Ιστορία
Η επαναστατική παράδοση στις ΗΠΑ

Ο Ο. Χιούισγουντ

Στο εξαίρετο άρθρο του για τα 100 χρόνια από τη Σφαγή στην Τούλσα στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης ο Στ. Μιχαηλίδης αναφέρει τις προσπάθειες των Μαύρων να υπερασπιστούν τις ζωές και τη γειτονιά τους. Χρειάζεται να σταθούμε σε αυτές τις προσπάθειες. Γιατί μας αποκαλύπτουν μια «χαμένη» σελίδα της ιστορίας της επαναστατικής Αριστεράς στις ΗΠΑ. 

Στο κέντρο τους ήταν η ημιπαράνομη οργάνωση African Blood Brotherhood. Είχε ιδρυθεί το 1919 με κέντρο το Χάρλεμ της Ν. Υόρκης  και έφτασε τις 3.500 μέλη. Η εφημερίδα της, η Crusader κυκλοφορούσε σε τριάντα χιλιάδες φύλλα, με μεγάλη απήχηση. Η απήχηση οφειλόταν στο μήνυμα της οργάνωσης: την οργάνωση της ένοπλης αυτοάμυνας των Μαύρων. 

Η ΑΒΒ είχε ιδρύσει το τοπικό της πυρήνα στην Τούλσα δυο μήνες πριν τα γεγονότα. Τα μέλη της επικοινωνούσαν με τον κύκλο της εφημερίδας Tulsa Star στο Γκρίνγουντ, το επίκεντρο της αντίστασης. Από κοινού είχαν οργανώσει εκδήλωση με ομιλητή τον μαύρο σοσιαλιστή W.E.B Bois. Το καμπαναριό της εκκλησίας των Βαπτιστών που έγινε ο στόχος των οπλοπολυβόλων της Εθνοφρουράς, όπως αναφέρει το άρθρο, ήταν «φωλιά» ελεύθερων σκοπευτών, κατά πάσα πιθανότητα μελών της ΑΒΒ (που είχαν μάθει τη «τέχνη» στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου).

Πολιτική εξέλιξη

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι η πολιτική εξέλιξη της ΑΒΒ. Το 1920 πλέον, η αναφορά της ήταν η Κομμουνιστική Διεθνής και στο πρόγραμμά της δίπλα στην αντίσταση στην Κου Κλουξ Κλαν και τις άλλες ρατσιστικές συμμορίες, έμπαινε ο στόχος της συμμαχίας «με τους ταξικά συνειδητούς λευκούς εργάτες». 

Αμέσως μετά τη σφαγή, η Crusader καλούσε «να συνταχθούν με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις παγκόσμια που παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού για την αυγή μιας νέας μέρας, το νέο Παράδεισο επί της γης». Το ίδιο καλοκαίρι ο Cyril B. Briggs, ο ιδρυτής της ΑΒΒ έγινε και τυπικά μέλος του ΚΚ των ΗΠΑ και μαζί του εκατοντάδες μέλη και στελέχη της. Ενάμιση χρόνο μετά, δυο μαύροι κομμουνιστές από τις ΗΠΑ εισηγήθηκαν το «Ζήτημα των Μαύρων» στο 4ο συνέδριο της Κομιντέρν. Ο ένας ήταν ο O. Χιούισγουντ, οργανωτικός γραμματέας της ΑΒΒ.