Εργατικό κίνημα
Mοτοπορεία διανομέων

24/4, Συγκέντρωση διανομέων, Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Απεργιακή συγκέντρωση με 4ωρη στάση εργασίας στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς τη Νέα Φιλαδέλφεια πραγματοποίησαν εργαζόμενοι σε δίκυκλο, διανομείς φαγητού και κούριερ το Σάββατο 24/4 παρά τη δυνατή βροχή. Διαδήλωσαν για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και ενάντια στις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, με τα ελάχιστα δικαιώματα, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα για μεροκάματα ψίχουλα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή διανομέων από το e-food και ο Νίκος μας εξηγεί το γιατί: «Όταν πρωτόπιασα δουλειά, μας είπαν ότι θα δουλεύουμε στο Φάληρο και σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων. Τώρα μας στέλνουν σε όλη την Αττική σχεδόν. Είναι ο λόγος που πάρα πολλοί συνάδελφοι παραιτήθηκαν. Τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί πολύ στο e-food, καθώς πάμε σε ζώνες που δεν τις ξέρουμε. Πρέπει να παρακολουθούμε το gps και ταυτόχρονα να έχουμε τα μάτια μας σε δρόμους που δεν γνωρίζουμε. Πληρωνόμαστε με την ώρα, όχι κατά παραγγελία όπως στη Wolt, αλλά τα λεφτά για τις βενζίνες δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά μας έξοδα. Μέχρι τον πρώτο χρόνο οι συμβάσεις μας είναι τρίμηνες και μετά γίνονται αορίστου, με τους περισσότερους να είναι με 4ώρες συμβάσεις. Μετά βίας συντηρούμαστε με τα λεφτά του διανομέα, γι’ αυτό δουλεύω και στη Γενική Ταχυδρομική και πάλι δεν φτάνουν».

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης βρέθηκε στην κινητοποίηση καλώντας στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη στην Κλαυθμώνος.