Εκπαίδευση και νεολαία
Οι καταλήψεις στο δρόμο!

1/10, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες μαζί με φοιτητές και εκπαιδευτικούς πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη 1 Οκτώβρη. Απέναντι στους εκφοβισμούς της κυβέρνησης και της Κεραμέως, που επιβάλει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς υποχρεωτικά τηλεμαθήματα στα σχολεία που έχουν κατάληψη, οι μαθητές απάντησαν με ένα μαζικό συλλαλητήριο και συνέχεια των καταλήψεων. Οι ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ είχαν κηρύξει στάση εργασίας τη μέρα της πορείας για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν στο πλάι των καταλήψεων.

Οι μαθητές/τριες Anticapitalista είχαν μαζική παρουσία με μπλοκ στην πορεία μοιράζοντας προκήρυξη που καλούσε σε άπλωμα των καταλήψεων, σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς και στην αντιφασιστική κινητοποίηση στις 7/10. Πανό με κεντρικό σύνθημα “Απεργία τώρα” είχαν οι εκπαιδευτικοί του δικτύου “η Τάξη μας”, που κάνουν  την προσπάθεια να βγει απεργία εκπαιδευτικών σε συντονισμό με τις μαθητικές καταλήψεις. 

“Οι καταλήψεις πρέπει να συνεχιστούν”, τόνισε η Αλ, από το Πειραματικό στο Κολωνάκι. “Δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας.  Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην τάξη να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και στο διάλειμμα να πρέπει να κρατάμε αποστάσεις. Είχαν πολλούς μήνες να σχεδιάσουν πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Υπάρχουν τάξεις σε κοντέινερ χωρίς εξαερισμό. Δεν είναι ότι δεν έχουν χρήματα, αλλά επιλέγουν να τα δίνουν αλλού. Με τα τηλεμαθήματα στις καταλήψεις η Κεραμέως προσπαθεί να εκβιάσει με τις απουσίες, για να κλείσουν οι καταλήψεις. Πρέπει και οι καθηγητές να βγουν σε απεργία”.

“Εμείς δεν έχουμε ούτε τους καθηγητές που θα έπρεπε για να βγαίνει το πρόγραμμα. Δεν είναι εξαίρεση, πάρα πολλά σχολεία είναι έτσι”, μας είπε η Κατερίνα από το Καλλιτεχνικό Λύκειο Κερατσινίου. “Υπάρχουν και καθηγητές που έχουν φύγει λόγω Covid και είναι σε ευπαθείς ομάδες. Απαιτούμε και σωστή Παιδεία και μέτρα προστασίας, όχι 25 μαθητές σε μια μικρή τάξη. Θυμήθηκαν τώρα τα τηλεμαθήματα. Η κυβέρνηση το κάνει εκβιαστικά, γιατί μας φοβάται. Είναι και καταπίεση να κάνεις μάθημα με κάμερα μέσα στον προσωπικό σου χώρο. Αυτό το κάνεις με ένα φίλο σου όχι με 25 άτομα”.

“Με ενθουσίασε που η πορεία σήμερα ήταν πιο μαζική και άρα πιο επαναστατική”, δήλωσε η Μάιρα από το 19ο ΓΕΛ  Αθηνών. “Οπωσδήποτε θα οργανώσουμε την αντιφασιστική κινητοποίηση στις 7/10, θα κάνω το αδύνατο δυνατό για να κατέβω και εγώ και παιδιά από το σχολείο. Οι φασίστες και οι ρατσιστές είναι ηλίθιοι που χωρίζουν τους ανθρώπους με διαφορετικά εξωτερικά στοιχεία από αυτούς”. 

Πανελλαδικά

“Στην πορεία της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές ζήτησαν λεφτά για την Παιδεία και να σταματήσουν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Υπολογίζουμε ότι είναι από τις μεγαλύτερες πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γονείς, οργανώσεις της Αριστεράς”, είπε ο Νίκος Κ., εκπαιδευτικός.

