Γράμματα και σχόλια
Σταματήστε το κυνήγι χειροτεχνών

Συνεχίζεται το κυνήγι των χειροτεχνών του Θησείου από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή του Μπακογιάννη. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αντί για να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά, όπως είναι τα έργα των χειροτεχνών, πήρε απόφαση για χωροθέτηση περιορισμένου αριθμού πάγκων των χειροτεχνών, μόνο 167 θέσεις ενώ είναι πολλοί παραπάνω, σε χώρο μόλις του ενός μέτρου ο καθένας και σε περιοχή μακριά από εκεί που δραστηριοποιούνται τόσα χρόνια, εξυπηρετώντας την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, στο εισηγητικό του δήμου για το δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή μιλούσε για επιβολή δημοτικού τέλους στους χειροτέχνες 30 ευρώ το μήνα. Στο δημοτικό συμβούλιο δεν αποσύρθηκε η διάταξη, η οποία θα εφαρμοστεί όταν κι αν αλλάξει η νομοθεσία, αλλά μείωσε τα δημοτικά τέλη σε 3 ευρώ το μήνα. 

Η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας σε ανακοίνωσή της σημειώνει: “Ο Δήμος της Αθήνας συναίνεσε στην απόφαση του ΚΑΣ και σχεδιάζει ‘αγορά χειροτεχνών’ με κλήρωση για την επιλογή τυχερών προς εργασία χειροτεχνών σε πάγκους ενός μέτρου.

Αντί να αναγνωριστεί επιτέλους η δραστηριότητα των χειροτεχνών και να σταματήσει το κυνηγητό ο δήμος Αθήνας μέσω της ψήφισης δημοτικών τελών επιχειρεί να ξαναζεστάνει την απαράδεκτη για το σύνολο των χειροτεχνών μεθόδευση διάλυσης της παρουσίας τους στην πόλη.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε πείνα και εξαθλίωση ένα μεγάλο κομμάτι χειροτεχνών με το κλείσιμο στη περίοδο της καραντίνας αλλά και με την λιγοστή δουλειά που υπάρχει όλη αυτή την περίοδο.

Αντί να στηριχτούν οι χειροτέχνες για να επιβιώσουν τρώνε ένα επιπλέον χαράτσι. 

Έτσι και αλλιώς το σύνολο των δημοτικών τελών αποτελούν δυσβάσταχτο φορομπηχτικό μηχανισμό για την εξασφάλιση εσόδων στον δήμο που του έχουν περικοπεί άγρια από το κρατικό προϋπολογισμό ενώ το κεντρικό κράτος οφείλει εκατομμύρια που τα παρακρατεί στερώντας πόρους για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την πρόνοια, τα σχολεία, το περιβάλλον, την καθαριότητα στις γειτονιές. 

Να αποσυρθεί η πρόταση για επιβολή τελών στους χειροτέχνες.

Να δοθεί επιτέλους λύση στα αιτήματα των χειροτεχνών εξασφαλίζοντας τους την παρουσία τους στους δρόμους που βρίσκονται”.