περιοχή των Εξαρχείων, η οποία τους ενοχλούσε περισσότερο και ήθελαν να τη διαγράψουν. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση διεξήγαγε εκστρατείες σύλληψης μεγάλης κλίμακας στην περιοχή των Εξαρχείων με το πρόσχημα των μεταναστών και ότι είναι μια περιοχή με ναρκωτικά. Με τη γνώση ότι τα ναρκωτικά υπάρχουν σε όλες τις χώρες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Αθήνας σε μεγαλύτερες ποσότητες, και γνωρίζοντας ότι οι μεγάλοι διακινητές ναρκωτικών δεν υπάρχουν εκεί, αλλά ζουν στα παλάτια και στα σημαντικά γραφεία της χώρας, πράγματι ο στόχος αυτών των εκστρατειών δεν ήταν τα ναρκωτικά. Πολλοί γνωρίζουν ότι ο πραγματικός στόχος αυτών των επιδρομών είναι να περιορίσουν την περιοχή και να αποτρέψουν οποιαδήποτε αντίθεση στο κράτος ή διαδηλώσεις. 

Θύματα

Θύματα αυτών των συλλήψεων ήταν κυρίως Αλγερινοί που περισσότεροι από το 90% αυτών συνελήφθησαν λόγω έλλειψης χαρτιών, αλλά και επειδή δεν τα είχαν εκείνη τη στιγμή μαζί τους. Όμως συνελήφθησαν και μετανάστες που είχαν κάρτα πρόσφυγα η οποία υποτίθεται πως τους επέτρεπε να μετακινούνται για κάποιο χρονικό διάστημα ελεύθερα, αλλά και με αυτό συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν παράνομα. Κανείς δεν έχει καταδείξει την αστυνομία ως υπόλογη.

Εδώ (στην φυλακή – κέντρο κράτησης) υπάρχουν πολλοί Αλγερινοί. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση συνέλαβε φυλετικά όλους τους Αλγερινούς και τους έβαλε στις φυλακές, σε συνθήκες που είναι κακές, απάνθρωπες και ακατάλληλες για να ζήσουν άνθρωποι. 

Μπορεί να ακούσετε για την απελευθέρωση ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων εκτός από τους Αλγερινούς. Εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, η αστυνομία έκανε παράνομες απελάσεις επιστρέφοντας ανθρώπους μέσω των τουρκικών συνόρων με τη βοήθεια των δυνάμεων της Frontex, αφού πήραν όλα τα υπάρχοντά τους, τους έγδυσαν, τους χτύπησαν και τους έριξαν κοντά στο ποτάμι με βίαιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει σήμερα και είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για κάθε Αλγερινό που βρίσκεται στα κέντρα κράτησης. 

Η ελευθερία μας είναι άχρηστη και κανείς δεν νοιάζεται αν μείνουμε εδώ ένα χρόνο ή περισσότερο. Η ζωή μας δεν αξίζει τίποτα στις κυβερνήσεις. Μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο εδώ, καθώς μιλάμε για την Αλγερία, που είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους και πιθανότατα είναι πλουσιότερη από την Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι νέοι της είναι άστεγοι σε πολλές χώρες και την εξήγηση αυτού μπορούμε να τη βρούμε στα πρόσωπα των ηλιθίων και των τεράτων που κυβερνούν την χώρα εκεί”.