Επιτυχημένος ήταν ο κύκλος εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ που οργάνωσε πανελλαδικά για το τέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής και τον αντιφασιστικό απεργιακό ξεσηκωμό την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη. Τόσο από άποψη αριθμού -25 εκδηλώσεις σε λιγότερο από τρεις βδομάδες, εκ των οποίων οι 15 σε γειτονιές της Αθήνας και οι 10 σε άλλες πόλεις- όσο και από άποψη συμμετοχής -κοντά 2000 αγωνιστών και αγωνιστριών-, η ΚΕΕΡΦΑ και οι τοπικές της επιτροπές βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο κέντρο της μάχης για την καταδίκη των ναζί δολοφόνων.
Η σύνθεση των πάνελ ήταν ένα ακόμα στοιχείο επιτυχίας, καθώς μαζί βρέθηκαν ομιλητές και ομιλήτριες από όλα τα κομμάτια του κινήματος. Δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, συνδικαλιστές/ίστριες και εργαζόμενοι/ες από σχολεία, νοσοκομεία, δήμους και δεκάδες ακόμα εργατικούς χώρους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μετανάστες/ιστριες και πρόσφυγες/ίσσες από μια σειρά κοινότητες και καμπ, ακτιβιστές/ίστριες του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και του περιβαλλοντικού κινήματος, αγωνιστές/ίστριες του ΛΟΑΤΚΙ+ και γυναικείου κινήματος, πρωτοπόροι/ες φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, μέλη πολλών οργανώσεων της Αριστεράς, ένωσαν τη φωνή τους απαιτώντας να μπει βαθιά στη φυλακή η ναζιστική εγκληματική οργάνωση.
Πλούτος
Αυτός ο πλούτος του κινήματος εκφράστηκε και στα ακροατήρια, με δεκάδες και εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες κάθε ηλικίας, να δίνουν παντού το παρών και να υπογραμμίζουν τη γενική αίσθηση ότι η απαίτηση καταδίκης των ναζί είναι συντριπτικά πλειοψηφική. Κάθε εκδήλωση με την πολιτική συζήτηση που τη συνόδευε, πολλές φορές άτομο το άτομο, έγινε και ένα βήμα για περισσότερα σωματεία, για περισσότερους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους, για περισσότερους φορείς και συλλογικότητες να μπαίνουν στη μάχη αποφασίζοντας τη συμμετοχή τους στην αντιφασιστική απεργία και κινητοποίηση.
Όλες οι εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με μεγάλες περιοδείες και εξορμήσεις σε γειτονιές, εργατικούς χώρους, σχολεία και σχολές σε βδομαδιάτικη βάση, με καθημερινές αφισοκολλήσεις, με πικετοφορίες με ντουντούκες και μικροφωνικές μέχρι την τελευταία μέρα. Τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στήριξαν επίσης μια σειρά ακόμα εκδηλώσεις που έγιναν σε πόλεις και γειτονιές, με μοίρασμα υλικού και παρεμβάσεις στις συζητήσεις, ενισχύοντας κάθε πρωτοβουλία για την επιτυχία της 7 Οκτώβρη. Η δράση τους έπαιξε αναντικατάστατο ρόλο στο μαζικό ρεύμα που δημιουργήθηκε για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Χανιά
Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/10 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με θέμα: “Καταδίκη των νεοναζί – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες”. Η εκδήλωση έγινε κέντρο του αντιφασιστικού κινήματος και οργάνωσης της μάχης στις 7 Οκτωβρίου.
Τη συζήτηση συντόνιζε η Μαρία Βισταγιαννάκη, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, ενώ ξεκινώντας τις ομιλίες ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά, δήλωσε ότι «Έχει σημασία πως σε αυτή τη μάχη μπαίνουμε με απεργία. Σχετικά με την απόφαση δεν χωράει κανένας εφησυχασμός καθώς η κυβέρνηση διαμορφώνει τους όρους για να εμφανιστούν ξανά τα τάγματα εφόδου και τα ρατσιστικά πογκρόμ».
