Καταπίεση και απελευθέρωση
PRIDE 2021: Μαζικά, περήφανα στο δρόμο - Δικαίωση για Zak/Zackie, Τσακίστε τους Πλεύρηδες

11/9, Το Pride στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Δεκάδες χιλιάδες κόσμος, ΛΟΑΤΚΙ+ και μη, διαδήλωσαν στη φετινή πορεία Περηφάνιας της Αθήνας. Παρά την καθυστερημένη ανακοίνωση και την ελάχιστη προβολή που είχε φέτος το Pride, ένα τεράστιο πλήθος έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η διεκδίκηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και η πάλη ενάντια στις διακρίσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Από νωρίς το απόγευμα είχαν αρχίσει να μαζεύονται στην πλατεία Κλαυθμώνος διαδηλωτές και διαδηλώτριες για το Pride, με τα συνθήματα και τις μουσικές των κρουστών να ξεσηκώνουν και να τραβούν στην πορεία ακόμη και τον κόσμο που είχε έρθει για το φεστιβάλ κόμικς. Στη συνέχεια ένα πολύχρωμο ποτάμι ξεχύθηκε στο κέντρο της πόλης, βαδίζοντας από την Κλαυθμώνος μέχρι το Σύνταγμα κι από κει μέχρι το τέλος της Φιλελλήνων και πίσω στο Σύνταγμα. Οι δρόμοι σείστηκαν με τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου να φωνάζουν συνθήματα αλλά και να χορεύουν. Τεράστια ήταν η συμμετοχή μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών, και έντονες οι αναζητήσεις τους για το πώς μπορούμε να παλέψουμε για την απελευθέρωση.

Το πανό της Πρωτοβουλίας “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” έβαζε μια από τις κεντρικές μάχες του επόμενου διαστήματος για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα και όχι μόνο: “Το κίνημα ζητάει δικαίωση – 20 Οκτώβρη στο δικαστήριο”, λέει το σύνθημα, καλώντας όλο τον κόσμο να παλέψει για να καταδικαστούν οι έξι κατηγορούμενοι για τον άγριο ξυλοδαρμο – δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Με συνθήματα όπως “Το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα και το εργατικό, τον Πλεύρη τον φασίστα θα διώξουν από εδώ” και “Των δολοφόνων δικηγόρος κ' Υπουργός Υγείας, τον Πλεύρη θα τον ρίξουμε μ' αγώνα διαρκείας”, η Πρωτοβουλία έβαλε τη σύνδεση ανάμεσα στην δικαστική και την πολιτική μάχη ενάντια στη ΝΔ που κλιμακώνει τις επιθέσεις της βάζοντας στην κυβέρνηση τα μεγαλύτερα ρατσιστικά καθίκια. Άλλωστε το σύνθημα που πραγματικά ξεσήκωνε και τα γύρω μπλοκ, καθώς και τον κόσμο που παρακολουθούσε την πορεία ήταν το “Απολύσεις σεξισμός ισλαμοφοβία – Κάτω η Νέα Δημοκρατία”.

Όπως τονίζεται στην προκήρυξη που μοίρασε μαζικά η πρωτοβουλία στον κόσμο του Pride: “Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον άγριο ξυλοδαρμό που κατέληξε στη δολοφονία του στο κέντρο της Αθήνας στις 21 Σεπτέμβρη του 2018. Η έναρξη της δίκης άργησε πολύ να συγκεκριμενοποιηθεί, αφήνοντας ανενόχλητους τους δολοφόνους να κυκλοφορούν και να τραμπουκίζουν κόσμο. Υποτίθεται πως θα ξεκινούσε πέρυσι τον Οκτώβρη, όμως ο Πλεύρης πάγωσε τη διαδικασία εκμεταλλευόμενος την υπουργική απόφαση για τον αριθμό των ατόμων στις δικαστικές αίθουσες λόγω της πανδημίας. Φέτος, χρειάζεται να επιβάλουμε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στην ανακοινωμένη ημερομηνία και πως οι διαδικασίες της θα είναι ανοιχτές για όλο τον κόσμο που θέλει να τις παρακολουθήσει, χωρίς κωλυσιεργίες.

