Το εργατικό κίνημα
Το 50% χωρίς διακοπές

Οι Financial Times σε πρωτοσέλιδό τους στα μέσα Ιούλη δημοσίευσαν γράφημα της Eurostat που αναπαριστά το ποσοστό του κόσμου ανά χώρα της ΕΕ που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά σε διακοπές μιας βδομάδας για το 2019. Η Ελλάδα ήταν 2η με ποσοστό σχεδόν 50%, με 1η τη Ρουμανία με ποσοστό κοντά στο 55%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 28.5%. Είναι προφανές ότι φέτος τα ποσοστά αυτά έχουν μεγαλώσει κατά πολύ, καθώς μαζικά κομμάτια της εργατικής τάξης βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια από πέρσι. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών κοντά στο ένα εκατομμύριο είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήγηκαν από τον κορονοϊό και έκαναν χρήση της αναστολής σύμβασης εργασίας, δηλαδή επιδότηση 800 ευρώ για ενάμιση μήνα αντί μισθού. Ταυτόχρονα, αναμένεται κύμα μαζικών απολύσεων αφού λήγει αυτό το μέτρο στήριξης και μαζί η προστασία της απαγόρευσης των απολύσεων. Ολόκληροι κλάδοι όπως αυτός του Πολιτισμού έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά για μήνες. Επιπρόσθετα, οι μειωμένες προσλήψεις είναι “λάστιχο”. Το 40% των προσλήψεων φέτος τον Ιούνη αφορούσε σε μερική απασχόληση και ένα επιπλέον 10% σε εκ περιτροπής εργασία. Εκτός από τον κόσμο που δεν αντέχει οικονομικά, υπάρχουν οι εργαζόμενοι που οι άδειές τους έχουν κοπεί και αν μιλάμε για τον επισιτισμό, έχει κοπεί και το ρεπό μιας μέρας, και γι' αυτό δεν θα μπορέσουν να παραθερίσουν. 

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι για τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού και όχι ο φόβος για τον Covid, όπως ακούγεται, που είναι πράγματι υπαρκτός. Η κοσμοπλημμύρα στις παραλίες της Αττικής τα σαββατοκύριακα το επιβεβαιώνει και αναδεικνύει την τεράστια ανάγκη για ξεκούραση και διασκέδαση μετά από μεγάλο διάστημα έντονης πίεσης. Απέναντι σε αυτό, η κυβέρνηση διαφημίζει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού “Τουρισμός για Όλους” και τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης σε 30 εκατομμύρια ευρώ από 10 που ήταν πέρσι. 

Πρόκειται για μια τεράστια υποκρισία. Καταρχήν, μόνο κατ' ευφημισμόν είναι “για όλους”, αφού η τεράστια πλειοψηφία είναι αποκλεισμένη. Ακόμη και οι 300 χιλιάδες που θα “ωφεληθούν” δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να πληρώσουν το κόστος των διακοπών καθώς πρόκειται για επιδότηση και όχι δωρεάν διακοπές. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα χρήματα αυτά είναι μόνο μια πολύ μικρή επιστροφή χρημάτων που ούτως η άλλως πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους στην Εργατική Εστία, που με βάση τον προϋπολογισμό φέτος θα ανέλθουν σε 155,4 εκατομμύρια ευρώ. Τα εκατομμύρια ευρώ στους βαρόνους των ΜΜΕ, που προχωρούν σε απολύσεις όπως στον ALPHA και στο OPEN, και στους καπιταλιστές κάθε είδους είναι μια σπατάλη που απλά γεμίζει τις τσέπες τους χωρίς να διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Αντίθετα, πολλαπλάσια επιδότηση στον κοινωνικό τουρισμό θα σήμαινε αύξηση του τουρισμού, δουλειά για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και πολύς κόσμος που μπορεί να χαρεί τις διακοπές.