Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τις καθαρίστριες

10/9, Συγκέντρωση συμβασιούχων καθαριστριών στο ΥΠ.ΟΙΚ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 10/9 το πρωί οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις τους.

Διεκδικούν τη μονιμοποίηση, καθώς για πολλά χρόνια δουλεύουν με το καθεστώς της ομηρείας των συμβάσεων, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε εφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στο υπουργείο.

Κλιμακώνουν τις δράσεις τους εν όψει και των δικαστηρίων που θα εκδικάσουν οριστικά το αν θα παραμείνουν στη δουλειά, ύστερα από παρατάσεις που κέρδισαν με ασφαλιστικά μέτρα. 

Ζητούν συμπαράσταση από τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία και προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας), τη Δευτέρα 20/9 στις 10πμ. Τέλος, προσανατολίζονται στη διοργάνωση συναυλίας συμπαράστασης την Παρασκευή 24/9 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.


Σε συνέντευξη-διάβημα στο ΥΠΕΣ θα προχωρήσουν οι μετανάστες/τριες καθαριστές/τριες των δημόσιων σχολείων του Δ. Αθήνας την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη, στη 1μμ. Η Επιτροπή τους στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ρατσιστικές απολύσεις στα σχολεία μετά από 20 χρόνια εργασίας. 

Όπως αναφέρουν: «Για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη φορά με υπουργό τον Μ. Βορίδη, χρησιμοποιεί το τσεκούρι των απολύσεων των μεταναστριών και μεταναστών εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Πάνω από 40 καθαρίστριες, κατά κύριο λόγο καταγωγής από την Αλβανία, βρίσκονται στον κατάλογο των οριστικώς απορριπτέων του Δήμου της Αθήνας με την δικαιολογία: “Δεν προκύπτει ελληνική ιθαγένεια ή πολίτη άλλων χωρών μελών της ΕΕ (Γενικά προσόντα επιλογής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παράρτημα της ανακοίνωσης)!

…Διεκδικούμε την προώθηση άμεσα τροπολογίας για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Απαιτούμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της καθαριότητας στα σχολεία, την απασχόληση με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς το πέταγμα στην ανεργία κάθε χρόνο με την λήξη της σχολικής χρονιάς.  

Καλούμε σε συμπαράσταση και διεκδίκηση το ΕΚΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σωματείο καθαριστριών δημόσιων σχολείων α’ βαθμιας και β’ βαθμιας Αττικής, τα σωματεία του Δήμου Αθήνας, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, τους συλλόγους γονέων, τις δημοτικές παρατάξεις και τα δημοκρατικά και αριστερά κόμματα».