Περιβάλλον
Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι: Κροκοδείλια δάκρυα και καταστροφικά σχέδια

“Μάτι-Κόκκινο Λιμανάκι: Κάντε πραγματική διαβούλευση και όχι φιέστες” είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας απαντώντας στην προσχηματική “διαβούλευση” που οργανώνουν το υπουργείο υπουργείο Περιβάλλοντος και το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις πληγείσες περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι. 

Ήδη κάτω από την πίεση και το αίτημα 13 μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά και άλλων φορέων και κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, δόθηκε παράταση από το Υπουργείο στη δημόσια διαβούλευση για το Μάτι μέχρι 17/8 –με το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας να επιμένει να “συνεδριάσει” και να αποφασίσει “δια περιφοράς” την Τρίτη 28/7 αλλά και να οργανώνει για τα μάτια του κόσμου ανοιχτή συζήτηση την Δευτέρα 27/7 (που ανακοινώθηκε μόλις 2 μέρες πριν). Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκε η ανακοίνωση της Κίνησης ενώ η παρέμβαση της εκπροσώπου της, Εμμανουέλας Τερζοπούλου ήταν η μόνη που χειροκροτήθηκε από μεγάλο μέρος των παρευρισκομένων.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση: “Η προσχηματική «διαβούλευση» που πραγματοποιείται από αρχές Ιουλίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις πληγείσες περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ομιλίες Υπουργών και στελεχών των Υπουργείων! Η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αλλάζει εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον μιας από τις ομορφότερες (μέχρι πρότινος) περιοχές της Αττικής, δεν μπορεί να γίνετα με ασφυκτικές προθεσμίες ενός μήνα, στην καρδιά του καλοκαιριού, με συνεδριάσεις Επιτροπών Διαβούλευσης και Δημοτικών Συμβουλίων δια περιφοράς, χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε αυτές και χωρίς δυνατότητα ελέγχου των αποτελεσμάτων!

Μεθοδεύσεις

Οι μεθοδεύσεις αυτές εγκαινιάστηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη μέσα στην καραντίνα, ο οποίος, παρά τις αντιδράσεις του συνόλου των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, 160 περιβαλλοντικών κινημάτων και χιλιάδων υπογραφών πολιτών, πέρασε από τη Βουλή τον χειρότερο αντιπεριβαλλοντικό νόμο Ν.4685/20, μέσα στον οποίο προστέθηκε τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει περάσει από διαβούλευση το άρθρο 102 που αφορά τον δασικό αποχαρακτηρισμό σημαντικού μέρους των πυρόπληκτων περιοχών.

Μέσα στους 2 μήνες που μεσολάβησαν από την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, βλέπουμε μια κατά μέτωπο επίθεση στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι αποχαρακτηρίζονται και μετατρέπονται σε πόλεις, τα ρέματα της περιοχής (και όχι μόνο) εγκιβωτίζονται υπό το πρόσχημα των αντιπλημμυρικών έργων, ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σε όλες τις βουνοκορφές... ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ!

Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι δικαστικές έρευνες για το Μάτι, δε μπορούν να συγκαλύψουν τα σχέδια που προωθούνται για την περιοχή από τη ΣΜΠΕ και το ΕΠΣ που θα αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής. Ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων και η εντατική οικιστική ανάπτυξη θα δημιουργήσει μια αστικοποιημένη περιοχή με ελάχιστο πράσινο. Ο εγκιβωτισμός όλων των ρεμάτων θα επιτρέψει την νομιμοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων αυθαίρετων, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των ανθρώπων και για τη ζωτική ανάγκη αναγέννησης του φυσικού περιβάλλοντος και προστασίας των υδάτινων πόρων της περιοχής. 

Η διάνοιξη δρόμων ταχείας κυκλοφορίας δεν εξασφαλίζει απλά την ασφαλή διαφυγή σε έκτακτες συνθήκες, αλλά τη δημιουργία υποδομών μαζικής υποδοχής επισκεπτών που θα υπάρξει λόγω των αλλαγών στις χρήσεις γης και της εμπορευματοποίησης της περιοχής. Το προπέτασμα της «βιώσιμης» κινητικότητας, των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, δεν διασφαλίζει τη μη αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης από μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα. Τέλος, επιβραβεύεται η αυθαίρετη δόμηση, ενώ την πληρώνει η «νόμιμη» (αυτή που καλώς ή κακώς το κράτος επίσημα αδειοδότησε στο παρελθόν) αφού αρνείται το κόστος απαλλοτρίωσής της, όπου αυτή απαιτείται”.

Ενδεικτικά των μέτρων που θέλουν να πάρουν κυβέρνηση και δήμος είναι τα όσα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, σε επιστολή της προς το Δήμαρχο Πικερμίου-Ραφήνας και τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, “Ομάδα Κατοίκων από το Κόκκινο Λιμανάκι”: “Μας κάνει επίσης μεγάλη εντύπωση ότι αν και το ΕΠΣ εκπονήθηκε, θεωρητικώς, με γνώμονα την διασφάλιση της μη επανάληψης των τραγικών στιγμών που όλοι ζήσαμε προ 2 χρόνων, δηλαδή την εξασφάλιση ελεύθερων διόδων προς τη θάλασσα (κάτι που στο Κόκκινο Λιμανάκι υπάρχει και λειτούργησε σωτήρια για αρκετό κόσμο την τραγική ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018), στους νέους χάρτες οι δίοδοι προς την παραλία στο Κόκκινο Λιμανάκι μειώνονται  δραστικά με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση στην παραλία. Προφανώς μια τέτοια πρόταση κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αποφυγή μιας ακόμη τραγωδίας ούτε και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πληγέντων κατοίκων και των επισκεπτών”. 

 * Ημέρα ενίσχυσης και ευαισθητοποίησης για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας οργανώνει η Κίνηση το Σάββατο 1 Αυγούστου στην πλατεία Νηρέα.