Από την πλευρά του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ, επεσήμανε ότι «Το δικαστήριο είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην κρίνει την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, να μην κρίνει ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά (οι επιθέσεις και τα πογκρόμ των ταγμάτων εφόδου) δεν ήταν μεμονωμένα και ότι συνδεόντουσαν με τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής. Αυτό που λέμε είναι ότι η δικαστική εξουσία θα διακυβεύσει την ίδια της τη νομιμοποίηση στην κοινωνία που είναι ήδη αρκετά χαμηλά, για το πως θα τελειώσει αυτή η υπόθεση. Η δική μας εκτίμηση είναι πως πάμε για καταδίκη».
Η Μαρία Ζ., από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, παρουσίασε τη δράση της Χρυσής Αυγής στην πόλη και θύμισε πως αυτή απαντήθηκε από το τοπικό αντιφασιστικό κίνημα που με συγκροτημένη παρέμβαση αναχαίτισε την προσπάθεια εδραίωσης των ναζί. Στη συνέχεια ο Σάμυ Αλεξανδρίδης από την Κατάληψη Ρόζα Νέρα μίλησε για την τεράστια προσπάθεια αναχαίτισης του φασιστικού φαινομένου στα Χανιά σε πάρα πολλά επίπεδα, στο δρόμο, στα σχολεία, στα χωριά. Τέλος, ο Αλί Μουσταφάογλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Χανίων, τόνισε ότι «Από την πλευρά μας ως Σύλλογος Δασκάλων, όπως και η ΕΛΜΕ, μαζί με το εκπαιδευτικό κίνημα στα Χανιά και πανελλαδικά, έχουμε πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Η μάχη του εκπαιδευτικού κινήματος συντονισμένα μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία , με το εργατικό κίνημα γενικότερα, με όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες δεν έδωσε τη δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή να μπει μέσα στα σχολειά μας».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους τόσο σχετικά με την εξέλιξη της δίκης, όσο και με την δράση του αντιφασιστικού κινήματος με επισήμανση ότι όταν μιλάμε για το φαινόμενο του φασισμού δεν μιλάμε μόνο για τη Χρυσή Αυγή. Ο Μανώλης θύμισε ότι το αντιφασιστικό κίνημα είχε διαδηλώσει και κατά του Πλεύρη όταν είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Δημαρχείο Χανίων, ενώ η Μαρία θύμισε την επιδίωξη του Κασιδιάρη να γίνει Δήμαρχος της Αθήνας και η οποία εμποδίστηκε, όπως ανάλογες κινήσεις, από τους αντιφασίστες.
Στα Χανιά η αντιφασιστική απεργία και το συλλαλητήριο την Τετάρτη 7/10 στις 10πμ γίνεται στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Ξάνθη
Η μεγαλύτερη αντιφασιστική εκδήλωση στην πρόσφατη ιστορία της πόλης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτώβρη στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, παρά τις αντιρρήσεις της διοίκησης σχετικά με τη διεξαγωγή της. Πάνω από 120 αντιφασίστες/τριες -εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, μέλη της μειονότητας, καλλιτέχνες, ΛΟΑΤΚΙ+- συμμετείχαν στη συζήτηση.
Μαζί με το Θανάση Καμπαγιάννη από την Πολιτική Αγωγή και την Έλλη Πανταζοπούλου από το ΣΕΚ, στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν εκπρόσωποι “των δικών μας θεσμών” στην πόλη, που με τους δικούς τους αγώνες έκλεισαν τα γραφεία-ορμητήρια των ναζί δυο φορές, κράτησαν τις σχολές καθαρές από φασίστες, στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων και της μειονότητας ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις, τους φράχτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τις ρατσιστικές διώξεις. Τη συζήτηση συντόνισε ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ από την ΚΕΕΡΦΑ.