Στις 7 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιστορική καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Φτάσαμε σε αυτή τη μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος οργανώνοντας για χρόνια, δικάσιμο τη δικάσιμο, τη μαζική παρουσία του κινήματος μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Οργανώσαμε εκατοντάδες διαδηλώσεις που έκαναν ξεκάθαρο στη δικαστική ηγεσία ότι δεν θα δεχόμασταν τίποτα λιγότερο σαν απόφαση. Αξιοποιήσαμε τις αποφάσεις Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων, κινήσεων και συλλογικοτήτων που απαιτούσαν το ίδιο.

Αποφασιστικά

Φέτος στις 9 Οκτώβρη, στις 3μμ στην Ομόνοια διαδηλώνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα για να σταματήσουμε τη ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ξέρουμε πολύ καλά πως ο αποκλεισμός των προσφύγων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι απελάσεις του Μηταράκη όχι μόνο κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά στρώνουν το δρόμο στους φασίστες. Χρειάζεται να κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο σε αυτή τη μάχη... Για να κερδίσουμε έχουμε να στηριχτούμε και να κινητοποιήσουμε τις γειτονιές, τις σχολές, τα σχολεία και τα συνδικάτα μας”.

Δεκάδες οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και της αριστεράς συμμετείχαν με τα πανό τους. Το πανό της Θετικής Φωνής θυμίζει τα 40 χρόνια της πανδημίας του HIV/AIDS με σύνθημα “Μετράμε τις απώλειες – Διεκδικούμε τις νίκες”, δείχνοντας πως, όπως και στην πανδημία του κορονοϊού, το αγαθό της Υγείας το κερδίζουμε με αγώνες. Το πανό για τον Ζακ τονίζει: “Οι ζωές μας έχουν αξία” αναδεικνύοντας ότι η μάχη για τη δικαίωση της Zackie Oh δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά έχει να κάνει συνολικά με τις ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ και όσων αντιμετωπίζουν διακρίσεις. 

Ένα μαζικό μπλοκ ΛΟΑΤΚΙ+ μεταναστών/τριών, κυρίως Καμερουνέζων, κρατούσε πανό με σύνθημα: “Love has no borders / Refugees welcome” δείχνοντας πως για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα της χώρας η μάχη ενάντια στον ρατσισμό είναι ψηλά στις προτεραιότητες, ενώ το μπλοκ του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών έγραφε “Μια άλλη Κοινωνική Εργασία είναι εφικτή”, αναδεικνύοντας τις μεγάλες ανάγκες στον τομέα. Υπήρχαν επίσης ανάμεσα στα άλλα πανό των Proud Seniors, ομάδας στήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων άνω των 50, των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο για τα δικαιώματα των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, καθώς και πανό με αναφορά στη Δήμητρα της Λέσβου, που έχασε τη ζωή της φέτος εξ αιτίας της περιθωριοποίησης.

Με λιγότερα διαφημιστικά άρματα από ποτέ, η μαζικότητα και η μαχητικότητα του φετινού Pride δικαιώνει τα κομμάτια του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος που λένε ότι οι χορηγοί δεν είναι απαραίτητοι. Ήταν αυτός ο κόσμος που αδημονούσε να βγει ξανά στους δρόμους που ανάγκασε την Athens Pride να καλέσει σε πορεία Περηφάνιας, και αυτός ο κόσμος που έδωσε σάρκα και οστά σε μια ακόμη από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Και αυτός ο κόσμος μπορεί να κερδίσει τη δικαίωση του Ζακ, μπορεί να ρίξει τους Πλεύρηδες και μπορεί να τσακίσει κάθε διάκριση.

 

Φωτό: Μάνος Νικολάου