Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τα εγκλήματα της ΕΕ-φρούριο: 170 πρόσφυγες πνιγμένοι σε μια μέρα!

Φωτο: Flavio Gasperini

Σε κατά συρροή δολοφόνους αναδεικνύονται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, όπως η ΝΔ,  που με ζήλο εφαρμόζουν την πολιτική των κλειστών συνόρων, της αποτροπής και των επαναπροωθήσεων. Δύο ναυάγια στην κεντρική Μεσόγειο με 170 νεκρούς την Πέμπτη 22 Απρίλη είναι ο πιο πρόσφατος απολογισμός της εγκληματικής τους πολιτικής. 

Η διεθνής νομιμότητα για την οποία μιλούσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου με τον νέο Πρόεδρο της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι φαίνεται πως δεν συμπεριλάμβανε την αξία της ζωής των προσφύγων είτε αυτοί πεθαίνουν στη Μεσόγειο, είτε στα κελιά των ειδικών κέντρων κράτησης της Τρίπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος “η Frontex ήξερε ότι η δεύτερη βάρκα ήταν σε κίνδυνο για 24 ώρες και γνώριζε το στίγμα τους. Οι πρόσφυγες είχαν μιλήσει με την γραμμή έκτακτης ανάγκης του Alarmphone και καλούσαν δραματικά σε βοήθεια καθώς τα κύματα μεγάλωναν. Μάταια οι ακτιβιστές του Alarmphone πίεζαν επί 12 ώρες τις ιταλικές αρχές να στείλουν βοήθεια. «Καλέστε την Λιβύη», απάντησαν, «αυτοί είναι υπεύθυνοι». Τελικά η Λιβύη δεν έστειλε τίποτα. Η Ιταλία δεν έστειλε τίποτα. Η Μάλτα δεν έστειλε τίποτα. 

Μόνο πλοία πολιτών ανταποκρίθηκαν στο σήμα κινδύνου. Τρία εμπορικά καράβια και το διασωστικό καράβι Ocean Viking της ΜΚΟ «SOS Méditerranée» αυτοοοργανώθηκαν για να χτενίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση. Το διασωστικό καράβι Ocean Viking ήταν 10 ώρες μακριά, παρ' όλα αυτά ξεκίνησε προς το σημείο. Όταν έφτασαν, αντίκρυσαν την εφιαλτικότερη εικόνα που μπορεί να δει ένας διασώστης. Η βάρκα ανάποδα και δεκάδες πτώματα να επιπλέουν. Ούτε ένας ζωντανός”.