Μαζική, δυναμική, οργισμένη και πολύχρωμη ήταν στις 19 Μάρτη στην Αθήνα, η κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του πολέμου που κάλεσαν η ΚΕΕΡΦΑ, το ΕΚΑ, συνδικάτα, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων, καλλιτέχνες ενώ μαζί τους ενώθηκε και το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα Χαυτεία στην Ομόνοια, πλημμύρισε τη Σταδίου και βάδισε προς το Σύνταγμα.
Η συγκέντρωση άνοιξε με τη δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ να παρουσιάζει το Ολλανδικό συγκρότημα Ρομά μουσικής BALKANARY and friends. Τους χαιρετισμούς άνοιξε η Φαντία Φεϊζί, προσφύγισσα από το Αφγανιστάν από το στρατόπεδο της Ριτσώνας και στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Μπερνάρ Νσακάλα από την επιτροπή προσφύγων Ελαιώνα, ο Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι ποιήτριες και ο ποιητής της ομάδας «Απόδραση στον Λόγο και την Τέχνη» Αδριάνα Μπιρμπίλη, Χαρίτα Μήνη και Θεοχάρης Παπαδόπουλος, η Χαρά Ματσούκα, γιατρός, από τα Κοινωνικά Ιατρεία της Αλληλεγγύης για όλους, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας η «Ενότητα» και ο Σέικ Γκίας από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Αποδήμων Μπαγκλαντές. Τελευταίος μίλησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, αφού πρώτα έδωσε τον λόγο στον Μοχάμαντ, προσφυγόπουλο από τη Συρία. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας υπό τον ήχο των κρουστών των Quilombo.
Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το πανό της ΚΕΕΡΦΑ «Όχι στον Πόλεμο – Ανοίξτε τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες», ενώ ανάρπαστα έγιναν τα νέα αντιπολεμικά-αντιρατσιστικά της αυτοκόλλητα και οι πικέτες. Εντυπωσιακά μαζική ήταν η παρουσία των προσφύγων και των κοινοτήτων μεταναστών. Με πανό συμμετείχαν οι επιτροπές προσφύγων από τα στρατόπεδα Ριτσώνας, Ελαιώνα και Μαλακάσας, η Πακιστανική Κοινότητα «η Ενότητα», το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Αποδήμων Μπαγκλαντές, η Κοινότητα Μπαγκλαντές, αγωνιστές/τριες που διεκδικούν δικαιοσύνη για τον Χάνταρι Χέντερσον.
Πολλά ήταν τα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες που κατέβηκαν με τα πανό τους, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι Σύλλογοι Δασκάλων Γλυφάδας-3Β και Αμαρουσίου, η Α-Γ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής και Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, οι σύλλογοι εργαζομένων νοσοκομείων από τον Άγιο Σάββα, το Γεννηματάς και το Δρομοκαΐτειο, εργαζόμενοι από το Βυζαντινό Μουσείο και το υπουργείο Οικονομικών, οι μετανάστριες καθαρίστριες σχολείων Δ. Αθήνας, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Καμαριέρα», η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών.
Φοιτητές είχαν παρουσία με το πανό του συλλόγου ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ καθώς και μαθητές με τα πανό από το 1ο Λύκειο Βούλας και της ΣΕΛΕΤΕ. «Όχι στον πόλεμο – έξω από το ΝΑΤΟ» και «Εργάτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι» έγραφαν τα πανό του ΣΕΚ και της Εργατικής Αλληλεγγύης, ενώ με πανό συμμετείχαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ανοιχτή Πόλη, η Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η ΟΡΜΑ.
Άλλες πόλεις
Εκατοντάδες διαδήλωσαν μαχητικά στη Θεσσαλονίκη μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και συνδικάτων.
Τη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου χαιρέτισαν ο Γιάννης Κούτρας, μέλος ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Ιπποκράτειου ΓΝΘ, ο πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Χρήστος Ζαγανίδης, ο Νίκος Χατζάρας, μέλος ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο Γιώργος Κρεασίδης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Μπάμπης Κουρουνδής από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα συνθήματα “Το ΝΑΤΟ κλείστε – τα σύνορα ανοίξτε”, “Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Ρωσία – κάτω τα χέρια από την Ουκρανία” και “καλοδεχούμενοι όλοι οι πρόσφυγες – άσυλο, χαρτιά, πόλεις ανοιχτές” να κυριαρχούν.
