Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: “Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους”

10/9, Οι απεργοί των Νοσοκομείων την πρώτη μέρα του αγωνιστικού διημέρου στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μέχρι προχτές οι εργαζόμενοι ήταν ήρωες και σήμερα τους πετάνε έξω, ξαφνικά δεν τους χρειάζονται. 

Εμείς λέμε ότι κανένας δεν περισσεύει. Ήδη είμαστε πάρα πολύ δύσκολα, οι ελλείψεις είναι πολλές και επιπλέον έχει συνταξιοδοτηθεί πολύς κόσμος χωρίς να έχει αναπληρωθεί. Συνέχεια ζητάνε από μας να βάζουμε πλάτη. Ως πότε; Χρειαζόμαστε προσλήψεις, χρειαζόμαστε μονιμοποιήσεις. Καλύπτουμε ανάγκες πάγιες των νοσοκομείων. Έχουμε περάσει όλο τον κόβιντ και τώρα θα πετάξουν κάποιους έξω; Είναι άδικο. Γι' αυτό ήρθαμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα. Μόνο με απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχίσουμε. Μόνο αυτό τους ζορίζει.

Ειρήνη Γεωργοπούλου, εργαζόμενη καθαριότητας, Άγιος Σάββας

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο μας έχουν βγει σε αναστολή 50 με 60 συνάδελφοι. 

Τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν βγαίνουν οι βάρδιες, ήδη ενσωματώθηκαν τμήματα με λίγους συναδέλφους, όπως οι δυο ορθοπεδικές σε μία. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε κατά των εμβολίων, αλλά της υποχρεωτικότητας. Συνάδελφο με 2000 αντισώματα την έβγαλαν σε αναστολή. Γι' αυτό είμαστε εδώ στην πορεία, να φωνάξουμε δυνατά “κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους”. Προσωπικά έχω κάνει το εμβόλιο, αλλά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γι' αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε με δυνατές κινητοποιήσεις γιατί ξέρουμε ότι στο δρόμο κερδίζονται οι αγώνες.

Ιωάννης Παπαδόπουλος, νοσηλευτής με το πρόγραμμα 4000 ΟΑΕΔ, Παπαγεωργίου

Στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων έχουν γίνει δυο κινητοποιήσεις και μια συνέλευση με κέντρο τις αναστολές. Και στο Χατζηκώστα έχουν γίνει αντίστοιχες απόπειρες. 

Προχτές έγινε συγκέντρωση με 30-40 εργαζόμενους. Οι καθαρίστριες που θα τελειώσουν οι συμβάσεις τους έχουν βγει σε αναστολή. Δεν έχουμε τραυματιοφορείς και πηγαίνουμε εμείς οι γιατροί τα περιστατικά για να γίνουν οι εξετάσεις. Είναι καθαρό ότι παντού πάνε να φέρουν εργολάβους. Ήδη σε μας έχουν φέρει σε ένα τμήμα στην καθαριότητα. Κάνω ειδικότητα παθολολογία και ταυτόχρονα είμαι και σε κλινική κόβιντ. Τώρα μας λένε ότι πρέπει να ανοίξει και νέα κλινική, αλλά δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει. Ήδη κάνουμε 8 εφημερίες το μήνα, δεν γίνεται παραπάνω, είναι αδύνατο. Πρακτικά μας λένε ότι όποιος διασωληνωθεί στο εξής θα είναι σε απλή κλίνη με αναπνευστήρες. Ξανά τα ίδια δηλαδή και χειρότερα. 

Λουίζα Γκίκα, γιατρός, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Είμαστε εδώ, στο πανεργατικό συλλαλητήριο, ενάντια στην επίσκεψη Μητσοτάκη. 

Ειδικά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, το έδειξε η απεργία μας χτες και όσες θα έρθουν. Στο ΨΝΘ έγινε συνέλευση μετά από πολύ καιρό, συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις στο υπουργείο και τις ΥΠΕ. Τη Δευτέρα έγινε έξω από το νοσοκομεία μας συγκέντρωση με 200 άτομα από όλα τα νοσοκομεία της πόλης. Θελουν να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία όπως και παλιότερα που μας είχαν κλείσει. Με αγώνες το κρατήσαμε ανοιχτό, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Στο αγύριστο θα τους στείλουμε. 

Κατερίνα Αβραμίδου, νοσηλεύτρια ΨΝΘ

Η κυβέρνηση, όπως έχει εργαλειοποιήσει όλη την πανδημία για να περάσει το βασικό πυρήνα της πολιτικής της, αυτή τη στιγμή εργαλειοποιεί ακόμα και το ζήτημα του εμβολιασμού. 

Το χρησιμοποιεί προκειμένου να εφαρμόσει αυτό που ήταν πόθος της καμιά δεκαριά χρόνια τουλάχιστον και το έχει ομολογήσει, να περάσει τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων σε ιδιώτες. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως μέσο προστασίας και θα διεκδικούμε μόνιμα μέχρι τα αιτήματά μας να γίνουν πραγματικότητα: αυξήσεις των δαπανών για την Υγεία, ένα δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους χωρίς προσκόμματα και διαχωρισμούς, ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις των μισθών, μόνιμες μαζικές προσλήψεις στην Υγεία. Σε μας οι αναστολές αφορούν ένα 10% του προσωπικού. Αυτό εντατικοποιεί την εργασία σε όσους έχουν μείνει πίσω σε συνδυασμό με την αναστολή αδειών μέχρι νεωτέρας. Είχαμε ήδη κενά στην ιατρική, διοικητική, τεχνική και νοσηλευτική υπηρεσία. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων στη νοσηλευτική είναι πάνω από 55, οπότε δεν μπορείς να βάζεις έναν εργαζόμενο 60 χρονών σε ένα πρόγραμμα με πολλές νύχτες. Εφημερεύουμε κάθε μέρα και τα προβλήματα είναι σοβαρά. Θα συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις κεντρικές και τοπικές.

Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Άρτας


Το Συντονιστικό Νοσοκομείων στην πρώτη γραμμή

Η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη γέμισε με ενθουσιασμό  όσους και όσες συμμετείχαν και με αυτοπεποίθηση ότι η δολοφονική κυβερνητική πολιτική στο ΕΣΥ μπορεί να ανατραπεί. Αυτή η αίσθηση εκφράστηκε στη συνέλευση που οργάνωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων αμέσως μετά την πορεία.

«Η πρώτη μέρα του εργατικού διημέρου στη ΔΕΘ ήταν συγκλονιστική», είπε ο Χρίστος Αργύρης, από το ΓΝΑ Γεννηματάς, ανοίγοντας τη συζήτηση. «Έδειξε ότι όλοι οι υγειονομικοί μαζί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θέλουν να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που κρύβεται πίσω από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω στα νοσοκομεία μας και να μεταφέρουμε αυτή την εικόνα στους συναδέλφους και να οργανώσουμε τη συνέχεια.

Σαν Συντονιστικό, αυτό που προτείνουμε σε όλες και όλους σας είναι να μπούμε μπροστά σε κάθε χώρο, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα δίπλα στα Σωματεία που να συσπειρώνουν όλους τους εργαζόμενους ενωτικά, να πυροδοτούν συνελεύσεις, να οργανώνουν τις μάχες και να ταρακουνάνε τις ηγεσίες όπου αυτές δεν κινούνται. Είμαστε εδώ από πολλά νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Αμέσως μετά θα παρέμβουμε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ για να απαιτήσουμε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων τώρα, όχι αργότερα. Αλλά δεν θα περιμένουμε κανέναν, θα οργανώσουμε σε κάθε νοσοκομείο την κλιμάκωση. Μπορούμε να λυγίσουμε την κυβέρνηση, το δείξαμε σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε».

Ακολούθησαν μια σειρά τοποθετήσεις και ερωτήσεις από εργαζόμενους/ες σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία για το πώς θα οργανωθεί η μάχη στους χώρους τους. Οι προτάσεις για το πώς παίρνει κανείς την πρωτοβουλία να καλέσει τους συναδέλφους του σε συγκέντρωση, μάζεμα ή συγκρότηση επιτροπής αγώνα, ποιος ο ρόλος της επιτροπής αγώνα και πώς κινείται πρακτικά, έπεφταν βροχή.

Όλοι μαζί

«Είναι σημαντικό ότι η διαδήλωση σήμερα πήρε αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά με συνθήματα “Κάτω η κυβέρνηση”, “Μητσοτάκη κάθαρμα” και “Πλεύρη δεν μας σταματάς”», είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ. «Όλα αυτά θα ακουστούν κι αύριο στην πανεργατική κινητοποίηση. Για τη συνέχεια, χρειάζεται μια προσοχή με τους απολυμένους συναδέλφους. Η δικαίωσή τους δεν θα έρθει με την απομόνωσή τους, με το να συνεχίσουν μόνοι, αλλά μαζί με όλους. Η δύναμή τους είναι οι συνάδελφοί τους και τα σωματεία τους. 

Οι επιθέσεις συνεχίζονται. Στο Ιπποκράτειο βγήκε ήδη εργολαβική προκήρυξη για 11 διοικητικούς που βγήκαν σε αναστολή. Και ακούγεται ότι αυτό θα επεκταθεί στη νοσηλευτική και άλλες ειδικότητες. Η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι ενάντια στις αναστολές και αυτά τα σχέδια. Το κλίμα είναι οργισμένο και έχουμε να το οργανώσουμε από τα κάτω. Όλοι μαζί κοινό μέτωπο για την Υγεία και τα δικαιώματά μας».

«Η συζήτηση με τον κόσμο που συναντούσε σήμερα την πορεία μας ήταν φοβερή» είπε η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. «Όλοι ήταν μαζί μας, έχουμε τη συμπαράσταση της κοινωνίας κι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Γιατί γυρίζοντας στα νοσοκομεία μας πρέπει να πάμε επιθετικά να οργανώσουμε τη συνέχεια. Εμείς οι 4000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ έτσι κρατήσαμε τη δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια. Επιτροπή αγώνα σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε να ενημερώσουμε όλο το νοσοκομείο και τα τμήματα χωρίς να περιμένουμε, ότι συζητάμε με όλους τους συναδέλφους για την επόμενη απεργία, ότι φτιάχνουμε πανό και κατεβαίνουμε».

«Θεωρώ πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε και με τους πολίτες», είπε η Αναστασία, νοσηλεύτρια στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Να ενημερώνουμε με ανακοινώσεις τους ασθενείς και τους συνοδούς και να τους εξηγούμε ότι αυτή η επίθεση αφορά και τους ίδιους. Ότι η συνέχεια είναι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν για την υγεία τους. Για να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας απομονώσει».