Συνεντεύξεις
Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά!

Συνέντευξη με τον Θανάση Διαβολάκη, μέλος ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η κρίση οξύνεται σε όλα τα επίπεδα. Πώς διαμορφώνεται κατά την άποψή σου η πολιτική κατάσταση μέσα σε αυτή την περίοδο;

Το καπιταλιστικό σύστημα ποτέ δεν βγήκε από την δομική του κρίση που ξέσπασε το 2008. Παρά τον πακτωλό δημόσιου χρήματος προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, την τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους φτωχούς προς τους πλούσιους, η ανάκαμψη της οικονομίας, όπου παρουσιάστηκε, ήταν αναιμική και έτοιμη να πισωγυρίσει σε ύφεση, ενώ τελευταία κάνει και πάλι την εμφάνισή του ένας παλιός μισοξεχασμένος "φίλος", ο πληθωρισμός. Και βέβαια η κρίση δεν αφορά μόνο την οικονομία. Τα εκατομμύρια των νεκρών από την πανδημία σε όλο τον κόσμο, οι όλο και πιο φανερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η απειλή γενικευμένων πολεμικών συρράξεων δείχνουν ότι καπιταλισμός και επιβίωση της ανθρωπότητας είναι έννοιες ασύμβατες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί μια από τις πιο επιθετικές αντιλαϊκές πολιτικές, μετά τη μεταπολίτευση. Η τραγική διαχείριση της πανδημίας, η εγκατάλειψη και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, το πισωγύρισμα της Παιδείας στη δεκαετία του ‘50, η θεσμική θωράκιση ενός αυταρχικού κράτους (αστυνομία στα πανεπιστήμια, απαγόρευση διαδηλώσεων), η προσπάθεια διάλυσης του εργατικού κινήματος (ν. Χατζηδάκη), η ακρίβεια που εξανεμίζει τα εργατικά εισοδήματα είναι μερικές μόνο όψεις αυτής της πολιτικής, που συνοδεύεται από επιδεικτική αλαζονεία και αναλγησία.   

Είναι μια χρεωκοπημένη πολιτική που βρίσκει απέναντί της το κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας, από τους υγειονομικούς ως τους διανομείς, τους λιμενεργάτες, τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται και πετυχαίνουν νίκες σε δύσκολους χώρους. Είναι μια καταστροφική πολιτική που πρέπει να ανατραπεί, μια κυβέρνηση που πρέπει να πέσει από το κίνημα, να πέσει "από τα κάτω και αριστερά".

Πώς εκτιμάς τον ρόλο που παίζει η επίσημη Αριστερά;

Δεν υποστηρίζει την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της από το κίνημα, δεν πιστεύει ότι οι αγώνες έχουν αυτή τη δύναμη. Η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο "λάιτ", δεν μπορεί να προτείνει μια ριζικά διαφορετική πολιτική, στην καλύτερη περίπτωση εξαντλείται στα όρια του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού. Αναζητά ψηφοφόρους και κυβερνητικούς συμμάχους σε κάποιο ανύπαρκτο "κέντρο", ενώ ο κόσμος είναι στους δρόμους. Το ΚΚΕ παρόλο που είναι στους αγώνες υποτιμά την πολιτική τους δύναμη και σε κρίσιμες στιγμές συγκρατεί τη δυναμική τους, αρνείται τη γενίκευσή τους, η προοπτική που τους δίνει είναι η δική του κοινοβουλευτική ενίσχυση.

Έχει παίξει ρόλο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πάνε μπροστά οι μάχες;

Ναι κι αυτό αναγνωρίζεται πλέον από εχθρούς και φίλους. Για μας το κίνημα είναι το πεδίο όπου κρίνονται οι εξελίξεις. Εκεί διαμορφώνονται οι συνειδήσεις, ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση και ο βαθμός οργάνωσης των εργαζόμενων. Οι αγώνες μπορούν να ανατρέψουν νόμους και πολιτικές, να ρίξουν κυβερνήσεις, τα έχουμε δει αυτά. Συμμετέχουμε και καλούμε στους αγώνες χωρίς αποκλεισμούς, τα μέλη και οι φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλους τους χώρους που βρίσκονται οργανώνουν τις μάχες με αποφασιστικότητα, προσπαθούν μέσα από αυτές να χτίσουν την εργατική εναλλακτική στην κρίση. Έχουμε καταθέσει από τις αρχές της οικονομικής κρίσης τους βασικούς άξονες ενός αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος που μπορεί να υλοποιηθεί από ένα ισχυρό κίνημα των εργαζόμενων σε ρήξη με τις επιλογές των από πάνω.