Η Μαρία Λουκοπούλου από την ΕΛΜΕ Ξάνθης, που πήρε ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στην εκδήλωση και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, τόνισε ότι η δίκη, παρά τα εμπόδια που μπήκαν, έπεισε όλη την κοινωνία για την ενοχή των νεοναζί δολοφόνων ώστε καμιά άλλη απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πέρα από τη συνολική καταδίκη. Ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου θύμισε τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Ξάνθη στον Τζεμαλή και σε ένα μειονοτικό φοιτητή και την αντιφασιστική έκρηξη που προκάλεσε η τελευταία σε όλη τη Θράκη μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αναφέρθηκε επίσης στις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με το βαθύ κράτος και ιδιαίτερα με το στρατό.
Ο Κώστας Θεοδωρίδης, πρώτος κατά σειρά φοιτητής από τα ΕΑΑΚ, επισήμανε ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει μόνο δεσμούς με το κράτος αλλά ταυτόχρονα είναι και κίνημα που πατά πάνω στο ρατσισμό και τον εθνικισμό (το Μακεδονικό ήταν το εφαλτήριό της). Ο Αγάπιος Χρυσοστομίδης στάθηκε κυρίως στους αγώνες του φοιτητικού συλλόγου που οδήγησαν στη διαγραφή του καθηγητή Παύλου, που χρησιμοποιούσε τη θέση του για να κάνει φασιστική προπαγάνδα και να προχωράει σε διώξεις συνδικαλιστών φοιτητών. Ο Θεολόγης Ταμπάκης, δάσκαλος, αφού καυτηρίασε τη στάση των ΜΜΕ που έθαψαν τη δίκη και της εισαγγελέως που ξέπλυνε όλους τους δολοφόνους, έθεσε το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο ασχολήθηκε το δικαστήριο με την κάλυψη και τη στήριξη που παρείχε η αστυνομία στην δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής.
Πολλές ακόμα ερωτήσεις απευθύνθηκαν από τα κάτω, κυρίως προς το Θανάση Καμπαγιάννη, για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την απόφαση, τις απαντήσεις του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και τη συνέχεια. Τη μέρα και ώρα της απόφασης, Τετάρτη 7 Οκτώβρη, όπως στο Εφετείο και στις άλλες πόλεις, θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή, απεργώντας και διαδηλώνοντας στις 10.30πμ στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.
Βόλος
Πάνω από τα 35 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Βόλο στις 2/10. Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης Σηφακάκης υπενθυμίζοντας τις μάχες και τις νίκες του αντιφασιστικού κινήματος για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Κάλεσε στην κινητοποίηση που θα γίνει και στο Βόλο στις 7/10, αλλά και στους αγώνες που πρέπει να δώσουμε στη συνέχεια, ενάντια στους φασίστες, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις ρατσιστικές πολιτικές της. Πολιτικές τις οποίες επεσήμανε και ο πρόσφυγας Χατίμπα στην τοποθέτησή του, ευχαριστώντας θερμά τους παρευρισκόμενους και την ΚΕΕΡΦΑ και λέγοντας ότι πρέπει περισσότεροι πρόσφυγες να συσπειρωθούν γύρω από την Κίνηση.
Η Τζένη, από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ αναφέρθηκε στη δράση των ναζί και του Μιχαλολιάκου από τη δεκαετία του '70 και τη θεσμική ασυλία που απολάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια. Ο Γιάννης μίλησε για την πολιτική σημασία της δίκης. Στην πλειοψηφία του ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση ήταν νεολαίοι, κύρια μαθητές. Ένας από αυτούς, ο Νίκος, μίλησε για την ανάγκη να παλέψουμε ενάντια σε κάθε διάκριση. Ενάντια στην ομοφοβία και τον σεξισμό, ιδέες που όπως είπε, αναπαράγονται και μέσα στα σχολεία.
Η συζήτηση έδωσε αυτοπεποίθηση σε όλους μας για τη συνέχεια και ένα βασικό κρατούμενο, ότι πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι εργάτες, φοιτητές και μαθητές, ντόπιοι και μετανάστες, από όλο τον αριστερό χώρο, για να τσακίσουμε το φασισμό και το ρατσισμό. Στο κλείσιμό του ο Γιάννης Σηφακάκης μίλησε για την εναλλακτική για το κίνημα, το πρόγραμμα της εργατικής τάξης που θα δώσει την ελπίδα σε όλη την κοινωνία και επαναστατική διέξοδο από την κρίση.
