Οικονομία και πολιτική
«Επενδυτική» εφόρμηση στην Βόρεια Μακεδονία

«Είμαστε σύμμαχοι, είναι τιμή οι ελληνικές ένοπλες της δυνάμεις να φυλάνε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, εταίροι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ…. Στον τομέα της ενέργειας, προχωράμε, είμαστε στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του αγωγού με την ΔΕΣΦΑ. Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο...Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου... Είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, την πρωτεύουσά μας. Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής. Μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία». 

Αυτά τα «ολίγα» τόνισε, παρόντος του Μητσοτάκη, σε ομιλίες και συνεντεύξεις στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία επίσης σε ελληνικές επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη γεωργία, στις φαρμακευτικές που ενεργοποιούνται στη χώρα τους.

Μπορεί τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να έπαθαν γλωσσοδέτη για να εκφέρουν το όνομα της «γείτονος» -δίνοντας και το έναυσμα για μια σειρά από ανέκδοτα- αλλά το μεγαλύτερο ανέκδοτο ήταν ο «πατριωτισμός» που πουλούσε η Νέα Δημοκρατία στηρίζοντας τα εθνικιστικά συλλαλητήρια της ακροδεξιάς και των μακεδονοφάγων ενάντια στη συμφωνία που «ξεπουλάει τη Μακεδονία μας».

Βέβαια όσες αναβολές και να πάρει, δεν θα αργήσει η στιγμή που ο Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή αντιμέτωπος όχι μόνο με την κλίκα του Σαμαρά αλλά και σύμφωνα με τις διαρροές, και αυτή του Καραμανλή, που απειλούν ότι δεν θα την ψηφίσουν. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να αναδείξει αυτό το οποίο η αντικαπιταλιστική αριστερά υποστήριζε από την πρώτη στιγμή: Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών στόχο είχε να μετατρέψει την Βόρεια Μακεδονία σε ένα προτεκτοράτο στρατιωτικό και οικονομικό της ελληνικής άρχουσας τάξης στον κεντρικό ρόλο που θέλει να παίξει στα Δυτικά Βαλκάνια σαν η πιο ισχυρή δύναμη, στα πλαίσια φυσικά των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Το μόνο που ενδιέφερε τελικά τη Νέα Δημοκρατία, όπως πάντα συνέβαινε, ήταν να βολέψει τους πλούσιους φίλους της τους έλληνες καπιταλιστές στις εφορμήσεις τους στα Βαλκάνια. Και δυστυχώς απέναντι σε αυτήν την υποκρισία έχουμε τον Τσίπρα να επαίρεται μιλώντας στο φόρουμ, ότι αυτός ήταν που έκανε την «επωφελή» για την Ελλάδα «πατριωτική» συμφωνία και «άλλαξε το παιχνίδι σε μια θετική κατεύθυνση στα Βαλκάνια» - όπως πιθανώς θα πανηγυρίσει και τη στιγμή που θα ψηφίζει μαζί με τον Μητσοτάκη στη Βουλή τη Συμφωνία. 

Επωφελής, βέβαια για τα αφεντικά. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, τον περασμένο Ιούνη ιδρύθηκε στα Σκόπια η «Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία. Ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι 16 μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βόρεια Μακεδονία… Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Stopanska Banka (η μεγαλύτερη τράπεζα στη Βόρεια Μακεδονία, μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας), της εταιρίας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS (μέλος του ομίλου της ΔΕΗ), της τσιμεντοβιομηχανίας USJE (συμφερόντων του ομίλου ΤΙΤΑΝ) και της κατασκευαστικής εταιρίας INTRAKAT». 

ΣΕΒ, τώρα και στα Σκόπια!