Οικονομία και πολιτική
Λεφτά για Υγεία-Παιδεία - Όχι για Ραφάλ και φρεγάτες

Την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale υπερψήφισαν στη Βουλή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν τις τρεις εγκριτικές συμβάσεις. 

Η νέα «αυτή αγορά του αιώνα», όπως και αυτή των δύο φρεγατών που πρόκειται να ακολουθήσει, λειτουργεί πολλαπλώς σε βάρος των εργαζομένων, της νεολαίας, της πλειοψηφίας του λαού. Τη στιγμή που οι νεκροί από τον κορονοϊό ξεπερνάνε τις 5.500 και το ΕΣΥ, τσακισμένο από τις περικοπές, αγκομαχάει να στηρίξει τη μάχη ενάντια στην πανδημία, τον εμβολιασμό και συνολικά τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση έφερε με τη μορφή «κατεπείγοντος» την ψήφιση της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών που μαζί με τα οπλικά τους συστήματα θα αγγίξουν τα 2,32 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξωφρενική και παράλογη σπατάλη εν μέσω της νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης, σε βάρος της υγείας, των μισθών, των συντάξεων, όλων εκείνων που θα έπρεπε κανονικά να είναι η κατεπείγουσα προτεραιότητα της οποιασδήποτε κυβέρνησης. 

Μια σπατάλη, που ομολόγησαν ξεδιάντροπα οι δικηγόροι που την εκπροσώπησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΣτΕ (όπου συζητήθηκαν προσφυγές συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους και τρία δώρα-επιδόματα) χρησιμοποιώντας σαν επιχειρήματα ότι «για την ασφάλεια της χώρας» θα αγοραστούν 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale και δύο φρεγάτες καθώς και ότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο! 

Αν η σπατάλη είναι η μια όψη αυτού του ακριβού νομίσματος, η άλλη είναι η κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών της κυβέρνησης. Πολεμικών προετοιμασιών που αφορούν αφενός στην αναβάθμιση της συμμετοχής του ελληνικού στρατού σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αφετέρου στην στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος: «Η προμήθεια των αεροσκαφών ουσιαστικά αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία». 

Πόλεμος

Οι πολεμικές προετοιμασίες και ανταγωνισμοί καθώς και οι ανατροπές των ισορροπιών, ουδέποτε οδήγησαν σε ειρήνη λειτουργώντας «αποτρεπτικά», αντίθετα οδήγησαν σε πολέμους, όπου το μάρμαρο πλήρωσαν οι στρατιώτες, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι απλοί άνθρωποι στις δύο πλευρές των συνόρων. 

Γι’ αυτούς τους λόγους, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις δαπάνες για τα Rafale, είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που στο παρελθόν κρατούσε στάση αποκλιμάκωσης των εξοπλισμών. Η όποια κριτική έκανε αφορούσε τη διαδικασία της υπογραφής της «διάτρητης» σύμβασης και όχι στην ουσία. Την ίδια κριτική έκανε το ΜέΡΑ 25, που καταψήφισε την αγορά, όχι για λόγους αρχής, αλλά τονίζοντας ότι οι συμβάσεις «είναι διάτρητες». 

Το ΚΚΕ καταψήφισε υποστηρίζοντας ότι οι εξοπλισμοί αυτοί «συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων». Λες και η απειλή για πολεμική σύρραξη με την Τουρκία υπάρχει «για την υπεράσπιση των συνόρων» και όχι για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των καπιταλιστών, ένθεν κακείθεν, στην Ανατολική Μεσόγειο. Λες και θα ήταν όλα εντάξει αν τα αεροπλάνα ήταν αγορασμένα από μια υπερδύναμη εκτός των νατοϊκών σχεδιασμών.

Η μοναδική απάντηση της Αριστεράς, του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος απέναντι στην πολεμοκάπηλη πολιτική της ΝΔ είναι ένα ξεκάθαρο όχι στους εξοπλισμούς, όχι στον πόλεμο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.