Συνεντεύξεις
Εκλογές στο Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών: «Για να είναι η Υγεία δημόσιο αγαθό»

Ο Κώστας Πολύδωρος,  μέλος του απερχόμενου ΔΣ και υποψήφιος ξανά με την ΑΣΚΥ, μίλησε στον Μάνο Νικολάου για τη σημασία των εκλογών του Κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών στη σημερινή συγκυρία.

Τι έχει σημάνει για την ιδιωτική Υγεία η πολιτική της κυβέρνησης που υποβαθμίζει το ΕΣΥ;

Την τελευταία διετία της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησε την υπόσχεση που ούτως ή άλλως είχε δώσει ο Μητσοτάκης στα αφεντικά της ιδιωτικής Υγείας, δηλαδή τη διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Η πανδημία ήταν η αφορμή για να σπρώξουν αυτές τις «μεταρρυθμίσεις». Δεν υπάρχει καμία ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντιθέτως ευδοκιμούν οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 

Έτσι, ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας έχει μια δυναμική ανάπτυξη με μια τάση συγκέντρωσης σε πολύ μεγάλες κλινικές στις οποίες εργάζονται πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα υπάρχει τάση συγκεντροποίησης σε χέρια λίγων, όπως στο fund της CVC, που έχει εξαγοράσει πολλές μεγάλες κλινικές. Το ότι δραστηριοποιούνται μεγάλα επενδυτικά funds σε συνεργασία με ντόπιους επενδυτές και ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση σε ότι αφορά τις εξαγορές και αναδιάρθρωση στον κλάδο είναι απόδειξη του πόσο κερδοφόρος τομέας έχει γίνει. Όλοι αυτοί ουσιαστικά κερδοσκοπούν εις βάρος του αγαθού της Υγείας.

Το ίδιο ισχύει και για την περίθαλψη και την φροντίδα των ηλικιωμένων. Το ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες δημόσιες δομές, έχει σαν επίπτωση ότι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα μια σειρά επιχειρήσεις και ιδρύματα «φιλανθρωπικά» ή που ανήκουν σε εκκλησίες που επίσης έχει πολύ μεγάλα κέρδη. Είναι χώροι που πλήρωσαν αυτή την πολιτική με βαρύ τίμημα, με εκατοντάδες κρούσματα και με νεκρούς. 

Γιατί η ΑΣΚΥ μιλάει για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας;

Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας με εφτά και οχτώ χιλιάδες κρούσματα και εκατό νεκρούς κάθε μέρα. Ακόμα και η νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των φαρμακευτικών εταιριών και των κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν το εμβόλιο σαν εμπόρευμα, αφήνοντας ανοχύρωτες τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Σήμερα που μιλάμε έχουμε 715 διασωληνωμένους, που είναι αριθμός ρεκόρ. Γνωρίζουμε από τα συνδικάτα των υγειονομικών στον δημόσιο τομέα ότι είναι 150 οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, άρα με απλά μαθηματικά καταλαβαίνουμε ότι λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι υπάρχουν 1.300 ΜΕΘ. Άρα δεν έχουν επιτάξει τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας κόσμο να πεθαίνει. Στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 350 κλίνες ΜΕΘ, αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη στο Διαβαλκανικό, οι οποίες έμειναν άθικτες σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ταυτόχρονα η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μίας νόσου και η αναβολή του 80% των χειρουργείων είχαν σαν αποτέλεσμα ότι για μια απλή επέμβαση, για παράδειγμα έναν καταρράκτη σε έναν ηλικιωμένο ή ένα κάταγμα σε ένα τροχαίο, θα πρέπει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και να βρει τα λεφτά -αν τα βρει- για να γίνει καλά. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό το κόστος. Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι η επίταξη του ΕΣΥ από τους κλινικάρχες και όχι το αντίστροφο. 

Όχι μόνο δεν μπήκαν στη μάχη ενάντια στην πανδημία, αλλά την εκμεταλλεύτηκαν για να θυσαυρίσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Αυτό φαίνεται καθαρά από την ιστορία με τις τιμές των τεστ ανίχνευσης. Στην αρχή της πανδημίας ο κόσμος έπρεπε να πληρώνει εκατοντάδες ευρώ για ένα τεστ. Σήμερα κοστίζουν υποπολλαπλάσια, αλλά και πάλι έχουν κέρδος. Έγινε πεδίο ακατάσχετης κερδοσκοπίας, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε καμία οργάνωση κεντρικά από το κράτος, που θα μπορούσε να στελεχώσει τους τοπικούς ΕΟΠΥΥ για να κάνουν αυτή τη δουλειά. 

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία χρειάζεται να προχωρήσουμε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά. Αυτό είναι κεντρικό αίτημα της παράταξής μας της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών – ΑΣΚΥ και παλεύουμε για να το υιοθετήσει και το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, που δυστυχώς δεν το έχει κάνει ακόμα, παρόλο που μια σειρά από συνδικάτα το έχουν σαν αίτημα και έχει γίνει αίτημα της εργατικής τάξης. Χρειάζεται η επίταξη για να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα Υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να κάνουμε και τα ιδιωτικά νοσοκομεία μίας νόσου, της Covid. Αλλά ότι ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει ελεύθερα στα ιδιωτικά και θα δεσμευτούν αν χρειαστεί κλίνες απλές και ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό. 

