Διεθνή
Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Αθήνα: «Θα είμαστε εδώ μέχρι να σταματήσει η κατοχή»

22/5, Αθήνα, Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Με τα πανό της Παλαιστινιακής Νεολαίας και της Παλαιστινιακής Παροικίας στην κεφαλή της πορείας, πλήθος αγωνιστών κι αγωνιστριών διαδήλωσαν από το Πάρκο Ελευθερίας, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στην πρεσβεία του Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. 

Με πανηγυρισμούς και τραγούδια, με συνθήματα στα ελληνικά, τα αραβικά και τα αγγλικά, οι διαδηλωτές ένωσαν τη φωνή τους με την παλαιστινιακή αντίσταση και το διεθνές κίνημα που βγήκε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στους δρόμους για να πανηγυρίσει καθώς το Ισραήλ -έστω και προσωρινά- αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός αλλά και για να στείλει το μήνυμα ότι ο αγώνας για λευτεριά στην Παλαιστίνη κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. 

Κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ, παλαιστινιακές και κόκκινες σημαίες,  φορώντας μάσκες με τη σημαία της Παλαιστίνης. Έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας στη συγκέντρωση. Τα συνθήματα στα ελληνικά, στα αραβικά και τα αγγλικά δονούσαν την ατμόσφαιρα: “Νίκη στην Ιντιφάντα”, “Free Palestine”, “From the river to the sea Palestine will be free”, “Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη”.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή. Θα είμαστε εδώ μέχρι να τελειώσει η κατοχή» έγραφε στο πλακάτ της στα αγγλικά μια Παλαιστίνια. «Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ για να σταματήσει τις δολοφονίες αθώων» έγραφε ένα άλλο. «Σήμερα στέλνουμε το μήνυμα στην Παλαιστίνη ότι είμαστε μαζί τους στον αγώνα τους για την ελευθερία. Αυτή είναι η χώρα που έχουμε γεννηθεί και θέλουμε να ζούμε και εμείς όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό που κάνουν στο Σέιχ Τζαράχ να διώχνουν τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους και να βάζουν εποίκους δεν θα περάσει» μας είπε η Κεϊφά από την Παλαιστίνη. 

22/5, Αθήνα, Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η αντίσταση δυναμώνει

«Ο Νετανιάχου πήρε ένα πρώτο μήνυμα στην Παλαιστίνη. Στην ιστορία έχει αποδειχθεί ότι ένας στρατός δεν μπορεί να νικήσει ένα λαό που παλεύει για τα δικαιώματα του. Στο τέλος θα χάσει και ο λαός με την αντίστάση του θα νικήσει» μας λέει ο πατέρας της Κεϊφά, Μαχμούντ. «Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει θα ξυπνήσει τον λαό και στις άλλες αραβικές χώρες. Ξέρουμε προκαταβολικά ότι οι κυβερνήσεις στις αραβικές χώρες δεν πρόκειται να κινηθούν γιατί ελέγχονται από τις πρεσβείες των ΗΠΑ. Εδώ μπορούμε να κάνουμε διαδήλωση αλλά στην Αίγυπτο δεν μπορούν. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Είναι διεφθαρμένα καθεστώτα, πρόεδροι και κυβερνήτες που θέλουν να κρατήσουν την καρέκλα τους για πάντα και δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό». 

Μεγάλη ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση μεταναστών, προσφύγων και νέων δεύτερης γενιάς από όλες τις αραβικές χώρες. «Είμαι από την Μέση Ανατολή, από το Ιράκ και είμαι σήμερα εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη μου στον αγώνα των Παλαιστινίων, για να καταδικάσουμε αυτά που συνέβησαν στην Ιερουσαλήμ. Ο αγώνας τους είναι δικός μας αγώνας. Στο Ιράκ έγιναν πολλές μεγάλες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης όπου ο κόσμος διαδήλωσε ενωμένος παρά τις θρησκευτικές διαφορές» μας λέει ο Μοχάμεντ που κρατάει το πανό με σύνθημα «Ο πόλεμος τελείωσε αλλά όχι ο αγώνας».

