Η Αριστερά
Ο λόγος στους διαδηλωτές

11/9, Διαδήλωση στη ΔΕΘ. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Φυσικό Αέριο διαδηλώνουμε σήμερα για όλες τις αποτυχίες της Νέας Δημοκρατίας. 

Στο ζήτημα των πυρκαγιών, των εμβολιασμών, της Υγείας, παντού η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών εργαζόμενων, των συμβασιούχων στην Υγεία, προσλήψεις στα νοσοκομεία, δουλειά και σπίτια για όλους τους πυρόπληκτους. Πρέπει να κλιμακώσουμε απεργιακά για να φύγει μια και καλή ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Και στο Φυσικό Αέριο έχει ανοίξει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας. Η διοίκηση λέει ότι ακολουθεί τις κυβερνητικές εντολές. Αν εφαρμόσουν την υποχρεωτικότητα θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. 

Γιώργος Φαράντος,
πρόεδρος ΠΣΕΦΑ

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενωμένοι. Ο αντεργατικός νόμος που ψηφίστηκε καταργεί όλα τα συνδικαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα. 

Θα πρέπει να παλέψουμε ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη. Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και συνολικά το συνδικαλισμό. Αλλά δεν θα της περάσει.

Γιάννης Βήκας, 
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ  

Διαδηλώνουμε ενάντια στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης που διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία. Έχουν κλείσει τα του νοσοκομείου μας. 

Το προσωπικό έχει μεταφερθεί στον Πύργο. Η επίθεση με τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Είναι τεράστια η ζημιά στο νοσοκομείο μας, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία. Στηρίζουμε τους συναδέλφους, είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας. Πρέπει στα νοσοκομεία, αντί για απολύσεις να υπάρξει ενίσχυση και προσλήψεις γιατί από αυτά εξαρτάται η δημόσια Υγεία.

Σωκράτης Σωτηρόπουλος, 
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

Ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούμε για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που απαξιώνει εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών. 

Διαλύει την ασφάλιση και ξεπουλάει την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες. Διαδηλώνουμε μαζί με τους συναδέλφους μας της Θεσσαλονίκης ενάντια στην τραγική απόφαση της ΓΣΕΕ να μη συμμετέχει στα συλλαλητήρια, κατά τη γνώμη μας γιατί ξεχρεώνει γραμμάτια προς την κυβέρνηση. Έχουμε να αντισταθούμε και στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Είδαμε το ξεπούλημα αυτές τις μέρες του ΔΕΔΔΗΕ. Σε εμάς οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης έχουν ξεκινήσει νωρίτερα κι έχουν βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο το νερό της Αττικής αλλά σχεδόν όλης της χώρας. Έχουν ξεκινήσει τα ΣΔΙΤ στο νερό, τώρα πουλήσανε το ΔΕΔΔΗΕ και θεωρούμε ότι συνδέονται αυτά. Είναι κομμάτι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην περάσει.

Γιώργος Ραντίτσας, 
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ

 Οι εργαζόμενοι στο Θεαγένειο συμμετέχουμε στην πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση για να αναδείξουμε τα χρόνια αλλά και τα τρέχοντα προβλήματα που έχουμε. 

Εργαζόμαστε σε ένα νοσοκομείο ειδικό, αντικαρκινικό, με συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Είναι σημαντικό, γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα νοσοκομεία έγιναν νοσοκομεία μιας νόσου και όλες οι άλλες ασθένειες δεν αντιμετωπίζονταν. Είμαστε ένα νοσοκομείο που δεν ενισχύθηκε παρά ελάχιστα. Ταυτόχρονα διανύουμε μια χρονιά συνταξιοδοτήσεων. Δυστυχώς, τώρα 41 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή. Τα τμήματα υπολειτουργούν, με μια νοσηλεύτρια για 30 ασθενείς. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις και όχι να διαχειρίζεται επικοινωνιακά, να μεταθέτει τις ευθύνες της για την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας στους υγειονομικούς και να μας κουνά το δάχτυλο. Είμαστε εδώ ενωμένοι, παλιοί και νέοι, επικουρικοί και μόνιμοι, εμβολιασμένοι και μη, να δώσουμε το μήνυμα ότι απαιτούμε λύσεις για τη δημόσια Υγεία.

Βασίλης Μουρατίδης,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Θεαγένειο

Δυστυχώς σε περίοδο πανδημίας, η κυβέρνηση διώχνει τους υγειονομικούς. 

Μιλάμε για 4ο κύμα. Όταν έρθει το 5ο, τι θα κάνει; Θα διώξει και τους υπόλοιπους; Αν θέλετε μπορείτε να έρθετε στις εφημερίες του νοσοκομείου μας να δείτε αν οι ανεμβολίαστοι είναι επικίνδυνοι ή η ίδια η κυβέρνηση με τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία. Εμείς αυτά τα δυο χρόνια ήμασταν ένα όλοι οι συνάδελφοι, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μας χειροκροτούσαν και ξαφνικά βρισκόμαστε σε αναστολή επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο; Δεν μας έχουν πείσει επιστημονικά. Θέλουμε επιστημονικά επιχειρήματα επικυρωμένα κι όχι να βγαίνουν στα κανάλια ο ένας έτσι κι ο άλλος αλλιώς. Ο πραγματικός στόχος τους είναι να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία, το είπαν και το κάνουν. Εμείς θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους κι ας βοηθήσει κι ο κόσμος, ο λαός, ας καταλάβει ότι το ΕΣΥ ασθενεί, είναι στην εντατική.

Ευφροσύνη Καστανά, 
διοικητικός, Αττικό

Δεν φταίνε οι ανεμβολίαστοι για τη διασπορά του κορονοϊού. Οι ανεμβολίαστοι δεν είναι άρρωστοι άνθρωποι. 

Προσωπικά η επιλογή μου να μην εμβολιαστώ δεν είναι για την αντίδραση στο εμβόλιο. Είναι γιατί φοβάμαι. Είμαι σε μια ηλικία που σκέφτομαι τις παρενέργειες κι ανησυχώ μήπως η οικογένειά μου δεν θα έχει φαγητό την επόμενη μέρα και εγώ γίνω μια στατιστική. Και τον κορονοϊό τον φοβάμαι. Μας έχουν κλείσει δυο φορές σαν αποκλειστικά κόβιντ νοσοκομείο. Όταν ήμασταν γεμάτοι, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα γιατί η ιδιαιτερότητα του ασθενή με κόβιντ χρειάζεται πολύ προσωπικό. Τώρα είμαστε μεικτό. Ήδη όμως, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, δεν κάνουμε χειρουργεία. Με τις συνταξιοδοτήσεις έφυγαν εργαζόμενοι και δεν καλύφτηκαν οι θέσεις τους. Μόνο τα εξωτερικά λειτουργούν για μικροπράγματα. Στο ακτινολογικό επίσης υπάρχει έλλειψη γιατρών. Τώρα φεύγουμε κι εμείς. Αν κινηθούμε αγωνιστικά όλοι μαζί, ίσως το πάρουν πίσω.

Μαρία,
εργαζόμενη σε εργαστήριο, Παμμακάριστος