Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: Τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

31/5/20, Διαβατά. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα σε όλες τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ απευθύνουν εκπαιδευτικοί της ΚΕΕΡΦΑ με ένα πλήρες και τεκμηριωμένο κείμενο με τίτλο «Πλή́ρης και ισό́τιμη έ́νταξη των παιδιώ́ν των προσφύγων στα δημόσια σχολεία - Να βά́λουμε τέλος στο ρατσιστικό́ αποκλεισμό́ των παιδιώ́ν των προσφύ́γων και τις φασιστικές προκλή́σεις» που δημοσίευσαν την Δευτέρα 8/2. 

Την ίδια μέρα τα ΔΣ των Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν την απόφασή του να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στον αποκλεισμό παιδιών προσφύγων και μεταναστών από τα σχολεία. 

“Καταγγέλλουμε τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης εναντίον προσφύγων και μεταναστών που κρατά τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο με πρόσχημα αυτή τη φορά τον κορονοϊό.  Βασική πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση  σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα  Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας. Καθώς η ισχύουσα ΚΥΑ θέτει τα καμπ και τον πληθυσμό τους σε μια ατέλειωτη καραντίνα, σε πολλά καμπ αναστολές εξόδου επιβάλλονται και στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο… Έκφραση της ρατσιστικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι και οι αντιδράσεις από λίγους κατοίκους με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων που εκδηλώθηκαν κατά των προσφυγόπουλων που άρχισαν μαθήματα στο Δημοτικό σχολείο της Νυμφόπετρας”, αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει σε μια σειρά αιτημάτων : 

-Διεκδικούμε την ένταξη όλων των παιδιών σε ασφαλή σχολεία, με μέτρα που προστατεύουν τον μαθητικό πληθυσμό και τον εκπαιδευτικό κλάδο από τον κορονοϊό και τον ρατσισμό. 

-Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει άμεσα να διασφαλίσει ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών δεν θα παρακωλύεται από υποκειμενικές ερμηνείες της ΚΥΑ, προβλήματα στη μετακίνηση ή μεμονωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές.

-Να σταματήσουν οι αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα από το καμπ Βαγιοχωρίου που ξεκίνησαν μαθήματα στο δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρα.

-Να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών και σε όλες τις δομές για τα  προσφυγόπουλα.

-Καλούμε τους διευθυντές/ριες, αλλά και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν εκείνα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στα δημόσια σχολεία, αλλά δεν τους επιτρέπεται ή διευκολύνεται η φοίτηση και να καταγγείλουν και από την πλευρά τους τον αποκλεισμό αυτών των παιδιών στους αρμόδιους φορείς.

-Να χορηγηθεί τώρα ΑΜΚΑ σε όλους-ες και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

-Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα ανοιχτού ή κλειστού τύπου και να εξασφαλιστεί στέγαση σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή. 

-Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες/τριες

-Να κλείσουν τα κολαστήρια εγκλεισμού και επιτήρησης 

-Δημόσια Δωρεάν ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία για όλους-ες