Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Παράνομος εγκλεισμός και βασανιστήρια στο Παρανέστι

30/1, Παρανέστι, απεργία πείνας

Μετά από έναν γολγοθά κρατήσεων, μηνύσεων και γραφειοκρατικών τρικλοποδιών ο Αλγερινός πρόσφυγας Φενταλά Μπιλάλ που έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκε να κρατείται ακόμα στο ΠΡΟΚΕΚΑ στο Παρανέστι Δράμας την 25η Ιανουαρίου 2021.

Λίγες μέρες πριν, είχαν μεταφερθεί εκεί από την Αμυγδαλέζα πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνταν ήδη για πάνω από 18 μήνες, που είναι και το ανώτατο όριο, οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν όταν τους είπαν ότι θα κρατούνταν για άλλο τόσο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο Φενταλά μέσω της δικηγόρου του, ο ίδιος αποφάσισε να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες φοβούμενος ότι θα είχε την ίδια κατάληξη. Σε κάθε κελί κρατούνταν περίπου 40 άτομα. Οι φύλακες, οι οποίοι αγνοούσαν για ώρα τις φωνές τους, τους κάλεσαν αργότερα έξω από τα κελιά σε ένα χώρο όπου δεν υπήρχαν κάμερες όπου και ξυλοκόπησαν κυρίως πέντε Αλγερινούς για πάνω από δέκα λεπτά. Τους καλούσαν μάλιστα έναν έναν με αριθμό κρατουμένου ενώ επέλεξαν έναν συγκεκριμένο κρατούμενο στον οποίο και επιτέθηκαν λυσσαλέα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του επίσης Αλγερινού Γ.Α., ο οποίος και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς τις έδινε κάποιος ιεραρχικά ανώτερος, παρουσία περίπου 25 αστυνομικών. Επιστρέφοντας στα κελιά τους οι πρόσφυγες έβγαλαν φωτογραφίες τις οποίες και δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αργότερα παρουσιάστηκε στα κελιά τους κάποιος άλλος υψηλόβαθμος αστυνομικός και τους έκανε ερωτήσεις σε σχέση με τα γεγονότα. Ο Φενταλά μας είπε πως απάντησε ότι θυμόταν να αναγνωρίσει τουλάχιστον δύο αστυνομικούς για να λάβει ως απάντηση ότι αν ήθελε μπορούσε να κάνει μήνυση και να πάει στον γιατρό. Στη συνέχεια η αστυνομία, σε μια προσπάθειά της να δυσκολέψει την επικοινωνία με τους μάρτυρες, διασκόρπισε τα θύματα μεταξύ Αμυγδαλέζας και Ξάνθης ενώ ο ίδιος ο Φενταλά μεταφέρθηκε για μία μέρα στην Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής ενώ πλέον βρίσκεται στην Κόρινθο! Σε όλη αυτή την διαδικασία ο Φενταλά καταγγέλει ότι δεν τηρούταν κανένα μέτρο προστασίας και ο ίδιος έχει αποφασίσει να καταθέσει μήνυση μέσω της δικηγόρου του.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ για τα γεγονότα καταγγέλλει πως “Καθημερινά αστυνομικοί εισβάλουν στα κελιά μεταναστών στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι και τους χτυπάνε βάρβαρα! Και αυτό μόλις μια βδομάδα μετά το σάλο των καταγγελιών για ομαδικό βασανισμό μεταναστών από αστυνομικούς! ...Ρωτάμε λοιπόν, ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ερευνών τού τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ;;;. Ποιοί ευθύνονται για τον ομαδικό βασανισμό και ποιες ήταν οι συνέπειες σε βάρος τους; Παραμένουν οι αστυνομικοί δράστες στην υπηρεσία στο συγκεκριμένο χώρο;”

Το Δελτίο Τύπου μάλιστα αναφέρει πως “Υπάρχει νέα καταγγελία για κράτηση ανήλικων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ένας εκ των οποίων έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρή κακοποίηση. Από πότε κρατούνται ανήλικα άτομα με ψυχικές ασθένειες;”


Εκδήλωση

ΔΡΑΜΑ Κυριακή 14/2, 7μμ
 
Παρανέστι Δράμας: να κλείσει το κολαστήριο κράτησης μεταναστών
Zoom, Meeting ID: 843 8655 8396 Passcode: 751370
Ομιλήτριες/τές: Γιώργος Τσιάκαλος ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτρης Ζώτος δικηγόρος των θυμάτων, Γιάννης Πατζανακίδης δικηγόρος, Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ,
Τάσος Θεοχάρης Αντιφασιστική/αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας,
Οργανώνεται από ΚΕΕΡΦΑ-Αντιφασιστική/αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας,