Συνεντεύξεις
Λιπάσματα-Πρίνος κοινός αγώνας

10/6/2021, Οι εργάτες/τριες από τα Λιπάσματα στην Πανεργατική Απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Λιπασμάτων Καβάλας, μίλησε στον Μάνο Νικολάου

Πώς συνεχίζετε τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις; 

Στις αρχές του περασμένου έτους έγιναν οι μαζικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας του κ. Λαυρεντιάδη. Έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια για να πάρουμε πίσω τις δουλειές μας, με τις δίκες να είναι στα τέλη του επόμενου μήνα, που θα γίνουν αν δεν ζητήσει η εργοδοτική πλευρά αναβολή. Οι απολύσεις έγιναν με παράνομο τρόπο και ήταν ξεκάθαρα εκδικητικές. Οι πρώτες ξεκίνησαν το 2016 με ψευδείς μηνύσεις που είχαν υποβληθεί και για τις οποίες δικαιωθήκαμε, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από επίδομα και ταμείο ανεργίας. Τώρα με τις ομαδικές απολύσεις ζούμε από το ταμείο ανεργίας με πολύ μικρό εισόδημα και προσπαθούμε να βρούμε κάποια δουλειά, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο στις εποχές που ζούμε. Οι οικογένειές μας για ακόμη μια χρονιά βιώνουν άσχημα αυτή την κατάσταση και το μέλλον είναι αβέβαιο. Παρ' όλα αυτά θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους και συνεχίζουμε τις συνδικαλιστικές δράσεις. Το οφείλουμε στην αξιοπρέπειά μας και σε όλη την κοινωνία της Καβάλας.

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο Λιπασμάτων;

Το εργοστάσιο και δουλεύει και παράγει, αλλά ο κ. Λαυρεντιάδης θέλει να επιβάλλει τα δικά του θέλω, εις βάρος των εργαζόμενων, του εργοστασίου και όλης της Καβάλας. Ένα έμπειρο και χρόνια εξειδικευμένο προσωπικό έχει απομακρυνθεί με βίαιο τρόπο. Αντικατασταθήκαμε από προσωπικό με πολύ χαμηλούς μισθούς και με συμβάσεις μόνο ορισμένου χρόνου. Μιλάμε για τη μοναδική βαριά χημική βιομηχανία που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με προσωπικό ορισμένου χρόνου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε πλήρη ομηρεία. Ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι συνεχώς γεννιούνται παρένθετες εταιρίες που μεταβιβάζουν το προσωπικό από τη μία εταιρία στην άλλη, ενώ αυτές δημιουργούν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποπληρωθεί. 

Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε που αποχωρήσαμε έχουν πληθύνει οι φωνές από τους πολίτες των γύρω περιοχών για περιβαλλοντική ρύπανση. Τα τοπικά μέσα με αισχρό τρόπο αποσιωπούν αυτή την εικόνα, αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν αυτά που βγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα έπρεπε η εταιρία να έχει αίσθημα ευθύνης για την περιοχή. Ο τρόπος με τον οποίο μας συμπεριφέρθηκε δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία στη χώρα, αλλά και στην αγροτική και την τοπική οικονομία. 

Ποιά είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όλα αυτά;

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά, δεν κάνει τίποτα, αντίθετα συναινεί στις ομαδικές απολύσεις. Η γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας γνωμοδότησε θετικά για τις απολύσεις χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Είναι επίσης τραγικό τα πρακτικά των συνεδριάσεων να βρίσκονται στα χέρια του Λαυρεντιάδη πιο μπροστά από τα ίδια τα μέλη του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας και οι απόψεις τους να μην καταγράφονται καν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά γίνονται με αυτή την κυβέρνηση. Να σας θυμίσω ότι εχουμε συναντήσει τόσο τον Υπουργό Εργασίας όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που ψευδώς δήλωναν ότι έχουμε απόλυτο δίκιο και ότι θα ενεργήσουν υπέρ μας. Εντέλει όμως κάλυψαν τον Λαυρεντιάδη με τρόπο που σοκάρει. 

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τρεις κυβερνητικούς βουλευτές από την Καβάλα και να μην έχουν κάνει καμία δήλωση. Ενδεχομένως, να τους συμφέρει μια τέτοια κατάσταση, γιατί βλέπουν υποψήφιους ψηφοφόρους στους μελλοντικούς εργολαβοποιημένους εργαζόμενους που θα ζητήσουν εργασία. Επίσης, θα έπρεπε ήδη οι οικονομικοί εισαγγελείς να ελέγχουν το γιατί δημιουργούνται χρέη τόσων εκατομμυρίων ευρώ από τις παρένθετες εταιρίες. 

Πώς συντονίζεστε με τους εργαζόμενους από τα Πετρέλαια Καβάλας, που δίνουν κι αυτοί αγώνα ενάντια στις απολύσεις;

Μετά τις δικές μας απολύσεις ακολούθησαν την ίδια τακτική και στα Πετρέλαια Καβάλας. Όπως οι ίδιοι λένε από την εταιρία, θέλουν να εφαρμόσουν “μοντέρνο” τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου. Με τους εργαζόμενους από τα Πετρέλαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες οι σχέσεις μας, είμαστε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή, όπως ήταν κι αυτοί. Συμπαρασταθήκαμε σε όλες τις δράσεις τους και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είναι χρέος για όλον τον κόσμο της εργασίας και την οικονομία της Καβάλας. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρηματίες σε βάρος όλης της πόλης, που φτωχοποείται. Ενώ μπήκε το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί δάνειο 90 εκατομμυρίων ευρώ για τα Πετρέλαια, δεν υπήρξε καμία διασφάλιση για τις θέσεις εργασίας.  

Όμως όλοι οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Στην τελευταία κινητοποίηση στις 27/12 ήταν όλη η Καβάλα στον δρόμο. Αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα ξεκινήσουν νέοι αγώνες όπου όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα αντισταθούμε σε αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης και αυτών των επιχειρηματιών.