Το εργατικό κίνημα
Όχι στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Το πώς εννοεί την “αναβάθμιση” του ΕΣΥ δείχνει ο Μητσοτάκης με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 22/7. 

Πρόκειται για μια ανοικτή επίθεση εις βάρος της δημόσιας Υγείας και των εργαζόμενων νοσοκομειακών. Με τη δημιουργία του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) προσπαθεί να επιβάλλει μέσω αξιολόγησης και κυρώσεων την εμπορευματοποίηση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας με στόχο τη μείωση του κόστους και ταυτόχρονα να σταματήσει τις αντιστάσεις των εργαζόμενων και των σωματείων τους. Με κριτήρια της αγοράς, καλείται το ΕΣΥ να ανταγωνιστεί τις ιδιωτικές κλινικές τύπου “Ταξιάρχαι”.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ΟΔΙΠΥ θα διενεργεί αξιολόγηση όλων των παροχών υπηρεσιών υγείας της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών σε δύο στάδια. Το πρώτο είναι εσωτερική αξιολόγηση που ανατίθεται από τον ΟΔΙΠΥ σε τμήματα ή υπαλλήλους με ευθύνη του διοικητή. Το δεύτερο θα διενεργείται με εφόδους ανά πάσα στιγμή χωρίς προειδοποίηση από Ομάδα Αξιολόγησης του ΟΔΙΠΥ που θα μπορεί να εξετάζει τον οποιονδήποτε και θα έχει πρόσβαση σε έγγραφα και φακέλους. Στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης θα υπάρξουν ανταμοιβές(;), ενώ στην αρνητική προβλέπονται κυρώσεις σε εργαζόμενους, σωματεία, ακόμα και στη συγκεκριμένη δομή, που κινδυνεύει με κλείσιμο ενός χρόνου, με όποιες συνέπειες στους εργαζόμενους. Όποιος παρακωλύσει την αξιολόγηση και την παροχή πληροφοριών θα τιμωρείται με πρόστιμο.

Με λίγα λόγια, οι διοικητές και το Υπουργείο θα έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης-αστυνόμευσης στις λειτουργίες του νοσοκομείου, επιβάλλοντας την εξοικονόμηση πόρων εις βάρος των αναγκαίων παροχών. Μεταφέρουν στο υγειονομικό προσωπικό την πίεση να κάνουν λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις, να δίνουν τα φθηνότερα και όχι τα αναγκαία φάρμακα, να δίνουν πιο γρήγορα εξιτήρια, όλα με γνώμονα το μικρότερο κόστος. Με αυτό τον τρόπο και υπό την απειλή της αρνητικής αξιολόγησης θα πιέζονται οι γιατροί να “ξεπετάνε” τους ασθενείς.

Επιπτώσεις

Επίσης, πρόκειται για επίθεση στο συνδικαλισμό και τις κινητοποιήσεις. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το προσωπικό και τα σωματεία που δίνουν αγώνες και χάρη σε αυτούς δεν έχουν κλείσει ολόκληρα νοσοκομεία ή κλινικές; Ή σε αυτούς που περιθάλπουν μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν ΑΜΚΑ; 

Οι κερδισμένοι της υπόθεσης θα είναι προφανώς οι ιδιώτες. Τα κενά από τη διάλυση της δημόσιας Υγείας είναι “δωράκι” στις ιδιωτικές κλινικές που θα τα καλύψουν με το αζημίωτο, σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και με χειρότερες υπηρεσίες. Επίσης, το νομοσχέδιο καθιερώνει τη σύναψη συμβάσεων με “άλλους φορείς”, δίνει τη δυνατότητα για “μίσθωση ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων” για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό, αντί να ενισχύσει το ΕΚΑΒ, και καθιερώνει τη συνεργασία με το ίδρυμα Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα προκλητικό νομοσχέδιο που κινείται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες που αναδείχθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο την περίοδο της υγειονομικής κρίσης για το ΕΣΥ και τη δημόσια Υγεία συνολικά. 

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να κρατικοποιηθούν οι κερδοσκοπικές φαρμακοβιομηχανίες των σκανδάλων, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η υγεία για κάθε εργαζόμενο, ανασφάλιστο και μετανάστη. Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν τη συμπαράσταση όλης της κοινωνίας και της εργατικής τάξης.