Ποιες χρειάζεται να είναι οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων στις ιδιωτικές κλινικές;

Πρέπει να ξεκινήσουμε από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Από την πρώτη στιγμή δεν υπήρξε πρόληψη, οι εργοδότες αρνήθηκαν τα στοιχειώδη -μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαζικά τεστ-, ενώ επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού. Η κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ήταν το πιο κραυγαλέο παράδειγμα με 13 νεκρούς. Σε συνθήκες που τα αφεντικά κυνηγούν το κέρδος δεν μπορούν να τηρηθούν τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα έτσι ώστε να προστατευτεί το προσωπικό και οι ασθενείς. Αυτά άλλαξαν μέσα από τις παρεμβάσεις του σωματείου σε διοικήσεις των επιχειρήσεων για να μην θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς. Αποδείχτηκε ότι τα σωματεία και ο αγώνας τους ήταν ασπίδα προστασίας για τις ζωές των ασθενών και των εργαζομένων.

Επίσης, δεν μπορεί να είναι ασφαλής η λειτουργία μιας ιδιωτικής κλινικής, ενός γηροκομείου ή διαγνωστικού κέντρου, όταν το προσωπικό είναι εξαντλημένο, όταν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα ωράρια, το εντεκάωρο της ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών και τα απαραίτητα ρεπό. Πολλές έρευνες σε διεθνή περιοδικά συνδέουν τη θνητότητα των ασθενών σε ευθεία γραμμή με τον αριθμό των νοσηλευτών και των ωραρίων που δουλεύουν. Και έχουμε την εικόνα ότι στην ιδιωτική Υγεία στην Ελλάδα το προσωπικό είναι λίγο και δουλεύει με εξοντωτικούς ρυθμούς. 

Την ίδια ώρα που σημειώνονται υπερκέρδη για τα αφεντικά, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, μειωμένοι κατά μέσο όρο 40% από ότι ήταν πριν τα μνημόνια. Το 2012, με το δεύτερο μνημόνιο, η Συλλογική μας Σύμβαση καταργήθηκε και υπογράφηκε μια πραξικοπηματικού τύπου σύμβαση από την ΟΣΝΙΕ την ομοσπονδία μας που καταστρατήγησε τα δικαιώματά μας. Έχουν καταργηθεί οι ειδικές άδειες για βασικές ειδικότητες όπως των τεχνολόγων στα ακτινολογικά τμήματα λόγω ακτινοβολίας. Γι’ αυτό προμετωπίδα των αιτημάτων μας είναι η Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, με επιστροφή των χρονοεπιδομάτων και των ειδικών αδειών και ωραρίων.  

Επειδή έχει μεγαλώσει ο κλάδος, υπάρχει και ένα μεγαλύτερο κομμάτι πλέον της εργατικής τάξης με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Πολλοί νέοι εργαζόμενοι που αποφοιτούν από την ιατρική και από νοσηλευτικές σχολές βρίσκουν πλέον πιο εύκολα δουλειά στις ιδιωτικές κλινικές. Αυτή η αλλαγή θέλουμε να σημάνει μεγαλύτερη δύναμη για τα συνδικάτα και άπλωμα του συνδικαλισμού για να κερδίσουμε τις διεκδικήσεις που βάζουμε στόχο. Στις μεγάλες κλινικές υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία με αρκετά μεγάλη συμμετοχή και αυτή την περίοδο όλα οργανώνουν τις εκλογές τους. 

Τι ρόλο παίζουν οι εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και ποιο είναι το κλίμα;

Οι εκλογές είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη για να βγει πιο ενισχυμένο το κλαδικό Σωματείο που παίζει ρόλο για να μεταφέρει τις εικόνες και τις εμπειρίες ανάμεσα στους μεγάλους συνδικαλισμένους χώρους και τους πιο μικρούς ασυνδικάλιστους, και να γενικεύει τις μάχες. Ως ΑΣΚΥ στο δρόμο για τις εκλογές κάναμε μια σειρά από περιοδείες στους χώρους και η εικόνα ήταν αποκαλυπτική για τη διάθεση του κόσμου να οργανωθεί και να παλέψει, εμπνεόμενος και από τις τελευταίες νίκες σε efood και COSCO. Με την αφίσα του Σωματείου, την προκήρυξη της ΑΣΚΥ και την αίτηση εγγραφής, που την προτείναμε ανοιχτά σε όλους και όλες, γράψαμε πολλά μέλη στο σωματείο. 

Δίνουμε ταυτόχρονα τη μάχη να ενισχυθεί η ΑΣΚΥ ως δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που βάζει τις αναγκαίες πολιτικές αιχμές και που θα σπρώχνει στην κλιμάκωση του αγώνα. Θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα απεργιακές πρωτοβουλίες με στόχο μια πανυγειονομική απεργία μαζί με τους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Για να κερδίσουμε ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας, για μια Υγεία που είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.


Υποψήφιοι με την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών

Καθοπούλη Χρυσάνθη-Άλκηστη
Καρκατσούλης Αριστείδης
Μάτσα Ευσταθία
Μενενάκου Σοφία
Μιχαλοπούλου Θάλεια
Μπεκρή Ευδοκία-Ιωάννα
Μοσχονάς Αναστάσιος
Παναγιωτίδης Δημήτριος 
Παπαναστασίου Αφροδίτη
Πεκτελίδης Κωνσταντίνος
Πολύδωρος Κωνσταντίνος
Στίγκας Κωνσταντίνος
 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • ΤΡΙΤΗ 7/12, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12, ΣΑΒΒΑΤΟ 11/12: Εργατικό Κέντρο Αθήνας 10πμ - 6μμ
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 8/12: ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ (Ι.Πάγκα 24) 10πμ - 6μμ
  • ΠΕΜΠΤΗ 9/12: ΜΗΤΕΡΑ 10πμ - 6μμ