19/3, Θεσσαλονίκη, Διεθνής μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου
Στη συγκέντρωση στα Χανιά στην Πλατεία Αγοράς συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ), η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ), η ΚΕΕΡΦΑ, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα, εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Στον χώρο αναρτήθηκαν πανό των φορέων και πανό στα αραβικά και τα αλβανικά. Ομάδα διαδηλωτών συμμετείχε με αυτοσχέδιες πικέτες διεκδικώντας «STOP στα σύνορα - STOP στον πόλεμο - STOP στην ομοφοβία».
Στη διαδήλωση που έγινε στην Πάτρα συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ, η Κίνηση υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η συλλογικότητα "Δισήνιος Ίππος" , το ΕΑΜ, η ΟΚΔΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μερα25 και ανένταχτος κόσμος.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση της 19 Μάρτη και στην Ξάνθη. Συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ξάνθης, o φοιτητικός σύλλογος, η Αριστερή Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών, η ΚΕΕΡΦΑ, το Πέλοτο και το ΚΚΕ μλ. Στα Γιάννενα στη συγκέντρωση στην Περιφέρεια με πανό συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Φοιτητών Ψυχολογίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ, στο Ηράκλειο Κρήτης η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Λιοντάρια, ενώ στον Βόλο στον Άγιο Νικόλαο.
«Διαδηλώνουμε σήμερα για όλους τους πρόσφυγες και τις γυναίκες, για να έχουν χαρτιά, περίθαλψη και σπίτια, για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Ήταν πολλοί αστυνομικοί για να μας κυνηγήσουν αυτές τις μέρες, αλλά σήμερα δεν φοβόμαστε. Θα συνεχίσουμε μαζί με τα συνδικάτα, τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές», μας είπε η Κριστέλ Καμάρα Ντίντα, από το Κονγκό.
«Ο ρατσισμός και ο πόλεμος συνδέονται. Ο πόλεμος γεννάει προσφυγιά και όλοι -και το φοιτητικό κίνημα- πρέπει να είναι στον αγώνα για να σταματήσει. Λέμε όχι στο ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για τη σημερινή κινητοποίηση κάναμε εξορμήσεις στις σχολές και παρεμβάσεις μέσα στις αίθουσες, φέραμε και μια προσφύγισσα για να μιλήσει στους φοιτητές», δήλωσε ο Γιώργος, φοιτητής από το ΠΑΔΑ.
«Είναι απάνθρωπος και άδικος αυτός ο πόλεμος. Κατεβήκαμε σήμερα γιατί πήραμε την προκήρυξη που μοίρασε η ΚΕΕΡΦΑ στο Περιστέρι», τόνισαν η Εύα και η Καίτη, που διαδήλωναν με δικό τους αυτοσχέδιο πλακάτ με το απαγορευτικό στη βόμβα και σύνθημα “Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Πούτιν”.
«Η μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον πόλεμο δεν είναι διαφορετική από τη μάχη που δίνει η εργατική τάξη για καλύτερες συνθήκες ζωής, για καλύτερη Υγεία και Παιδεία. Κομμάτι της τάξης μας είναι και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες», υποστήριξε ο Τάκης Μοσχονάς, εργαζόμενος στην ιδιωτική Υγεία, ενώ ο Γιώργος Ρόδης, γραμματέας των εφοριακών Αττικής δήλωσε: «Απέναντι στα όπλα και τις βόμβες των κρατών, οι λαοί έχουν να δώσουν αλληλεγγύη. Από τη δική μας εργασία και τους φόρους αγοράζουν τα όπλα για να πλουτίζουν λίγοι. Στην Πανεργατική στις 6/4 χρειάζεται να είναι και οι μετανάστες για να δείξουμε ότι όλοι είμαστε ένα ποτάμι».
