Εργατικό κίνημα
Απροστάτευτοι στα εργοστάσια: Πλήρης κάλυψη μισθού - όχι απολύσεις

114 εργάτες βρέθηκαν θετικοί σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στην Πέλλα. Το Εργατικό Κέντρο της περιοχής καταγγέλλει ότι παρότι ένα μήνα πριν εντοπίστηκαν κρούσματα σε άλλο εργοστάσιο του κλάδου στα Γιαννιτσά, το κράτος “δεν επέβλεψε αν οι επιχειρήσεις στην Π.Ε. Πέλλας τηρούν τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και ειδικότερα αν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και προστασία των εργαζομένων έναντι του κορονοϊού. Δεν άσκησε ποτέ έλεγχο στους χώρους εργασίας για το αν λήφθηκαν και αν τηρούνταν τέτοια μέτρα. Με τα πρώτα κρούσματα και στο εργοστάσιο στο Μαυροβούνι όπως και στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά δεν κινητοποιήθηκε αμέσως κανένας κρατικός μηχανισμός”. 

Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την εξάπλωση του κορονοϊού, σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, τονίζοντας ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού δεν ήταν ούτε απρόσμενη ούτε αναπόφευκτη. “Ποιοι αποφάσισαν, ενώ γνώριζαν την εστία μετάδοσης, να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου; Γιατί χρειάστηκε να φθάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον αριθμό 114, για να ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης;” επισημαίνει.

Το εργοστάσιο ανέστειλε τη λειτουργία του για 10 ημέρες, αναδεικνύοντας ζητήματα που η έκρηξη της πανδημίας δίνει μεγάλες διαστάσεις, δίπλα στην επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ: Μέριμνα κι έλεγχος για την παροχή και τήρηση όλων των μέσων και μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, κάτι που παρά τις δηλώσεις της εργοδοσίας για το αντίθετο, δεν φαίνεται να έγινε στην περίπτωση του εργοστασίου. Αναστολή λειτουργίας των εργατικών χώρων που μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες και το πιο βασικό: Απαγόρευση των απολύσεων και πλήρης κάλυψη του μισθού των εργατών όσο καιρό χρειάζεται να κάθονται σπίτι. Αιτήματα – προϋπόθεση για την επιβίωση της εργατικής τάξης που πετιέται σε εργοστάσια αρένες και καλείται να παλέψει με τα θηρία του συνωστισμού, των ελλείψεων και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κι αφού η υγειονομική βόμβα σκάσει την καταδικάζουν στην πείνα, καθώς τα αφεντικά βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία να γλιτώσουν το μεροκάματο.