Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Black Lives Matter: Η καταδίκη του Ντέρεκ Τσόβιν

Πανηγυρισμοί στη Μινεάπολη για την καταδίκη του Ντέρεκ Τσόβιν. Φωτο: Chandan Khanna

Μεσάνυχτα της Τρίτης 20 Απρίλη έφτασαν στην Ελλάδα τα νέα της καταδικαστικής απόφασης για τον Ντέρεκ Τσόβιν. Ένοχος για τρεις κατηγορίες! Ο μπάτσος-δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης έως και 40 χρόνια. Μια νίκη του κινήματος Black Lives Matter (BLM) αλλά και του αντιρατσιστικού κινήματος διεθνώς. 

Το πλήθος των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη Μινεάπολη ξέσπασε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και κραυγές. Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διακόπηκε καθώς εκατοντάδες οδηγοί βγήκαν από τα αυτοκίνητα τους στη μέση του δρόμου για να πανηγυρίσουν. Οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και συνθήματα όπως “Ποιανού είναι η νίκη; Δική μας”. Παιδιά με πλακάτ, ηλικιωμένοι με μπλουζάκια BLM, εργαζόμενοι και νεολαία ξεχύθηκαν για ώρες στους δρόμους στήνοντας ένα πραγματικό πανηγύρι. 

Η μεγάλη πλειονότητα των 45 μαρτύρων της δίκης ήταν κατηγορηματικοί όσον αφορά τις πράξεις αλλά και τις προθέσεις του αστυνομικού. Η ταχύτητα με την οποία πάρθηκε η απόφαση είναι ενδεικτική όχι μόνο του προφανούς της δολοφονίας αλλά και της πίεσης που επέβαλε το αντιρατσιστικό κίνημα για να αποδοθεί δικαιοσύνη.  Το σύνθημα “ένας κάτω, μένουν άλλοι τρεις” με αναφορά στους συνεργάτες αστυνομικούς του Ντέρεκ Τσόβιν, που ακούστηκε μέσα στους πανηγυρισμούς δείχνει ότι το κίνημα δεν είναι διατεθειμένο να “ησυχάσει” με την καταδίκη του Τσόβιν. Αντίθετα βάζει στόχο να διεκδικήσει την απόδοση δικαιοσύνης και για πολλά άλλα θύματα της αστυνομικής ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ. 

Κάτω από την πίεση αυτού του κινήματος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει στην οικογένεια πριν την ετυμηγορία για να ευχηθεί αυτή να είναι δίκαια. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης βγήκε και δήλωσε πως πρόκειται για “ένα τεράστιο βήμα στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ” και χαρακτήρισε τον θεσμικό ρατσισμό “μια κηλίδα στην ψυχή ολόκληρου του έθνους”. Η δήλωση του, όπως και αυτή της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις που μίλησε για ανάγκη “αναμόρφωσης του συστήματος”, όσο υποκριτικές και να είναι -την ίδια στιγμή είχαν παρατάξει 3000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς μέσα στην πόλη- αποτελούν απόδειξη της δύναμης του κινήματος. 

Ακόμα και μέσα στις φυλακές, ο Τσόβιν θα χρειαστεί να παραμείνει στην απομόνωση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής που μπορεί να πάρει έως και οχτώ εβδομάδες, “για την δική του ασφάλεια” όπως ανέφεραν οι αρχές. 

Κανόνας, όχι εξαίρεση

Το Marx21, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στις ΗΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως “οι κατήγοροι δήλωσαν ότι «δεν πρόκειται για αστυνομική δράση αλλά για δολοφονία». Διαφωνούμε, παρότι χαιρόμαστε που ο Τσόβιν, ο οποίος δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ στυγνά και με βαναυσότητα, καταδικάστηκε. Αυτό που έκανε ο Τσόβιν και πολλοί άλλοι αστυνομικοί, οφείλεται στην ίδια τη φύση του αστυνομικού σώματος. Ήταν ταυτόχρονα και δολοφονία και αστυνομική δράση”. 

Ο θάνατος, και πάλι από πυρά αστυνομικού, της 16χρονης Αφροαμερικανής Μακίγια Μπράιαντ στο Οχάιο, λίγα μόνο λεπτά πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τον Τσόβιν, έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο δίκιο είχε το κίνημα που από την αρχή δεν στόχευσε μόνο τον συγκεκριμένο αστυνομικό αλλά το θεσμό της αστυνομίας στο σύνολο του, μέσα από το αίτημα της στέρησης της χρηματοδότησης του.  

“Το κίνημα έχει ήδη πετύχει κάποιες αλλαγές στην αστυνομία σε όλη τη χώρα και έφερε στο προσκήνιο διεκδικήσεις για περισσότερες αλλαγές και μείωση της χρηματοδότησης που χρόνιες παρασκηνιακές διεργασίες δεν θα μπορούσαν να πετύχουν. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί. Ως σοσιαλιστές, αντιλαμβανόμαστε ότι η αστυνομία στην κοινωνία μας υπάρχει για να υποστηρίζει το καπιταλιστικό κατεστημένο και κομμάτι αυτού είναι ο ρατσισμός. Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που αναδιανέμουν πόρους και αποδυναμώνουν την αστυνομία. Η πλήρης διάλυση του καταπιεστικού αστυνομικού μηχανισμού μπορεί να είναι αδύνατη μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού κράτους, αλλά παραμένει ένας στόχος που χρειάζεται να διεκδικούμε” καταλήγει η ανακοίνωση του Marx21.