Αντιπολεμικό κίνημα
Απλώνεται το αντιπολεμικό κίνημα

Βερολίνο, 13/3

Ρωσία

Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία παρά την κρατική καταστολή. Την Κυριακή 13/3, δεκάδες συνελλήφθησαν στη Μόσχα, στην πλατεία Μανέζναγια κοντά στο Κρεμλίνο. Η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές σε αντιπολεμική κινητοποίηση και στην Αγία Πετρούπολη. 

Όπως καταγγέλουν οι σύντροφοι/ισσες της Σοσιαλιστικής Τάσης: «η αστυνομία όχι μόνο επιτέθηκε βάναυσα στις διαδηλώσεις, αλλά χρησιμοποίησε και βασανιστήρια εναντίον των διαδηλωτών. Κυκλοφορούν καταγραφές στο Διαδίκτυο με τους αστυνομικούς να υποβάλλουν ακτιβιστές σε βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα του Μπράτεβο στη Μόσχα».

Συγκέντρωση με αντιπολεμικά μηνύματα είχε ανακοινωθεί και για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη στην Αγ. Πετρούπολη. Την παραμονή, γυναικείες οργανώσεις στη Ρωσία κατήγγειλαν δημόσια την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία: «Ως πολίτες της Ρωσίας και φεμινίστριες καταγγέλουμε τον πόλεμο. Ο φεμινισμός ως πολιτική δύναμη δεν μπορεί να υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο και τη στρατιωτική κατοχή. Το φεμινιστικό κίνημα στη Ρωσία υπερασπίζεται τις ευάλωτες ομάδες και την ανάπτυξη μια δίκαιης κοινωνίας ισότητας που δεν θα χωράει τη βία και τις στρατιωτικές συγκρούσεις». 

Ελεύθερες

Εν τω μεταξύ ελεύθερες αφέθηκαν οι σοσιαλίστριες και αγωνίστριες κατά του πολέμου Ροζαλία Τζαμάλοβα και Ντάρια Σάρκοβα με πρόστιμο 10 χιλιάδων ρούβλιων. Οι συντρόφισσες είχαν συλληφθεί μαζί με άλλους διαδηλωτές σε αντιπολεμική κινητοποίηση στο Νίζνι Νόβγκοροντ την περασμένη Κυριακή. Αμέσως ξεδιπλώθηκε μια διεθνής καμπάνια με εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Νότιο Αφρική κ.α. «Η μάχη συνεχίζεται για την απελευθέρωση όλων των χιλιάδων αγωνιστών/ριών που έχουν συλληφθεί από το ξεκίνημα του πολέμου» σημειώνει η ανακοίνωση της καμπάνιας μετά την απελευθέρωση των συντροφισσών. 

Ανακοίνωση κατά του πολέμου εξέδωσε και η Κοινότητα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας M.V. Lomonosov:

«Εμείς οι φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, δάσκαλοι, προσωπικό και απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας με το όνομα M.V. Lomonosov, καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η χώρα μας στην Ουκρανία. Η Ρωσία και οι γονείς μας, μας έδωσαν μια ισχυρή εκπαίδευση, η πραγματική αξία της οποίας έγκειται στο να μπορούμε να αξιολογούμε κριτικά τι συμβαίνει γύρω μας, να ζυγίζουμε επιχειρήματα, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε πιστοί στην αλήθεια - επιστημονική και ανθρωπιστική.

Βία 

Ξέρουμε πώς να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν μπορούμε να μείνουμε στην άκρη. Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία η ηγεσία της αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” είναι πόλεμος και σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει χώρος για ευφημισμούς ή δικαιολογίες. Ο πόλεμος είναι βία, σκληρότητα, θάνατος, απώλεια αγαπημένων προσώπων, αδυναμία και φόβος που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανέναν στόχο. Ο πόλεμος είναι η πιο σκληρή πράξη απανθρωποποίησης, που, όπως μελετήσαμε μέσα στους τοίχους των σχολείων και του Πανεπιστημίου, δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ. Οι αξίες της απόλυτης ανθρώπινης ζωής, ο ανθρωπισμός, η διπλωματία και η ειρηνική επίλυση των αντιφάσεων, που απορροφήσαμε στο Πανεπιστήμιο, καταπατήθηκαν και πετάχτηκαν σε μια στιγμή, όταν η Ρωσία εισέβαλε προδοτικά στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών απειλούνται κάθε ώρα από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. 

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στον λαό της Ουκρανίας και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον των Ουκρανών. Ως απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, γνωρίζουμε ότι οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των έξι ημερών ενός αιματηρού πολέμου - πρώτα απ' όλα ανθρώπινες, αλλά και κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές - είναι ανεπανόρθωτες. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πόλεμος είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε το βάθος της πληγής που εμείς, ως λαός της Ρωσίας, προκαλούμε στον λαό της Ουκρανίας και στους εαυτούς μας αυτή τη στιγμή. Απαιτούμε από την ηγεσία της Ρωσίας να σταματήσει αμέσως το πυρ, να εγκαταλείψει το έδαφος του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας και να τερματίσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο. Ζητάμε από όλους τους Ρώσους πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της να συμμετάσχουν στο κίνημα της ειρήνης. Είμαστε κατά του πολέμου!».

