Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση: «Όρθιος σε δημόσια θέα»

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στις 13/9 η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Χρύσας Παπαδοπούλου, συνηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το βιβλίο, με τίτλο “Όρθιος σε δημόσια θέα” είναι η αποτύπωση της αγόρευσης της συνηγόρου στη δίκη της ΧΑ, που έλαβε χώρα στις 8 και 9 Γενάρη 2020, συνοδευμένη από ένα χρονολόγιο της δίκης, από την έναρξη των διώξεων μέχρι τη μεγάλη νίκη στις 7 Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο του φετινού Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες βρέθηκαν στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι, όπου φιλοξενούνται μέχρι τις 16/9 και τρεις εκθέσεις: έκθεση σκίτσου για τη σεξιστική βία με τίτλο “Εγώ σε πιστεύω”, έκθεση φωτογραφίας για τη δίκη της ΧΑ με τίτλο “Μέρες του Οκτώβρη 2020” και έκθεση ζωγραφικής – εγκατάσταση με τίτλο “Ματωμένα Πορτραίτα”, αφιερωμένη στα δεκάδες θύματα της φασιστικής βίας, του ρατσισμού, του σεξισμού και συνοδευμένη από το βίντεο “Η φωνή” (με τη φωνή της Μάγδας Φύσσα).

Πρώτη μίλησε η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, η οποία παρουσίασε το βιβλίο επισημαίνοντας ότι “καταφέρνει να δείξει με σαφήνεια ότι καμία από τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο δεν είναι τυχαίες”. Στη συνέχεια ο Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μίλησε για τη σημασία της αγόρευσης της Χρύσας Παπαδοπούλου στη δίκη και τη συνδιαμόρφωση του λόγου της Πολιτικής Αγωγής. Ο Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος και μάρτυρας στη δίκη, υπογράμμισε ότι το βιβλίο αυτό είναι η απάντηση στο ερώτημα αν η απάντηση στον φασισμό δίνεται στον δρόμο ή στους θεσμούς. 

Η συγγραφέας τόνισε: “Προτίμησα το βιβλίο να βγει μετά την έκδοση της απόφασης και αυτή να συμπεριληφθεί. Να υπάρχει και το τι έγινε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γιατί ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν κάτι, το 2013 έγινε και φτάσαμε μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων στην 7 Οκτώβρη. Ήθελα όποιος το διαβάσει να μάθει για τη Χρυσή Αυγή, αλλά κυρίως ήθελα να μάθει για τον Παύλο Φύσσα”. Τόνισε ότι στην εκδίκαση της έφεσης “πάμε ξανά από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν”.

Όπως δήλωσε η Χρύσα η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ανδρέα Τζέλλη.