Καταπίεση και απελευθέρωση
ΗΠΑ: Προκλητική απόφαση για τον Γουάινσταϊν

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Φωτό: Etienne Laurent_POOL_AFP

Τουλάχιστον εξήντα επτά γυναίκες επώνυμα και πολλές ακόμα ανώνυμα έχουν καταγγείλει τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, τον πάλαι ποτέ μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ, για παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση (κάποιες από αυτές για βιασμό). Ηθοποιοί, σκηνοθέτιδες, μοντέλα, συγγραφείς, τραγουδίστριες, σεναριογράφοι, ντοκιμαντερίστριες, δημοσιογράφοι, πρώην υπάλληλοί του είχαν πέσει θύματά του επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες, πριν γίνει το 2017 η πρώτη επίσημη καταγγελία εναντίον του πυροδοτώντας παγκόσμια το κίνημα #metoo.

Αλλά για το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης που πρόσφατα ακύρωσε τη μία από τις δύο μόλις καταδίκες του, ο Γουάινσταϊν δεν έτυχε «δίκαιης δίκης». Γιατί έκρινε πως ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση έκανε «λάθος» όταν επέτρεψε να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας γυναίκες που δήλωναν θύματά του αλλά των οποίων οι καταγγελίες δεν αποτελούσαν μέρος του κατηγορητηρίου. Προφανώς, για το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το ότι ο Γουάινσταϊν ήταν ένας κατά συρροή (εκ)βιαστής δεν αποτελούσε κρίσιμο στοιχείο. Αντίθετα, οδήγησε σε «άδικη δίκη»...

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυρίαρχη τάξη στις ΗΠΑ δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στο γυναικείο κίνημα που της προκάλεσε τόσο μεγάλη κρίση τα προηγούμενα χρόνια -καθίζοντας στο σκαμνί και πετυχαίνοντας καταδίκες σε «λαμπρά» σεξιστικά της καθάρματα, δίνοντας παράλληλα αυτοπεποίθηση σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια να μιλήσουν ανοιχτά για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις των αφεντικών στους χώρους δουλειάς.

Έχοντας άλλη μια πολυετή καταδίκη για βιασμό και άλλα εγκλήματα σε δίκη στο Λος Άντζελες, ο Γουάινσταϊν θα παραμείνει προς το παρόν στη φυλακή. Όμως είναι άγνωστο αν αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε νέα δίκη στη Νέα Υόρκη ή αν τελικά θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή και της δεύτερης καταδίκης του. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια να τον ξεπλύνουν προκαλεί τεράστια οργή στα θύματα και το γυναικείο κίνημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ταράνα Μπέρκ, που θεωρείται ως η εμπνεύστρια του χάσταγκ #metoo, δήλωσε ότι «στιγμές όπως αυτή υπογραμμίζουν γιατί τα κινήματα είναι απαραίτητα». Έχει απόλυτο δίκιο. Από την απαγόρευση των εκτρώσεων το 2022 μέχρι την τωρινή απόφαση, οι από πάνω δεν το βάζουν ποτέ κάτω για να πισωγυρίσουν τις γυναίκες. Ο μόνος που μπορεί να τους σταματήσει είναι το κίνημα.