“Στην πανεκπαιδευτική πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης, μαθητές, καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων διαδηλώσαμε προς τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου και παραδώσαμε τα αιτήματά μας χωρίς όμως να πάρουμε καμία ουσιαστική απάντηση”, μας είπε ο Πάνος Λουκίσας. “Όλοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 7 του Οκτώβρη, την ημέρα της απόφασης της δίκης της ΧΑ”.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες τοπικά. Την Παρασκευή 2/10 μεγάλη πορεία ξεκίνησε από το Δημαρχείο Πετρούπολης με συμμετοχή μαθητών από γυμνάσια και λύκεια και ενώσεις και συλλόγους γονέων. Περνώντας μπροστά από δημοτικό σχολείο της περιοχής καταχειροκροτήθηκε από τους μαθητές του που μέσα από τα κάγκελα φώναζαν τα συνθήματα της πορείας. Τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές έκαναν κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας λεφτά για τις σχολές, προσλήψεις ΔΕΠ και υπόλοιπου προσωπικού ώστε να γίνουν δια ζώσης μαθήματα με μέτρα προστασίας και όχι τηλεμαθήματα. Την ίδια μέρα, στο Γαλάτσι, βγήκαν μαζικά μαθητές σε πορεία στη Λ.Βεΐκου μετά από κάλεσμα του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου.

Μάνος Νικολάου


Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο πολύ μαζικές κινητοποιήσεις με τη συμβολή πολλών μαθητών από τις καταλήψεις, αλλά και από ανοιχτά σχολεία.

Για να συνεχιστεί ο αγώνας και να κερδίσουμε, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα: Πρώτον, να συνεχιστούν και να απλώσουν οι καταλήψεις σε όλα τα σχολεία. Οι καταλήψεις ήταν καθοριστικές για να γίνει γνωστό ότι παλεύουμε για τα αιτήματά μας και να βγει το μαθητικό κίνημα στους δρόμους μαζικά. Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται να καλέσουμε τους εκπαιδευτικούς να βγουν σε απεργία στο πλάι των μαθητών και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις μαζί μας. Να σπάσουμε τη σιωπή που θέλει να δει η Κεραμέως.

Ένα από τα πολλά αιτήματα που έχουν οι μαθητές είναι οι προσλήψεις καθαριστριών. Χρειάζεται να πούμε και για την επίθεση της κυβέρνησης που έδιωξε τις μετανάστριες καθαρίστριες με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργες και τα σχολεία να έχουν έλλειψη. Και αυτό συνδέεται με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. 

Γι΄αυτό όλοι μαζί ενωμένοι θα είμαστε στις 7 Οκτώβρη, στις 9πμ στο Μετρό Αμπελοκήπων για να καταδικαστούν οι Χρυσαυγίτες και να ακουστεί η φωνή μας σε όλη την Αθήνα. Τους καθηγητές τους καλύπτει η ΟΛΜΕ και μπορούν να παρευρεθούν και αυτοί. Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Τζέσι και Νεκταρία
3ο ΕΠΑΛ Κολωνού

Τον τελευταίο καιρό με τις καταλήψεις και τον κορονοϊό τα πράγματα έχουν ξεφύγει και η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα πέρα από αυτά που της παρέχουν συμφέρον. 

Σε όλα τα σχολεία  εξακολουθούν να συνεχίζονται καταλήψεις με δίκαια και προφανή αιτήματα για καλύτερη προστασία, μείωση μαθητών ανά τάξεις και προσλήψεις καθηγητών αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο αδιαφορεί, αλλά προσπαθεί να πάει κόντρα και σε όλους τους μαθητές. Βάζουν απουσίες σε όσους μαθητές παρευρίσκονται μέσα στις καταλήψεις, κάνουν τηλεκπαίδευση και μαθήματα τα Σάββατα και σε αργίες για κάλυψη των μαθημάτων. Δηλαδή όχι μόνο δεν προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα αιτήματα μας αλλά προσπαθεί να μας βάλει και εμπόδια. Θα μας βρουν μπροστά τους. Φαίνεται ξεκάθαρα επίσης ότι πέρα από τους μαθητές υπάρχει και τεράστια στήριξη από τους εκπαιδευτικούς. Η ΟΛΜΕ που αποφάσισε να μην κάνει το χατίρι της κυβέρνησης με τις τηλεαπουσίες και πιστεύει ότι το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές πρακτικές, περνώντας το μήνυμα που θέλουν να περάσουν και οι μαθητές. Καμία τηλεκπαίδευση εξ αποστάσεως σε σχολεία υπό κατάληψη. Μαθητές και εκπαιδευτικοι είμαστε μαζί! 

Μάνος Μανιδάκης
1ο ΓΕΛ Αλικαρνασσού, Ηράκλειο Κρήτης