Περισσότεροι από 5 χιλιάδες εκπαιδευτικοί στη Ρωσία υπογράφουν ανοιχτή επιστολή ενάντια στον πόλεμο, που δημοσιεύτηκε από την ομάδα Δάσκαλοι Ενάντια στον Πόλεμο. Η επιστολή υπογραμμίζει: «Όλοι οι πόλεμοι έχουν ανθρώπινα θύματα. Όλοι οι πόλεμοι προκαλούν καταστροφή. Ο πόλεμος αναπόφευκτα φέρνει στο πέρασμά του τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πόλεμος είναι καταστροφή. Ο πόλεμος με την Ουκρανία που ξεκίνησε τη νύχτα 23-24 Φεβρουαρίου δεν είναι δικός μας πόλεμος. Η εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ξεκίνησε στο όνομα των Ρώσων πολιτών, αλλά παρά τη θέλησή μας. Για εμάς, τους δασκάλους, η βία έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την ουσία του επαγγέλματός μας. Οι μαθητές μας μπορεί να πεθάνουν στις πυρκαγιές του πολέμου. Ο πόλεμος αναπόφευκτα εντείνει τα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας. Υποστηρίζουμε τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός».


Ελλάδα

Αντιπολεμική διαδήλωση και συναυλία στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 14/3 μαθητές/ τριες και μέλη φοιτητικών συλλόγων με σύνθημα «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία - Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας». Πριν την έναρξη της συναυλίας έγιναν χαιρετισμοί εκ μέρους των ενώσεων γονέων και της ΟΛΜΕ κι ακολούθησαν μαθητικά συγκροτήματα. Συνθήματα υποστήριξης ακούστηκαν μόλις ανέβηκε στη σκηνή η Νατάσα Μποφίλιου, που δέχτηκε επιθέσεις τις προηγούμενες ημέρες για την επιλογή της να συμμετέχει στη συναυλία.

Παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του ΣΕΚ στις Σχολές καλώντας όλες και όλους στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον πόλεμο, το ρατσισμό και τους φασίστες στις 19 Μάρτη, 3μμ, Ομόνοια.

Νέα αντιπολεμική διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Τρίτης 15/3 στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη βρισκόταν στο τυπογραφείο.

Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/3 στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, παρά την κακοκαιρία. «Συμμετείχαν με πανό η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης, το ΣΕΚ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης και Κατάληψη Ρόζα Νέρα. Ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία αλλά και ενάντια στο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί σύσκεψη φορέων, φοιτητών και συλλογικοτήτων που είχε καλέσει η ΕΛΜΕ για την οργάνωση της κινητοποίησης», μεταφέρει ο Ειρηναίος Μαράκης.

Την Κυριακή 13/3 έγινε αντιπολεμική διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη. 


 

Γερμανία

125.000 διαδήλωσαν την Κυριακή 13/3 σε όλη τη Γερμανία με το σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο». Διαδηλώσεις έγιναν στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, τη Λειψία, τη Στουτγκάρδη και το Αμβούργο. 

«Συμμετείχα στη διαδήλωση στο Βερολίνο μαζί με πολλούς συντρόφους/ ισσες από τη Die Linke» σημειώνει η Κριστίνε Μπούχολτζ. «Καταγγείλαμε τον πόλεμο του Πούτιν και σταθήκαμε ξεκάθαρα ενάντια στη γερμανική κυβέρνηση και τα νατοϊκά σχέδια. Αυτό δεν άρεσε σε όλους στη διαδήλωση, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι είχαμε μια καθαρή στάση τόσο ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν όσο κι ενάντια στους εξοπλισμούς. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και η αποκλιμάκωση του πολέμου είναι αυτά που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή – μαζί με περισσότερες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία χρειάζεται την αλληλεγγύη μας».

Ο Γιάακ Παμπστ συμπληρώνει: «Χιλιάδες βγήκαμε ξανά στους δρόμους του Βερολίνου ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν. Πολύς κόσμος. Διαδηλωτές από την Ουκρανία, τη Ρωσία, εργάτες/ριες, οικογένειες, φοιτητές/ριες, ένα πολύχρωμο πλήθος. Μοιράσαμε φυλλάδιο που έλεγε “Όχι στον πόλεμο του Πούτιν – όχι στην νατοϊκή κλιμάκωση”. Έγινε ανάρπαστο. Πραγματικά μας τα έπαιρναν από τα χέρια. Η δίψα για ιδέες και συζήτηση είναι τεράστια. Υπήρχαν πανό και συνθήματα όπως: “Λεφτά για την πρόνοια όχι για τον πόλεμο” και “100 δις για τα σχολεία, όχι για το στρατό”».