Το εργατικό κίνημα
5 Σεπτέμβρη: Πανεργατικό Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ - Πλημμυρίζουμε τη Θεσσαλονίκη

Η εργατική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη ανοίγει με μαζικούς όρους τη σύγκρουση με το νέο μνημόνιο διαρκείας που φέρνει σε βάρος της εργατικής τάξης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η συμφωνία της ΕΕ στα τέλη Ιούλη είναι μια κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τα δικαιώματά της και τα κοινωνικά αγαθά και γι’ αυτό η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα δώσει τον τόνο της σύγκρουσης με αυτήν την επίθεση για όλη την επόμενη περίοδο. 

Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα έρθουν δισεκατομμύρια από τα ταμεία της ΕΕ και η οικονομία σε λίγους μήνες θα έχει ανάκαμψη. Πρόκειται για σκέτη κοροϊδία. Τα λεφτά που θα δοθούν, είτε ως δάνεια είτε ως επιδοτήσεις, θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι το 2026 με όρους και προϋποθέσεις κάτω από την επίβλεψη των “θεσμών” της ΕΕ. Και ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουν οι θεσμοί της ΕΕ πριν αποδεσμεύσουν κάθε δόση. Επιβάλουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις και ξήλωμα του κράτους πρόνοιας χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. 

Ξέρουμε επίσης ότι τα λεφτά πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις -χτες στις τράπεζες, τώρα στις αεροπορικές εταιρείες, στους εφοπλιστές και τους ξενοδοχειακούς ομίλους. Και ο λογαριασμός πέφτει στις πλάτες των εργαζόμενων με “μεταρρυθμίσεις”: περικοπές μισθών, συλλογικών συμβάσεων και συντάξεων. Αλλά και ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις που μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες σε φιλέτα για τα αρπακτικά. Από τη ΔΕΗ, την οποία τα αρπακτικά της αγοράς θέλουν να αρπάξουν κάτω από το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης», μέχρι τη δημόσια υγεία που θέλουν να την διαλύσουν κυριολεκτικά αφού η νέα συμφωνία της ΕΕ κατήργησε το EU4Health, το πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε την υγειονομική ικανότητα.

Αντίσταση

Απέναντι σε αυτήν την γενικευμένη επίθεση που ετοιμάζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, οι εργοδότες και η ΕΕ, οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιτάξουμε τους δικούς μας αγώνες. Ακόμη και μέσα στην περίοδο της καραντίνας οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την κρίση. Από τα νοσοκομεία που έκαναν την αρχή στις 7 Απρίλη, μέχρι τα μαζικά συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών, των εργατών της τέχνης, των εργαζόμενων στον Τουρισμό Επισιτισμό, η αντίσταση της εργατικής τάξης ήταν μαζική και δυναμική. Όλα αυτά τα ποτάμια θα ενωθούν στις 5 Σεπτέμβρη στο μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ και να δώσουν έμπνευση στο ξεδίπλωμα των εργατικών αγώνων όλη την επόμενη περίοδο. 

Ήδη τα νοσοκομεία ξεκινάνε με πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη, την προηγούμενη της ΔΕΘ διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις στην Υγεία και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Και ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί για να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός νόμος της Κεραμέως, και όλοι οι κλάδοι ενάντια στις επιθέσεις εργοδοτών και κυβέρνησης. 

Ενάντια στα νέα μνημόνια που θέλουν να εφαρμόσουν κυβέρνηση, εργοδότες και ΕΕ, χρειάζεται να βάλουμε μπροστά στους αγώνες μας ξανά τα αιτήματα που διαμόρφωσε το εργατικό κίνημα την περίοδο των προηγούμενων μνημονίων. Διεκδικούμε δουλειές για όλους, μεροκάματα και συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, λεφτά για την Υγεία, για την Παιδεία, για την κοινωνική Πρόνοια και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Να πληρώσουν για όλα αυτά οι πλούσιοι με αύξηση της φορολογίας και κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για όποιους καπιταλιστές δηλώνουν ότι “δεν βγαίνουν”. Ρήξη με την ΕΕ και τα Μνημόνιά της παλιά και νέα. Να πάψουμε να πληρώνουμε το χρέος, δεν έχουμε ανάγκη από κανένα νέο δάνειο.

Ανακοίνωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης

Συνέλευση Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΡΙΤΗ 25/8 πάρκο ΕΚΘ 7μμ 
Εισήγηση: Νίκος Χατζάρας, Γιάννης Κούτρας