Εργατικό κίνημα
8 Οκτώβρη: Απεργία και συγκέντρωση των δικυκλιστών

Σε απεργία στις 8 Οκτώβρη και συγκέντρωση - μοτοπορεία στις 11πμ στο Πεδίον του Άρεως καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δίκυκλου (ΣΒΕΟΔ). 

“Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε, πέρα από τον περιορισμό βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων, έφερε μια σειρά από αντεργατικά μέτρα με τις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), που στο σύνολό τους στοχεύουν στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων”, τονίζει η ανακοίνωση της ΣΒΕΟΔ. 

“Η 8ωρη 5νθημερη εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις έχει μπει για τα καλά στον πάγκο του χασάπη, ο εκβιασμός της ανεργίας μεγαλώνει και η εντατικοποίηση τείνει να γίνει κανονικότητα. Παράλληλα, αποδυναμώθηκε ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ενισχύθηκαν τα περιθώρια της εργοδοτικής ασυδοσίας”.

Η προηγούμενη απεργιακή μοτοπορεία τον Απρίλη του 2019 είχε μεγάλη συμμετοχή και κατάφερε να κερδίσει με ψήφιση νόμου εταιρικά μηχανάκια, κράνη, πληρωμένες βενζίνες, περισσότερα ένσημα και μια μικρή αύξηση μισθού. “Τα κερδίσαμε στα χαρτιά, να τα επιβάλλουμε και στην πιάτσα” ήταν τότε το μήνυμα των δικυκλιστών κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία που καταπατά στην πράξη αυτές τις κατακτήσεις, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. 

“Η απεργία της 8 Οκτώβρη πού καλεί το ΣΒΕΟΔ ξαναβάζει τα αιτήματα που έχουν χρόνια τώρα οι συνάδελφοι σε ντελίβερι, κούριερ και εξωτερικές εργασίες” δήλωσε ο Χρήστος Βαρβέρης, εργαζόμενος κούριερ. “Σήμερα, στον καιρό της πανδημίας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δουλεύουμε χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας και σε συνθήκες γαλέρας. Με την τρομερή εντατικοποίηση της δουλειάς ο κλάδος έχει θρηνήσει πόλους συναδέλφους. Στον χώρο των κούριερ η επίθεση από τα αφεντικά γίνεται όλο ένα και μεγαλύτερη. Μπροστά στο κέρδος τους, οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων πάνε πίσω.

Αυτή η απεργία είναι ευκαιρία να συνδεθούμε όλοι οι εργαζόμενοι οδηγοί δίκυκλου σε διαφορετικούς εργατικούς χώρους, από την εστίαση μέχρι τις ταχυμεταφορές. Χρειάζεται όλα τα επιχειρησιακά σωματεία να κλιμακώσουν απεργιακά από κοινού τον αγώνα. Θέλουμε ταυτόχρονα και το συντονισμό με άλλους εργατικούς χώρους που αυτή τη στιγμή παλεύουν ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης, όπως νοσοκομεία, σχολεία, επισιτισμός, καλλιτέχνες. Με την απεργία της 8 Οκτώβρη διεκδικούμε να πάρουμε πίσω πολλά από αυτά πού δικαιούμαστε, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς”.