Γιάννενα
Την Παρασκευή 2/10 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ για την δίκη της Χρυσής Αυγής και στα Γιάννενα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Πάνος Χριστοδούλου, γιατρός στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, βάζοντας εικόνες από την εμπειρία του στους Γιατρούς του Κόσμου στην Πάτρα και πώς κάθε φορά που λειτουργούσαν γραφεία της ΧΑ, εμφανίζονταν 25-30 μετανάστες που είχαν δεχθεί επιθέσεις. Μίλησε για την μάχη της Μανωλάδας, τη σημασία του εργατικού κινήματος στην απομόνωση και την καταδίκη της ΧΑ και έκλεισε λέγοντας “ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον”.
Η Λουίζα Γκίκα, γιατρός, από την ΚΕΕΡΦΑ, μίλησε για τη σύνδεση του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος και τις επιλογές της κυβέρνησης που κάνουν πλάτες στους ναζί. Επισήμανε την σημασία της απεργιακής αντιφασιστικής κινητοποίησης την ημέρα της έκδοσης της απόφασης στις 7/10 στις 10πμ στην Περιφέρεια. Και μας κάλεσε στις 17 του Οκτώβρη στην κινητοποίηση στο στρατόπεδο του Κατσικά που γίνεται σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις των Sans Papiers στην Γαλλία.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις για την προκλητική κίνηση της κυβέρνησης να διορίσει, παραμονές της απόφασης στη δίκη, τη Ζαρούλια μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, απόφαση που “πάγωσε” μετά την κατακραυγή. Για το διεθνή αντιρατσιστικό αντιφασιστικό ξεσηκωμό σε συντονισμό με την Ελλάδα. Αλλά και για τη συνέχεια του αγώνα για να τσακίσουμε οριστικά τη φασιστική απειλή.
Ηράκλειο
Με τη συμμετοχή 40 αγωνιστών/στριών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/10 η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στο πάνελ βρέθηκαν ο Μύρων Μαρκάκης, ειδικευόμενος γιατρός, ο Χαλίλ Ουαφκί, Κούρδος πρόσφυγας, οικοδόμος, ο Ηλίας Σέκερης, εκπαιδευτικός, ο Αbdalazez Byazed (Αμπντούλ), Σύριος πρόσφυγας και ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από τη ΚΕΕΡΦΑ.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Κλίστον, φοιτητής στο Γεωπονικό: “Θα ήθελα να συνεχιστεί η προσπάθεια που κάνετε και στις 7/10 καλούμε τους πάντες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο”. Η Βασιλική, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Ρέθυμνο, μας είπε: “Η εκδήλωση πιστεύω πως κινητοποίησε κόσμο καθώς τονίστηκε το γεγονός πως η συνέχεια της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες είναι μπροστά μας αμέσως μετά τις 7 Οκτώβρη”. Επίσης, ο Μοχάμεντ, μαθητής σε εσπερινό Λύκειο μας ανέφερε πως “πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στο ρατσισμό και τους φασίστες. Σε αυτή τη μάχη θέλω να είμαι μαζί σας. Η 7 του μήνα θα πρέπει να μας βρει όλους στους δρόμους”.
Την ημέρα της απόφασης το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα θα είναι στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30πμ, για να στείλει το μήνυμα για ολοκληρωτική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.
Μυτιλήνη
Στη Λέσβο στις 4/10 έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο νησί όπου χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κοινές επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της αστυνομίας και των φασιστών εναντίον τους, η μάχη για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα μπορούσε παρά να συνδεθεί άμεσα με τον αγώνα ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου, εκπαιδευτικός, που θύμισε τη μάχη των κατοίκων του νησιού ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-φυλακές και τα αιτήματα για ανοιχτές πόλεις και σύνορα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενάντια στην πολιτική που ανοίγει το δρόμο στην ακροδεξιά και του ναζί.
