Οικονομία και πολιτική
STOP στο τσεκούρι του Βορίδη

Ο υπουργός Εσωτερικών Βορίδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση έως το τέλος του μήνα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - σφαγείο που θεσμοθετεί την καλπονοθεία αφού καταργεί τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατικότητας και αναλογικότητας στην εκπροσώπηση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Με τον νέο εκλογικό νόμο καταργείται η απλή αναλογική που ίσχυε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Στις επόμενες εκλογές, τον Οκτώβρη του 2023, ένας δημοτικός ή περιφερειακός συνδυασμός θα κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον τα 3/5 του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου) από την πρώτη Κυριακή εφόσον το ποσοστό του είναι "πέριξ του 43%". Θα εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες (με 5ετή θητεία) οι οποίοι με το 43% των ψήφων θα έχουν τουλάχιστον το 60% των συμβούλων. Παράλληλα, όσοι συνδυασμοί δεν ξεπερνάνε το όριο του 3% θα αποκλείονται. Και επειδή, σύμφωνα με τον Βορίδη, "ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων είναι υπερβολικά μεγάλος και τα συμβούλια είναι πολλές φορές δυσκίνητα όργανα" προβλέπεται και η μείωση των μελών των δημοτικών συμβουλίων. 

Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις της ΝΔ που αμέσως μετά την εκλογή της, το καλοκαίρι του 2019, εξασφάλισε την πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου και μετέφερε όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στις επιτροπές του δήμου και της περιφέρειας, μετατρέποντάς τα σε διακοσμητικά όργανα.

Επίθεση στην αντικαπιταλιστική Αριστερά

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος και η «κυβερνησιμότητα» στους δήμους και στις περιφέρειες για να μπορούν να προχωρήσουν οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών στις κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν τον κόσμο στις γειτονιές. Ξέρει ότι οι εκλεκτοί της στους δήμους και στις περιφέρειες δεν μπορούν να αποκτήσουν πλειοψηφία γιατί είναι μία απομονωμένη κυβέρνηση από την πλειοψηφία του κόσμου που ξεσηκώνεται εναντίον της. Ξέρει ότι η Αριστερά στους δήμους είναι μία μεγάλη δύναμη και θέλει να της βάλει φραγμούς στα δημοτικά συμβούλια. Ιδιαίτερα, είναι μία επίθεση στην αντικαπιταλιστική αριστερά και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Από τις δημοτικές εκλογές του 2010, ένας μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων έχουν εκλεγεί στους δήμους και τις περιφέρειες με την αντικαπιταλιστική αριστερά, συσπειρώνοντας εκλογικά πάνω από εκατό χιλιάδες ψήφους. Η αντικαπιταλιστική αριστερά στους δήμους και στις περιφέρειες παρεμβαίνει για να μπει φραγμός στα σχέδια ιδιωτικοποίησης στη καθαριότητα, στο πράσινο, στους ελεύθερους χώρους, στις απολύσεις προσωπικού, στη διάλυση των υπηρεσιών για την φροντίδα των άστεγων, των φτωχών και των ηλικιωμένων. Είναι η δύναμη που απομόνωσε τους φασίστες στα συμβούλια, είναι η φωνή στήριξης όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστολή, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Αυτή τη δύναμη επιχειρεί να πετάξει έξω από τα δημοτικά συμβούλια.

Την ίδια στιγμή "κλείνει το μάτι" στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Δεν ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Βορίδης βρέθηκε στη ΝΔ μέσα από την ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου και του λεπενικού Εθνικού Μετώπου. Η "γαλάζια πολυκατοικία" τους χωράει μία χαρά. Η Ν.Δ. δεν δίστασε να διορίσει στο Δήμο Καλαμάτας σε θέση ευθύνης τον υπόδικο χρυσαυγίτη, και πρώην βουλευτή, Κουκούτση, ενώ με εγκύκλιο, τον Αύγουστο του 2019, έδωσε τη δυνατότητα να εκλέγονται υποχρεωτικά(!) οι νεοναζί του Κασιδιάρη στις επιτροπές του Δήμου της Αθήνας.

Η Αριστερά, με όλες τις μορφές της, εξακολουθεί να είναι η πλειοψηφική δύναμη στη κοινωνία. Αυτό φοβάται η ΝΔ και προσπαθεί και με εκλογικά νομοσχέδια να την περιορίσει. Δεν πρέπει να την αφήσουμε. Παλεύουμε για έναν εκλογικό νόμο με απλή αναλογική χωρίς κανένα πλαφόν και με δυνατότητα "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" για όλους όσους ζουν στην Ελλάδα. Να καταργηθεί άμεσα το πλαφόν του 3% και στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό το μέτρο ψηφίστηκε για να αποκλείσει την εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών από τη μειονότητα της Θράκης και αποτελεί μηχανισμό φιμώματος. Να μην αφήσουμε τον Βορίδη να ετοιμάζει καινούριες νοθείες με τις ψήφους του "απόδημου ελληνισμού". Παλεύουμε για την καθιέρωση του δικαιώματος της συμμετοχής στις εκλογές των χιλιάδων μεταναστών/τριών που ζουν χρόνια εδώ, πληρώνουν φόρους και δημοτικά τέλη, αλλά δεν τους αφήνουν να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους, όπως δεν άφηναν και τις γυναίκες μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα!