Το εργατικό κίνημα
ΔΕΘ 4 Σεπτέμβρη - Συλλαλητήριο για την Υγεία

16 Ιούνη, Πανυγειονομικό απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε Αγωνιστικό Διήμερο στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη καλεί το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Φέτος η μάχη για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας λόγω κορονοϊού, ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ στο ΕΣΥ, είναι σημαντικότερη και μεγαλύτερη από ποτέ. Το Συντονιστικό μπαίνει μπροστά να υλοποιήσει την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και να οργανώσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 4 Σεπτέμβρη, μια μέρα πριν τη μεγάλη διαδήλωση των σωματείων στη ΔΕΘ. Αυτή η κινητοποίηση γίνεται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο από το 2016, με τους νοσοκομειακούς να διαδηλώνουν μαζικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και να ενισχύουν το αγωνιστικό κλίμα για την επόμενη μέρα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συντονιστικού: “Μέσα στο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι στην υγεία έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας, αφού δίπλα στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, έχουν προστεθεί χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονταν σε λίστες αναμονής λόγω προηγούμενης αναστολής των χειρουργείων και των διαγνωστικών εξετάσεων. Μόλις και με το ζόρι καταφέρνουμε, λόγω έλλειψης προσωπικού να πάρουμε ολιγοήμερες άδειες, με το φόβο μην μπούμε ξανά σε ένα δεύτερο κύκλο επιφυλακής με αναστολή αδειών εντός του καλοκαιριού.

Ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός από τα εύσημα που αποδίδει στον εαυτό της και τα συγχαρητήρια στους εργαζόμενους της υγείας, δεν έχει πάρει κανένα νέο μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση παίζει με τη δημόσια υγεία, όταν περιμένει από το ήδη εξουθενωμένο υπάρχον προσωπικό να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα κορωνοϊού μαζί με την εποχική γρίπη, το φθινόπωρο.

16.000 συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000, κινδυνεύουν να απολυθούν μέσα στο φθινόπωρο-χειμώνα. Το Επικουρικό προσωπικό, που δουλεύει επτά χρόνια χωρίς διακοπή, κινδυνεύει να απολυθεί, με την έκδοση των οριστικών πινάκων του διαγωνισμού 2Κ, αφού δεν τους καλύπτει η αυξημένη μοριοδότηση. 4.000 συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ, που συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων βρίσκονται ξανά στον αέρα αφού το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ούτε καν αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. 

Συμβάσεις

8.000 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα και τη φύλαξη κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, αφού η κυβέρνηση ανοίγει ξανά το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων. Στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναστέλλει την λειτουργία της Μονάδας Αξονικού Τομογράφου κατά την διάρκεια της γενικής εφημερίας, λόγω έλλειψης ιατρού Ακτινολόγου.

Την ίδια στιγμή που ο Κικίλιας διαδίδει ότι δήθεν θα μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες περίθαλψης περιστατικών κορωνοϊού, σε πολλά Νοσοκομεία, αυτό το προσωπικό δεν πληρώνεται τα νυχτερινά και τις αργίες, αφού δεν έχει δοθεί καμία έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία. Απέναντι σε αυτή την κοροϊδία η οργή όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία έχει ξεχειλίσει και για αυτό ο Κικίλιας είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης, που όπου πατάει το πόδι του τρώει κράξιμο και αποδοκιμασίες, όπως φάνηκε κατά την περιοδεία του στην Κρήτη.

Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη θα είναι η συνέχεια και η κλιμάκωση. Θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση μας στις 16 Ιουνίου, όπου αποδείξαμε ότι είμαστε ένα ποτάμι που δεν σταματά αν δεν μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και αν δεν γίνουν όλες οι επιπλέον απαραίτητες προσλήψεις. Ξεσηκώσαμε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης στο πλευρό μας, με αποτέλεσμα η απεργία μας να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης, με την ΑΔΕΔΥ να καλεί σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία συμπαράστασης.

Το διήμερο στη Θεσσαλονίκη δεν περιμένουμε πότε και αν θα οργανωθεί από τους γραφειοκράτες μέσα στα σωματεία. Αν θέλουμε να εκφραστεί η οργή και η δύναμή μας θα χρειαστεί να την οργανώσουμε από τα κάτω. Να ενωθούμε μόνιμοι και συμβασιούχοι, γιατροί και καθαρίστριες, νοσηλευτές και σεκιούριτι, μάγειροι και διοικητικοί ΜΑΖΙ μέσα σε κοινές απεργιακές ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ, να απευθυνθούμε σε όλους τους συναδέλφους, άτομο το άτομο, όροφο τον όροφο, τμήμα το τμήμα προκειμένου να κόψουμε τα σχέδια του Κικίλια για απολύσεις συμβασιούχων, για ΣΔΙΤ, για ιδιωτικοποιήσεις και διάλυση του Ε.Σ.Υ. Ελάτε να παλέψουμε μαζί για να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά, ότι δεν θα περάσουν οι επιθέσεις που ετοιμάζουν και ότι θα γίνει η ΔΕΘ αφετηρία για την κλιμάκωση των αγώνων μας, μέχρι τη νίκη”.