Η Εύη Σαμπανίκου, από το Παρατηρητήριο κατά του ρατσισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έκφρασε την ανυπομονησία όλων για την απόφαση της Τετάρτης και περιέγραψε το πώς βίωσε το νησί της Λέσβου το φαινόμενο της ανόδου του φασισμού-ναζισμού όπως εκφράστηκε με τη βία ενάντια στους πρόσφυγες. Συνέχισε διαβάζοντας αντιρατσιστικό κείμενο του Παρατηρητηρίου.
Η Έφη Λατσούδη από τη δομή αλληλεγγύης προσφύγων ΠΙΚΠΑ τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της αντιρατσιστικής μάχης με τη μαζική αντιφασιστική απαίτηση να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή. «Το ΠΙΚΠΑ έτσι άρχισε, από αντιφασίστες και αλληλέγγυους», είπε, περιγράφοντας την πολύτιμη προσφορά της δομής μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχει αυτή τη στιγμή μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, απειλώντας την με κλείσιμο.
Τις ομιλίες έκλεισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, μιλώντας για την απαίτηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής με απεργιακή κινητοποίηση και στη Λέσβο στις 7 Οκτώβρη. Πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις στη συνέχεια ανέδειξαν τη διάθεση για συνέχιση του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.
Μαρούσι
Στην επιτυχία της αντιφασιστικής απεργίας στις 7 Οκτώβρη συνέβαλαν και οι εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Παπαδίκη «Το “άλλο άκρο” στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;» στο Μαρούσι και την Ηλιούπολη στις 30/9 και στις 4/10 αντίστοιχα.
Η αγόρευση του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι όχι μόνο μια πολύτιμη καταγραφή όσων αποδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δικαστικής διαδικασίας σχετικά με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο στην κατανόηση του τι διακυβεύεται από την απόφαση της 7ης Οκτώβρη. Στα δύο αυτά στοιχεία στάθηκαν στις ομιλίες τους στο Μαρούσι ο Γιάννης Ζήβας, κάτοικος της περιοχής και διερμηνέας και η Ελευθερία Κουμάντου, από το Golden Dawn Watch που βρέθηκαν στο πάνελ μαζί με τον Κ. Παπαδάκη.
Την εκδήλωση, που στήριζαν οι τοπικές δημοτικές παρατάξεις “Εκτός των Τειχών” και “Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι”, αντιφασίστες/ιστριες του Μαρουσιού, φορείς και συλλογικότητες της γειτονιάς, παρακολούθησαν πάνω από 80 άτομα. Ανάμεσά τους μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πολλοί/ές αγωνιστές και αγωνίστριες από εργατικούς χώρους. Στις τοποθετήσεις αναδείχτηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι μάχες στο Μαρούσι για το κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ, ο ρόλος του εργατικού κινήματος στην αντιφασιστική μάχη τα προηγούμενα χρόνια και με τελευταίο παράδειγμα την απεργία στις 7/10, καθώς και η σημασία των αγώνων ενάντια το ρατσισμό που και στο Μαρούσι ήταν μεγάλοι.
Ηλιούπολη
Μεγάλη συμμετοχή είχε και η εκδήλωση στην Ηλιούπολη με πάνω από 60 άτομα της γειτονιάς. Τη συζήτηση συντόνισε η Χρύσα Δουζένη από την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων, ενώ ο κάθε ομιλητής ενίσχυε με την εισήγησή του τη σημασία της κινητοποίησης στο Εφετείο. Ο Κ. Παπαδάκης, με μια συνολική παρουσίαση των πεντέμιση χρόνων της δίκης και των μαχών που δόθηκαν για να φτάσουμε στην απόφαση. Ο Γιάννης Παντελάκης, δημοσιογράφος, μιλώντας για το πώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ ξέπλεναν τη Χρυσή Αυγή. Η Άννα Στάμου, από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, περιγράφοντας τις χρυσαυγίτικες επιθέσεις κατά των μεταναστών. Ο Πάνος Τότσικας, ερευνητής-αρχιτέκτονας, τονίζοντας ότι η πίεση στο δικαστήριο είναι απαραίτητη γιατί στις ταξικές κοινωνίες ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν υπάρχει.