Οικονομία και πολιτική
Μακρόν και Μητσοτάκης: Ρατσισμός και πολεμοκαπηλεία σε πακέτο

10/9, Διαδήλωση στο Μονπελιέ ενάντια στη Σύνοδο Γαλλίας-Αφρικής

Υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, με 191 «ναι» και 109 όχι, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία έχοντας την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης γράφαμε ότι η συμφωνία καθώς και το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα που την συνοδεύει, πέρα από μια τεράστια σπατάλη, αποτελεί ένα επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία. Στην ομιλία του στην Βουλή, ο Μητσοτάκης έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα χρησιμοποιώντας και ψυχροπολεμικές κορώνες ότι «σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, μια πυρηνική δύναμη». 

Είναι πραγματικά άξιο απορίας σε τι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας σε έναν, ο μη γένοιτο, ελληνοτουρκικό πόλεμο. Θα βομβαρδίσει η Γαλλία με πυρηνικά την Τουρκία; Πόλεμος και μάλιστα πυρηνικός στο Αιγαίο; Είναι δυνατόν να λέγονται στα σοβαρά αυτά τα πράγματα;  Κι όμως είναι, και ήδη προκαλούν τις αντιδράσεις. 

Ο Ερντογάν απαντάει ζητώντας επισήμως την αγορά από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block-70 καθώς και τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερου τύπου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις ότι αν υπάρξει ανάγκη για την αλιεία της η Τουρκία θα μπορούσε και αυτή να προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα επιτελεία εκατέρωθεν συνεχίζουν να εκδίδουν NAVTEX και να δεσμεύουν περιοχές για «ασκήσεις» και έρευνες». 

Οι αναφορές πως η Γαλλία είναι «πυρηνική δύναμη» προκαλούν αντιδράσεις στην Τουρκία, αναφέρουν οι ανταποκριτές της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη που δημοσιεύει άρθρα τούρκων πανεπιστημιακών. «Εδώ είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται εναντίον της Τουρκίας. Έπειτα από αυτό το σύμφωνο η Τουρκία θα πρέπει επίσης να αυξήσει τα στρατιωτικά της μέτρα. Εάν προκύψει σύγκρουση, θα ανοίξει την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, θα χάσουμε τον επόμενο μισό αιώνα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι και των δύο χωρών δεν το αξίζουν αυτό», αναφέρει σε ένα από αυτά, ο Ενίς Τούλτσα, καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι να απορεί κανείς ότι ο 63ος γύρος των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, την παραμονή της ψήφισης της ελληνογαλλικής συμφωνίας δεν κράτησε ούτε δύο ώρες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας ετοιμάζεται στις 14/10 να υπογράψει τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, με επιπλέον στόχο «την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας σε όλες τις περιφερειακές συζητήσεις, από τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα της Λιβύης μέχρι την κατάσταση που μορφοποιείται ακόμα σε αυτή τη φάση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου». Φυσικά η νέα MDCA περιλαμβάνει τα αμερικανικά αιτήματα δημιουργίας και επέκτασης των αμερικανικών βάσεων σε Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Βόλο και Ξάνθη με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει λίστα 23 τοποθεσιών.

Γαλλία-Αφρική

Η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και της Γαλλίας με αντάλλαγμα την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, τον Κόλπο και το Σαχέλ, ούτε «σταθερότητα και ειρήνη» στην περιοχή εξασφαλίζει ούτε «ασπίδα» αποτελεί σε μια πολεμική σύρραξη με την Τουρκία. Αποτελεί απειλή όμως για τους λαούς όλων των χωρών της τεράστιας αυτής γεωγραφικής έκτασης.

Τα γαλλικά σχέδια στο Σαχέλ και την υπόλοιπη Αφρική συναντάνε αντιστάσεις και μέσα στην ίδια τη Γαλλία. Το περασμένο Σάββατο στο Mονπελιέ όπου έχει ξεκινήσει η 1η Σύνοδος Γαλλίας-Αφρικής, ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τους sans papiers και το αντιρατσιστικό κίνημα που διαδήλωναν με κεντρικό σύνθημα ότι «η περίοδος της αποικιοκρατίας έχει τελειώσει». Όπως ανάφεραν στο κάλεσμά τους: 

«Μιλάνε για “συνεργασία” αλλά δεν μιλάνε για τους χιλιάδες Γάλλους στρατιώτες που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Barkhane (σ.σ την επιχείρηση που διεξάγει ο γαλλικός στρατός σε πέντε χώρες του Σαχέλ). Τίποτα για τα τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα στη Δυτική Αφρική σε δεκατρείς μήνες (Μάλι, Τσαντ και Γουινέα). Δεν προτείνονται λύσεις για να σωθούν οι μετανάστες από τον θάνατο στη Μεσόγειο. Τίποτα και για τα δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων χωρίς χαρτιά που ζουν στη Γαλλία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι από λίγες αφρικανικές χώρες. Αφού δεν έχουν αυτά στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, τα βάζουμε εμείς στην καρδιά της δικής μας αντισυνόδου», αναφέρουν.

Σε αυτά τα εγκλήματα που καταδικάζουν τους λαούς της Αφρικής σε θάνατο, φτώχεια και μετανάστευση θέλει να εμπλέξει την Ελλάδα ο Μητσοτάκης την ίδια στιγμή που ο υπουργός ΠροΠο Θεοδωρικάκος ανήγγειλε από τον φράχτη στον Έβρο την πρόσληψη ακόμη 250 συνοριοφυλάκων δηλώνοντας ότι «η χώρα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα σύνορά της, από οποιαδήποτε επιβουλή από οποιαδήποτε απειλή». Ρατσισμός, εθνικισμός και πολεμοκαπηλεία, σε ένα.