Εργατικό κίνημα
Τα Νοσοκομεία συνεχίζουν και κλιμακώνουν

10/9, Απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με νέο απεργιακό πρόγραμμα βγήκε ο κλάδος των υγειονομικών από το αγωνιστικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη άμεση συνέχεια είναι στις 21 Σεπτέμβρη με πανελλαδική στάση εργασίας 10πμ με 3μμ και συγκεντρώσεις στις 11πμ στο Υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ και κατά τόπους στις πύλες των νοσοκομείων. Θα ακολουθήσει 24ωρη απεργία με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα από την πλατεία Μαβίλη στο Υπουργείο Υγείας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη (με πιο πιθανή ημερομηνία της 13 Οκτώβρη).

Η απόφαση πάρθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής 10 Σεπτέμβρη. Η επιτυχία της κινητοποίησης, καθώς και όλων όσων έχουν γίνει τις τελευταίες δυο βδομάδες, ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε στην απόφαση για συνέχιση του αγώνα. Όπως αναφέρει το ίδιο το ΓΣ: «Εν’ όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι έδωσαν βροντερό παρών την Παρασκευή 10/09/2021 στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και Σάββατο 11/09/2021 στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Αναδείξαμε για άλλη μία φορά την ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή καθηκόντων χωρίς ένα ευρώ μισθό πάνω από 7.000 υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους επειδή δεν εμβολιάσθηκαν. Μετά από 19 μήνες στην πρώτη γραμμή αυτό ήταν το ευχαριστώ της κυβέρνησης. Οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και προσέχουν στην ιδιωτική τους ζωή γι’ αυτό δεν νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο.

Το λειτουργικό αδιέξοδο στην Δημόσια Υγεία η κυβέρνηση μεθοδεύει να το καλύψει με ιδιωτικοποιήσεις, επιστροφή των εργολάβων, συγχωνεύσεις – καταργήσεις Υγειονομικών Μονάδων. Για την ΠΟΕΔΗΝ η ιδιωτικοποίηση, η συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας Πρόνοιας ΕΚΑΒ, είναι αιτία πολέμου».

Η συμβολή του Συντονιστικού Νοσοκομείων ήταν καθοριστική στην συνέχιση του αγώνα. Η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη με ένα γεμάτο λεωφορείο από την Αθήνα, με μια σειρά σωματεία που συσπειρώθηκαν γύρω του και με συνθήματα που έδιναν τον τόνο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της κινητοποίησης. Μιας κινητοποίησης, που σε συνδυασμό με αυτές στις 26 Αυγούστου και τις 2 Σεπτέμβρη αλλά και όλες τις συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία με τις πολιορκίες των διοικήσεων και τις καταλήψεις γραφείων προσωπικού, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της.

Το έδειξε η αποχώρηση της ΔΑΚΕ από το Γενικό Συμβούλιο με καταγγελίες για τα συνθήματα που ακούστηκαν στη Θεσσαλονίκη «Μητσοτάκη κάθαρμα» και «Η χούντα δεν τελείωσε το '73». Είναι πραγματικό θράσος, με πάνω από 7.000 απολύσεις στο ΕΣΥ, η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη να παριστάνει την προσβεβλημένη για τον τρόπο που εκφράζεται η οργή των εργαζόμενων. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρει πώς να βάλει φρένο στο κίνημα των υγειονομικών και επιλέγει την προσπάθεια διάλυσης των διαδικασιών και παράλυσης των συνδικάτων, όπως το κάνει σε όλα τα σωματεία νοσοκομείων όλους αυτούς τους μήνες.

Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και στις απόψεις που είτε υποτιμούσαν τις κινητοποιήσεις και μιλούσαν για ύφεση του υγειονομικού κινήματος, είτε μείωναν τις απολύσεις ως μέτωπο μπροστά στη συνολικότερη επίθεση που δέχεται το ΕΣΥ, είτε έβλεπαν την προοπτική στην αναμονή μέχρι να έρθουν οι επόμενες εκλογές, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων απαίτησαν από το Γενικό Συμβούλιο την κλιμάκωση του αγώνα.

Την τοποθέτηση εκ μέρους τους έκανε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα: «Η εικόνα της σημερινής κινητοποίησης είναι μιας επιτυχημένης διαδήλωσης. Συγκεκριμένα ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση των νοσοκομείων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ. Αυτό είναι κρατούμενο, όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά για να δούμε τη δυναμική.

Προφανώς θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη -κι εκεί είναι η συζήτηση για το ποιος και πώς οργανώνει μια τέτοια κινητοποίηση. Το ότι δεν υπήρχε πανελλαδική απεργία σήμερα δεν έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν και άνοιγε τα ερωτήματα για το πώς θα ανέβουμε, αν κλείνουμε πούλμαν από την Αθήνα κλπ. Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων είμαστε πολύ περήφανοι που γεμίσαμε ένα λεωφορείο και το ανεβάσαμε από την Αθήνα με εργαζόμενες και εργαζόμενους που θέλουν να παλέψουν κόντρα στις απολύσεις.