«Είμαστε μόνο πέντε κοινωνικοί λειτουργοί στη δομή του Ελαιώνα για τρεις χιλιάδες άτομα. Σε πάνω από τους μισούς έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και είναι χωρίς χαρτιά. Μιλάμε για ανθρώπους με πολλές ευαλωτότητες, με παιδιά, με ιατρικά και ψυχιατρικά προβλήματα, που πρέπει να παίρνουν αγωγή, αλλά δεν μπορούν να πάρουν διατροφή ούτε καθαρό νερό. Είμαστε δίπλα στον αγώνα τους, όχι μόνο πίσω από ένα κοντέινερ. Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα σε ό,τι πόλεμο έχει κάνει η ίδια και η Αμερική. Αυτά που κάνει το Βέλγιο στο Κονγκό είναι χειρότερο από πόλεμο», ανέφερε ο Νίκος Χατζάκης από το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών.
«Είμαστε εδώ και από την κοινότητα του Καμερούν. Κάνουμε δουλειά με μεροκάματα από δω και από κει, χωρίς ένσημα, με πολύ λίγα λεφτά γιατί δεν έχουμε χαρτιά και την ίδια ώρα η αστυνομία μας κυνηγάει. Έχω και παιδιά που πάνε σχολείο, δεν μπορούμε να ζούμε έτσι», δήλωσε ο Μοντέστε Τσάφι, πρόεδρος της Κοινότητας Καμερούν.
«Κάναμε εξόρμηση στο σχολείο μου και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντιφασιστικός ο πόλεμος του Πούτιν. Να δεχόμαστε όλους τους πρόσφυγες όχι μόνο τους λευκούς χριστιανούς», τόνισε ο Άγγελος Φωτόπουλος, μαθητής στο 1ο ΓΕΛ Νέα Ιωνίας, ενώ η Γιούλη Κεχαΐδου, μαθήτρια στο 1ο ΓΕΛ Βούλας ανέφερε: «Η ανταπόκριση από την εξόρμηση στο σχολείο μου για τις 19 Μάρτη δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο θερμή. Ενώ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις μέσα και έξω από το σχολείο ενάντια σε αυτή την καμπάνια, ήταν πολύ μειοψηφικές και έχασαν αυτή τη μάχη, κάτι που είναι μεγάλη νίκη για ένα σχολείο στη Βούλα. Στο πανό μας σχεδιάσαμε τους πρόσφυγες με διαφορετικά χρώματα για να δείξουμε ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι, απ’ όποια χώρα κι αν είναι. Δεν ξεχνάμε ότι έχουμε ταυτόχρονα να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στους φασίστες, που δύο μήνες πριν είχαν ξυλοκοπήσει μαθητές στο άλλο λύκειο της Βούλας όταν έκανε κατάληψη».
«Βγήκε η Κεραμέως στην τηλεόραση να πει ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για τα παιδιά από την Ουκρανία, αλλά γι’ αυτήν τα προσφυγόπουλα που είναι αποκλεισμένα στα στρατόπεδα δεν υπάρχουν. Βγήκε και ο δήμαρχος Ελληνικού Κωνσταντάτος να διαφημίσει τις σύγχρονες ωραιότατες δομές για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Είναι ο ίδιος που πριν λίγα χρόνια έκανε ρατσιστική προπαγάνδα ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν θέση στο Ελληνικό, μεταφέρουν αρρώστιες, κτλ. Χρησιμοποιούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες για να μας πείσουν δήθεν ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα είναι φιλειρηνική», υποστήριξε η Αναστασία Πουλουτίδου, δασκάλα στο 3ο Δημοτικό Ελληνικού.
Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε εδώ σήμερα. Είναι η ώρα με σφιγμένη τη γροθιά να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια στον ρατσισμό, τον αποκλεισμό, τα κλειστά σύνορα, για τα δικαιώματά μας. 43 χρόνια (από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν) αγωνιζόμαστε γι’ αυτά τα δικαιώματα και κάθε φορά είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δίπλα μας. Αγωνιζόμαστε για όλους τους φτωχούς και για τους πρόσφυγες απ’ όπου κι αν προέρχονται, για έναν καλύτερο κόσμο, που θα ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά χωρίς καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο.
Φαντία Φεϊζί, προσφύγισσα από το Αφγανιστάν, στρατόπεδο Ριτσώνα
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής είμαστε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, που φέτος έχει περιεχόμενο και ενάντια στον άδικο πόλεμο που γίνεται και από τις δύο μεριές. Σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου και πόλεις της Ελλάδας, μετανάστες και Έλληνες είναι στον δρόμο μαζί για να φωνάξουν «ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες». Φίλες και φίλοι πρόσφυγες και μετανάστες είμαστε μαζί σας στον αγώνα για ίσα δικαιώματα, θέλουμε κι εσάς δίπλα μας στον αγώνα ενάντια στις αντιπροσφυγικές πολιτικές που είναι βούτυρο στο ψωμί του φασισμού. Έναν αγώνα που έστειλε στη φυλακή τα ναζιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Έναν αγώνα που σε λίγο καιρό ξαναρχίζει και πρέπει να τον κερδίσουμε κι αυτόν.
Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Είμαστε εδώ γιατί δεν θέλουμε ρατσισμό, φασισμό και πόλεμο. Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Άραβες είμαστε όλοι το ίδιο και είμαστε εργατική τάξη. Η λύση είναι να έχουμε νομιμοποίηση. Η αστυνομία κλείνει τους δρόμους και παίρνει εκατοντάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά, επειδή δεν έχουν χαρτιά. Αυτές τις μέρες ο κύριος Μηταράκης πηγαίνει στο Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και ψάχνει φτηνούς εργάτες. Να νομιμοποιήσουν εμάς που υπάρχουμε εδώ. Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη.
Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας «η Ενότητα»
Βρεθήκαμε εδώ για να αγωνιστούμε για το καλό όλων των ανθρώπων. Εκπροσωπώ την επιτροπή των Κογκολέζων και γενικότερα των Αφρικανών προσφύγων. Στο στρατόπεδο του Ελαιώνα έχουμε πολλά προβλήματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας διαιρέσει σε Αφρικανούς και Άραβες και τώρα θέλουν να κλείσουν το στρατόπεδο. Σήμερα λένε ότι οι μόνοι πραγματικοί πρόσφυγες είναι οι Ουκρανοί. Αλλά οι πόλεμοι είναι πραγματικοί στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Κονγκό, στην Αφρική. Να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, να δώσουν χαρτιά και στέγαση σε όλους.
Μπερνάρ Νσακάλα, επιτροπή προσφύγων Ελαιώνα
Τα κοινωνικά ιατρεία πάντα ήταν παρόντα υπέρ των ευάλωτων. Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, απαιτούμε να κλείσουν τα άθλια κέντρα κράτησης που φυλακίζουν ανθρώπους για 36 μήνες χωρίς να έχουν κάνει κανένα αδίκημα. Δεν εφησυχάζουμε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ακροδεξιές συμμορίες ακόμα δρουν στις γειτονιές και τα σχολειά μας. Και βέβαια υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές εισβολές, όπως στην Ουκρανία από τη Ρωσία που θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφύγων.
Χαρά Ματσούκα, γιατρός, εθελόντρια από τα Κοινωνικά Ιατρεία της Αλληλεγγύης για όλους
Ο κύριος Μηταράκης έκανε συμφωνία με το Μπαγκλαντές για να φέρει εργάτες από κει. Οι Μπαγκλαντεσιανοί εργάτες είμαστε 12.000 ήδη εδώ χωρίς χαρτιά. Νομιμοποιήστε εμάς και μετά φέρτε εργάτες κι από κει. Εμείς ήρθαμε εδώ για να δουλέψουμε γιατί η χώρα μας είχε πρόβλημα, όχι για να παρανομήσουμε. Η αστυνομία βλέπει σκούρο χρώμα και μαζεύει κόσμο. Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας.
Σέικ Γκίας, Συμβούλιο Δικαιωμάτων Αποδήμων Μπαγκλαντές
Δείτε ακόμα:
19 Μάρτη διεθνώς - Συντονισμένη κραυγή ενάντια στον ρατσισμό και τον πόλεμο