«Σήμερα είμαστε εδώ στο Μέγαρο Μουσικής για να διαδηλώσουμε για την Παλαιστίνη που την θεωρούμε δεύτερη μας χώρα. Και ο μόνος τρόπος που έχουμε είναι να φωνάξουμε και να διαδηλώσουμε. Και αυτό κάναμε με το που μάθαμε από το διαδίκτυο για τη σημερινή συγκέντρωση» μας λέει η Ντόα, (Ευχή στα ελληνικά), που κατέβηκε στη διαδήλωση παρέα με τις φίλες της, γεννημένες στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Αίγυπτο. Στη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας μίλησαν ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας, ο Γιάννης Σηφακάκης μέλος του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ κι ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. 

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Οι ισραηλινοί βομβάρδισαν ξανά την Γάζα με όλα τα αμερικάνικα υπερσύγχρονα όπλα» τόνισε ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας. «Σε πάνω από 70 χρονια κατοχής της Παλαιστίνης το κράτος του Ισραήλ έχει θεσπίσει περισσότερους από 190 ρατσιστικούς νόμους για τους Παλαιστίνιους με στόχο να φέρει κι άλλους εποίκους και να διώξει όλους τους Παλαιστίνιους από την γη τους, όπως είδαμε πρόσφατα και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το μόνο που θα πετύχει είναι να έχει την τύχη του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Δεν έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμιά δύναμη στον κόσμο που θα κάνει τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν να αγωνίζονται με όλα τα μέσα για την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας τους. Το μόνο που κατάφερε η αλαζονία της ισραηλινής υπεροχής ήταν να μεταφέρει τον πόλεμο για πρώτη φορά μέσα στις ισραηλινές πολεις όπου ξεσηκώθηκαν όλοι οι Παλαιστίνιοι και μαζί με όλους τους άλλους ζητήσαν την επιστροφή των προσφύγων απαιτώντας να σταματήσουν οι εποικισμοί, να σταματήσει η κατοχή. Ζήτω η ελληνοπαλαιστινιακή φιλία και αλληλεγγύη!» 

«Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους βγήκαν στους δρόμους χθες στην Παλαιστίνη πανηγυρίζοντας την κατάπαυση του πυρός και όσους διαδηλώνουν σήμερα ξανα σε όλο τον κόσμο. Η αντίσταση δυναμώνει, ενώνεται και μπορεί να κερδίζει» τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη που παρέχει στο κράτος του Ισραήλ. «Αυτή η σημαία σήμερα είναι ψηλά και πάντα θα είναι ψηλά, μέχρι να δούμε την λευτεριά στην Παλαιστίνη θα είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» τόνισε κερδίζοντας το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. 

22/5, Αθήνα: “Η εκεχειρία δεν αρκεί, θα είμαστε εδώ μέχρι να τελειώσει η κατοχή”

«Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του λαού μας» έγραφε το πανό με το οποίο  κατέβηκε στην συγκέντρωση η Ένωση Παλαιστίνιων Φοιτητών στην Αθήνα. «Θέλουμε την λευτεριά μας, να μην μας βομβαρδίζουν κάθε λίγο, να μην μας διώχνουν απο τα σπίτια μας, να μην παίρνουν τη γη μας» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Γιώργος, παλαιστίνιος φοιτητής στο Πολυτεχνείο. 

Συνεχίζουμε

Με τα πανό τους διαδήλωσαν η Πακιστανική Κοινότητα, το Σύλλογος Εργαζομένων Αγίου Σάββα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΡΙΣ, η ΛΑΕ, η ΟΡΜΑ, η Αναμέτρηση και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς. «Είμαστε εδώ απο την Αριστερή Συσπείρωση για να δείξουμε την αλληλεγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που τόσα χρόνια ζει την φτώχεια και τον πόλεμο, στους Παλαιστίνιους που αναγκάζονται κατατρεγμένοι να φτάσουν μέχρι και τη χώρα μας ζητώντας άσυλο και ένα σπίτι αντιμέτωποι με την προσφυγιά. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που αιματοκυλίζουν ολόκληρους λαούς, πάντα στο πλευρό των κατατρεγμένων» μας λέει ο Σπύρος, φοιτητής στη σχολή Μεταλλειολόγων.

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά γιατί παρά την εκεχειρία, που η ισραηλινή αστυνομία έτρεξε να παραβιάσει πετώντας δακρυγόνα σε Παλαιστίνιους που διαδήλωναν στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, η κατοχή συνεχίζεται. Αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στη δολοφονική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, αλλά και στις δολοφονίες προσφύγων στα στρατόπεδα, για ανοιχτά σύνορα, άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους» ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ. 

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στον Βόλο και στην Ξάνθη.