Εργατικό κίνημα
Εργάτες τέχνης: κινητοποίηση 8/9

8/9 Κινητοποίηση καλλιτεχνικών σωματείων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι Εργάτες της Τέχνης την Τετάρτη 8/4. Διεκδικούν να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη και τα επιδόματα στους εργάτες της Τέχνης για όσο διαρκούν οι συνέπειες της πανδημίας στον κλάδο τους, οικονομικές ελαφρύνσεις, εφαρμογή παντού συλλογικών συμβάσεων καθώς και γενικότερη στήριξη με μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση στον Πολιτισμό.

Την ώρα που η τεράστια πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο βρίσκεται χωρίς δουλειά λόγω των υγειονομικών μέτρων, η κυβέρνηση τους χρωστάει ακόμα το επίδομα του Ιούνη, με αβέβαιο το τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η συνάντηση αντιπροσωπείας με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν έβγαλε τίποτα, όπως ήταν αναμενόμενο, παρά μόνο αναμονή όπως είπαν για τις δηλώσεις στη ΔΕΘ.

Στην πορεία με πανό συμμετείχε η ΠΟΘΑ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το ΣΕΧΩΧΟ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο ΣΕΗ, συμμετείχε στην κινητοποίηση με το πανό «Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα» και κάλεσε στην κινητοποίηση στη ΔΕΘ, μοιράζοντας την προκήρυξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, που καλούσε σε συμμετοχή στα πούλμαν για το ανέβασμα.

Η συγκέντρωση από τα Προπύλαια, μεταφέρθηκε στην πλατεία Κοτζιά και από κει, διαδήλωσε στη Σταδίου και στην Ερμού για να καταλήξει στη Μητρόπολη, για να τιμήσει τον Μίκη Θοδωράκη.

Μαζί με πλήθος μουσικών οργάνων οι διαδηλωτές τραγουδούσαν το «θα σημάνουν οι καμπάνες», με τον κόσμο στο δρόμο και στα τραπέζια να τραγουδά μαζί τους, να καταχειροκροτά, να υψώνει γροθιές και να συγκινείται. Την τελείως αντίθετη υποδοχή επεφύλλασε ο κόσμος στον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του αργότερα, με γιουχαΐσματα και συνθήματα όπως «Μητσοτάκη κάθαρμα».