Στην έναρξη της πανδημίας οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνέβαλαν καθοριστικά στην ήττα της πολιτικής Μητσοτάκη για την απαγόρευση κάθε διαμαρτυρίας και διαδήλωσης. Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι μας στα νοσοκομεία δούλεψαν από την πρώτη στιγμή για να βγει μπροστά το κίνημα των υγειονομικών. Το ίδιο έγινε σε όλα τα μέτωπα, στο αντιφασιστικό κίνημα για να μην ξανασηκώσουν κεφάλι οι φασιστικές συμμορίες, στο αντιρατσιστικό διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, χαρτιά για τους μετανάστες, πρόσβαση στην κατοικία, την εργασία, την παιδεία, την περίθαλψη για όλους, στο κίνημα ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις.   

Πώς μπορεί να συμβάλει η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς;

Είναι αλήθεια ότι παρά την γενναία και αποφασιστική συμβολή των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ανάπτυξη και στον πολιτικό προσανατολισμό των αγώνων, η κεντρική πολιτική παρουσία και η εσωτερική οργανωτική ζωή του μετώπου είχε πολλές αδυναμίες και προβλήματα. Όμως οι βασικές μας αρχές, οι κεντρικές πολιτικές επιλογές μας, στις κρίσιμες στιγμές από την ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις και την έχουν κάνει σημείο αναφοράς για χιλιάδες αγωνιστές. Οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, η νεολαία ακούν με ενδιαφέρον και προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις μας, τα σχήματά μας στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα κερδίζουν χιλιάδες ψήφους, εκατοντάδες σύντροφοι και συντρόφισσές μας βρίσκονται στα ΔΣ σωματείων, ομοσπονδιών, φοιτητικών συλλόγων, Δήμων και Περιφερειών. Μέσα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η επαναστατική αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι στο προσκήνιο και παίζει ρόλο στις εξελίξεις.  

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι διαφωνίες στα πλαίσια ενός πολιτικού μετώπου, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι φυσιολογικές. Αυτό που χρειάζεται είναι ανοιχτή, συντροφική συζήτηση για το δημιουργικό τους ξεπέρασμα, για την δοκιμασία τους στην πράξη, για την κοινή δράση. Οι διαδικασίες προς την 5η Συνδιάσκεψη ανοίγουν αυτή την συζήτηση. Θέλουμε να πάρουν μέρος σ' αυτήν όχι μόνο τα μέλη μας αλλά όλος ο κόσμος των κινημάτων και της Αριστεράς, κάθε εργαζόμενος που σκέπτεται και αγωνιά, που θέλει το αύριο καλύτερο, ανθρώπινο. Θέλουμε να συσπειρωθούν ξανά στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές του μετώπου παλιοί και νέοι αγωνιστές και αγωνίστριες, σύντροφοι που για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν και αποχώρησαν. Η πορεία προς τη Συνδιάσκεψη να είναι άνοιγμα στον πολύ κόσμο που κοιτάει προς την αντικαπιταλιστική αριστερά ψάχνοντας απαντήσεις. Οι συζητήσεις για τις Θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλουμε να γίνουν μέσα στις μάχες του κινήματος, εκεί που τα πολιτικά ερωτήματα μπαίνουν στην πραγματική τους διάσταση.

Χρειαζόμαστε δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά που όχι μόνο να θέλει αλλά και να μπορεί να μπαίνει μπροστά στους αγώνες, να οργανώνει, να συντονίζει και να κατευθύνει. Για τη νίκη των αγώνων, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή!