Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός-Τουρισμός: Συλλαλητήριο στις 12Φ

29/1, Κινητοποίηση εργαζομένων στον Επισιτισμό στο Υπ. Εργασίας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε νέο συλλαλητήριο στο Υπουργείο Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού – Τουρισμού την Παρασκευή 12 Φλεβάρη, στις 12μες, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Ν. Αττικής, στα πλαίσια της εβδομάδας πανελλαδικής δράσης 8-14 του μηνός. 

Η “Καμαριέρα”, αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον Επισιτισμό-Τουρισμό καλεί και συμμετέχει στην κινητοποίηση διεκδικώντας να δοθεί επίδομα στο ύψος του μισθού για όλους όσο κρατάει το λοκντάουν, υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις, μέτρα υγειονομικής ασφάλειας για όσους εργάζονται, ενίσχυση του ΕΣΥ για την περίθαλψη και τον εμβολιασμό όλων. Επίσης, παλεύει για την κρατικοποίηση των ξενοδοχείων και τη λειτουργία τους για τις ανάγκες άστεγων, προσφύγων και μεταναστών. Το ίδιο και για τη σίτιση, που με την κρατικοποίησή της κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων μπορεί να καλύψει μαζικά τις ανάγκες των εργατών/τριων και των οικογενειών τους για σίτιση και να απαλλάξει τις γυναίκες από αυτό το βάρος στο σπίτι. Ταυτόχρονα, η “Καμαριέρα” οργανώνει την απεργία στις 8 Μάρτη ενάντια στον σεξισμό. 

Ο Βασίλης Μυρσινιάς, εργαζόμενος στον επισιτισμό και μέλος του δικτύου, μας μεταφέρει την εικόνα της συζήτησης που έγινε στη σύσκεψη που οργάνωσε η “Καμαριέρα” την Κυριακή 7/2: 

Σύσκεψη

“Στη σύσκεψη συμμετείχαν μαγείρισσες και μάγειρες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, τουριστικοί συνοδοί, σερβιτόρες και μπουφετζήδες. Κοινή παραδοχή όλων είναι ότι βρισκόμαστε στη στιγμή που οι εργατικοί αγώνες και στον κλάδο μας πρέπει να γίνουν ευθύ βέλος απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δια στόματός της άλλωστε ακούσαμε ότι ‘τα έχουμε δώσει όλα στους επιχειρηματίες της εστίασης’ και ξέρουμε ότι για εμάς αυτό σημαίνει επίδομα πείνας αλλά ακόμη και αυτό πλέον είναι υπό αίρεση. 

Ο λόγος είναι από τη μια το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει το επίδομα για συγκεκριμένα πόστα όπως οι ξεναγοί και οι συνοδοί και από την άλλη το γεγονός ότι η πενιχρή στο ύψος των μισθών και δικαιωμάτων σύμβαση που η ηγεσία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ) έτρεξε να υπογράψει, δεν αρκεί ούτε για να εξασφαλίσει τα βασικά.

Κατ' αρχάς δεν άρκεσε στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να παρατείνει το επίδομα για τον κόσμο που δεν έχει προσληφθεί ακόμα. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν, κανονικά τέτοιον καιρό είχαν ήδη προσληφθεί. Τώρα όχι μόνο δεν περιμένουν να ξεκινήσουν δουλειά το Μάρτη ή τον Απρίλη, αλλά η κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει ως ισότιμες/ους με δικαιούχους/ες επιδόματος λόγω αναστολής εργασίας. 

Έτσι πάμε για μια ακόμη χρονιά με ένα υπουργείο που προσδοκά σε ένα φαντασιακό άνοιγμα του τουρισμού μπας και γλιτώσει από τα ελάχιστα εκατομμύρια που κοστίζουν οι ήδη χαμηλοί μισθοί μας για μερικούς μήνες. Αυτό το εκμεταλλεύονται και οι μεγαλοξενοδόχοι που μέσα σε ένα χειμώνα δύσκολο για άστεγους και πρόσφυγες όχι μόνο δεν έχουν λάβει κρούση να δουλέψουν οι κλίνες προς όφελος της κοινωνίας, αλλά έχουν κίνητρα οικονομικά για να τα κρατούν κλειστά εκτός αν είναι να εκτιναχτούν τα κέρδη. Όλες και όλοι συμφωνήσαμε να δώσουμε τη μάχη για επιδόματα στο ύψος των μισθών μας και για άνοιγμα των ξενοδοχείων προς όφελος της κοινωνίας.

Η θέση των γυναικών στον κλάδο αποτυπώθηκε και στη σύνθεση της σύσκεψης και στις προτεραιότητές μας. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργιακή 8 Μάρτη στις 2μμ στην Κλαυθμώνος να είναι δυναμική γιατί οι εργαζόμενες του κλάδου ξέρουν τι θα πει παρενόχληση και βία στο χώρο δουλειάς. Την εποχή που δεκάδες εργάτριες της τέχνης αντιμετώπιζαν επιθέσεις και σεξισμό από θιασάρχες, παραγωγούς και σκηνοθέτες, ο Στρος Καν γύριζε τα ξενοδοχεία παρενοχλώντας Καμαριέρες. Για το λόγο αυτό η κίνηση οργανώνει τηλεκδήλωση την Τρίτη 23 Φλεβάρη στις 6μμ με θέμα ‘Από τον Στρος Καν στην Μπεκατώρου – Οι εργάτριες στον Επισιτισμό και Τουρισμό παλεύουν ενάντια στις διακρίσεις, τον σεξισμό και τους βιασμούς’. Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσουν υλικά για αυτή τη διπλή μάχη που δίνει ο κλάδος μας”.