Είναι μια επίθεση που δεν πρέπει να χαθεί μέσα σε ένα κυκεώνα πραγμάτων και πάγιων αιτημάτων που έχουμε στα νοσοκομεία. Γιατί είναι το 10% του προσωπικού που απολύθηκε αυτή τη στιγμή κι αυτό είναι η μεγαλύτερη επίθεση μετά το 2013 με το κλείσιμο νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες. Δεν είναι λοιπόν απλά ένα ακόμα ζήτημα δίπλα στα άλλα, είναι “ΤΟ” ζήτημα που συνδέει τα πάντα, τις ελαστικές σχέσεις, τους εργολάβους, τις ιδιωτικοποιήσεις, όλα. Κι άρα δεν υποβαθμίζει κανένα από τα υπόλοιπα θέματα, αντίθετα τα συνδέει και δείχνει ένα ξεκάθαρο πράγμα, ότι τις απολύσεις αυτές πρέπει να τις παλέψουμε για να παρθούν πίσω.

Μονόδρομος η κλιμάκωση

Μπροστά μας έχουμε ένα μόνο δρόμο, να κλιμακώσουμε. Η εικόνα στα νοσοκομεία, από την άποψη της διάθεσης των εργαζόμενων, δεν είναι αυτή της ύφεσης. Εκεί που παίρνουμε την πρωτοβουλία και οργανώνουμε τον κόσμο, όπου τον καλούμε σε γενικές συνελεύσεις, όπου κάνουμε επιτροπές αγώνες, είτε με απόφαση των Σωματείων είτε χωρίς εκεί που δεν κινούνται, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Στο Έλενα Βενιζέλου όπου εργάζομαι εδώ και κάποιες βδομάδες, έχουμε κατέβει δεκάδες εργαζόμενοι με πανό επιτροπής αγώνα στις συγκεντρώσεις, έχουμε κάνει τρεις συνεδριάσεις μέσα στο νοσοκομείο με πολύ κόσμο, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους συναδέλφους.

Παντού ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει. Δεν είναι κατά των συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί, καταλαβαίνει ότι και η δική του ζωή χειροτερεύει στη δουλειά, ότι έρχονται κι άλλες απολύσεις το επόμενο διάστημα, μέχρι 20.000 όπως ειπώθηκε κι εδώ. Οι συνδέσεις γίνονται και το ζήτημα είναι η δράση από τα κάτω. Αυτό οργανώνουμε σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων, γιατί όλες οι απεργίες πρέπει να στηριχτούν και να οργανωθούν.

Σκεφτείτε λοιπόν να μην υπάρχει καμιά συνέχεια, με 7.000 απολυμένους. Ποιο θα είναι το μήνυμα για τους επικουρικούς; Για τους ΟΑΕΔ; Για τους συναδέλφους που ψάχνουν κάλυψη; Ευτυχώς που ο υπαρκτός κίνδυνος αυτόν τον κόσμο να τον λυμαίνεται η άκρα δεξιά, οι ψεκασμένοι, τα Συντάγματα με τους Κασιδιάρηδες, όπως πολλοί φοβόντουσαν, δεν πέρασε. Είναι φοβερό ότι καθορίστηκε από τα συνδικάτα και την απεργιακή δράση. Αυτό είναι πολύτιμο, δεν το χαρίζουμε και δεν το προσπερνάμε με λάθος τοποθετήσεις ότι ήταν μικρές οι κινητοποιήσεις. Ήταν από τις πιο μαζικές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά πιο ποιοτικές γιατί είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου που δεν είναι απολυμένος.

Αυτά είναι κρατούμενα για τη συνέχεια. Υπάρχει οργή κι αναβρασμός. Η κυβέρνηση είναι λαομίσητη, γιατί άφησε να καεί όλη η Ελλάδα, γιατί η διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχημένη. Το να καταδικάζουμε τα συνθήματα που έρχονται από τα Ιουλιανά, αυτό είναι το ανιστόρητο. Επιπλέον, ο κόσμος οργανώνεται στους αγώνες, όχι στο τι θα γίνει στις κάλπες. Δεν είναι δυνατό αυτό το αφήγημα, η εναλλακτική είναι αυτή που χτίζουμε στις μάχες και στα αιτήματα που έχουμε για το τι πρέπει να γίνει στα νοσοκομεία.

Η τοποθέτηση Πλεύρη, ενός μεταφασίστα υπουργού, στο υπουργείο Υγείας, που έχει πει να πυροβολούμε τους πρόσφυγες στα σύνορα, είναι εξοργιστική. Στο Έλενα βλέπουμε όλη μέρα προσφύγισσες και μετανάστριες, τις θέλουμε στα νοσοκομεία μας. Δεν αναγνωρίζουμε ένα τέτοιο καθίκι για υπουργό που το έβαλαν για να διαλύσει και να κλείσει τα νοσοκομεία. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα μαζί του, απεργίες στη μούρη του μέχρι να τους τσακίσουμε.

Αυτή είναι η προοπτική, αυτό είναι το κλίμα στα νοσοκομεία, έτσι θα πορευτούμε. Και γι' αυτό, καταλήγοντας, το απεργιακό πρόγραμμα για 21 Σεπτέμβρη και 13 Οκτώβρη με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα πρέπει να βγει. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι 24ωρες απεργίες. Εμείς θα οργανώσουμε τις συνελεύσεις και την επιτυχία τους. Το σωματείο στο Έλενα δεν το κάνει αλλά θα καλέσουμε εμείς με όλο τον κόσμο που θέλει. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, για να τσακίσουμε όλη την ατζέντα Μητσοτάκη».