Οικονομία και πολιτική
Tράπεζα Πειραιώς: Ιστορία σκανδάλων

Ιούλης 2012, Κινητοποίηση εργαζόμενων ενάντια στο ξεπούλημα της ΑΤΕ

Το νέο σκάνδαλο στην τράπεζα Πειραιώς έρχεται να προστεθεί σε μια μακρόχρονη αλυσίδα. 

Το 1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης τραπεζών. Ο Σάλλας απέκτησε την Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με μια ομάδα 100 περίπου επιχειρηματιών -Ηλιάδης (Shelman), Παπαγεωργίου (Sanyo), Φουρλής (ΙΚΕΑ, Intersport, Samsung), Δασκαλόπουλος (Δέλτα), Βασιλάκης (Autohellas, Aegean Airlines), Ν. Δασκαλαντωνάκης (Grecotel), Κων. Αγγελόπουλος κι άλλοι.

Οι σχέσεις του Σάλλα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είναι κρυφές. Οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, κολλητός του Σημίτη και του ΓΑΠ, με ισχυρές διασυνδέσεις στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα Μπόμπολα-Λαμπράκη-Αλαφούζου, μπήκε στο πάρτι των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών με τη βοήθεια της απορρόφησης της ΕΤΒΑ το 1999, όπου ήταν παλιότερα διοικητής, με θέση καθηγητή Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε φήμη «σταρ-μάνατζερ» λόγω των πολλών εξαγορών και απορροφήσεων που πέτυχε: η Τράπεζα Πειραιώς έχει απορροφήσει την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Γενική Τράπεζα της Ελλάδας.

Ξεπούλημα της Αγροτικής

Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στην Πειραιώς ήταν ένα σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις. Η συγκυβέρνηση του Σαμαρά αποφάσισε να δώσει την ΑΤΕ η οποία είχε πάνω από 70% των χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα και 40% του έγγειου αγροτικού κεφαλαίου.Περάσανε όλες οι καταθέσεις, τα περιουσιακά στοιχεία, τα καταστήματα, οι εργαζόμενοι και τα δάνεια που εξυπηρετούνται στην ώρα τους στην Πειραιώς. Και όλα αυτά με χρήματα από το δημόσιο που πλήρωσε για την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς και των άλλων «συστημικών» τραπεζών.

Παρά τις συνεχείς ενέσεις των ανακεφαλαιοποιήσεων, η Πειραιώς αποδεικνύεται ξανά «μαύρη τρύπα». Στα σκάνδαλα του Σάλλα έρχεται να προστεθεί το σκάνδαλο Paulson. Αποδεικνύεται ξανά πόσο επίκαιρο είναι το αίτημα για κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς καμιά αποζημίωση για τα αρπακτικά που τις λυμαίνονται τόσα χρόνια.