Καταπίεση και απελευθέρωση
Δίκη για τη δολοφονία Ζακ - Προκλητικοί οι δράστες στις απολογίες τους

22/3, η Ανοιχτή Ορχήστρα στο πρωτοδικείο Αθηνών για την έναρξη των απολογιών. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Με τις τέσσερις πρώτες απολογίες κατηγορούμενων συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στη 14η συνεδρίαση στις 22 Μάρτη. Το πρωί, έξω από τα δικαστήρια έγινε συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα “αλλαγή κατηγορίας τώρα”, να μετατραπεί το κατηγορητήριο από θανατηφόρο σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία. Με πανό μπροστά από το δικαστήριο βρέθηκε η Πρωτοβουλία "Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh", η Ανοιχτή Ορχήστρα, καθώς και κόσμος που ανταποκρίθηκε στα διαδικτυακά καλέσματα των προηγούμενων ημερών.

Πρώτος απολογήθηκε ο Σπύρος Δημόπουλος, ο κοσμηματοπώλης. Η απολογία του προκάλεσε σοκ από το πόσο πιο ψηλά βάζει, ακόμα και σήμερα, το μαγαζί του από τη ζωή του Ζακ. Ο κατηγορούμενος κατέρριψε μόνος του τον βασικό ισχυρισμό του, ότι ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει. Είπε ότι δεν κλάπηκε τίποτα και ότι ο Ζακ δεν είχε τίποτα πάνω του, ενώ την εικασία του ότι παραβίασε την πόρτα τη βάσισε σε αυτά που του είπε “κάποιος που έπινε καφέ”: “ότι έγινε ένα μεγάλο μπαμ... έγινε ντόρος”.

Όσο για τη δολοφονική επίθεση, την περιέγραψε με χαρακτηριστική ψυχρότητα. “Δημ: Για να τον εμποδίσω εκεί τον κλώτσησα. Πρ: Άρα λέτε μία φορά τον κλωτσήσατε; Δημ: Νομίζω ναι, μία φορά, γιατί ήμουν και σοκαρισμένος”. Όλες και όλοι όμως έχουμε δει το βίντεο που αποδεικνύει ότι αυτό είναι ένα απροκάλυπτο ψέμα.

Δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί τον κόσμο που διαμαρτύρεται για την αστυνομική βία. “Βλέπουμε αστυνομικούς να χτυπάνε κόσμο και [κάποιοι] λένε”, και κάνοντας ψιλή τη φωνή του συμπλήρωσε: “«γιατί τον χτυπάτε, τι κάνετε» χωρίς να ξέρουν”. Όταν ρωτήθηκε αν σήμερα θα έκανε διαφορετικά απάντησε “Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω”. Μέχρι και για το κίνημα μίλησε ειρωνικά, παραπονούμενος ότι έχουν βάψει το μαγαζί του ροζ και το έχουν κάνει “μνημείο τύπου Γρηγορόπουλου”!

Αντίστοιχα ο Θάνος Χορταριάς, που απολογήθηκε δεύτερος, προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν θύμα εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα, αντικατοπτρίζοντας δηλαδή αυτό ακριβώς που ο ίδιος έκανε σε βάρος του Ζακ. Μέρος της γραμμής του ήταν η “κοινωνική ευθύνη”, ότι “το έκανα για να προστατεύσω τον ίδιο μου τον εαυτό και τους συνανθρώπους μου”. Επιμένει έτσι στο αφήγημα του “επικίνδυνου ληστή”, αλλά θυμίζει και την ανάρτησή του με την οποία αυτοαναγορεύεται σε “τιμωρό”: “ο θεός με έβαλε απέναντι σε Εθνομηδενιστές, αντίχριστους και οργανωμένους παραβατικούς... είναι Υψιστη αποστολή που θα την πάω και εγώ μέχρι τέρμα”. Δεν παρέλειψε να προσπαθήσει να κάνει το άσπρο μαύρο, λέγοντας ότι ήθελε με τις κλωτσιές να “διευκολύνει” τον Ζακ να βγει και ότι δεν τον πέτυχε. Και φυσικά δεν έδειξε το παραμικρό ίχνος λύπης για τον χαμό του Ζακ ή μεταμέλειας για όσα έκανε.

Ψέμματα

Στην απολογία του Βασίλειου Ρουσάκου, του ενός από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς μαθαίνουμε ότι οι δυο προηγούμενοι δράστες είπαν ψέματα από την πρώτη στιγμή: “Του λέω [του Δημόπουλου] αυτός πώς τραυματίστηκε; Μου λέει ότι στην προσπάθειά του να φύγει κόπηκε στα γυαλιά... Ο κ. Χορταριάς ...μου ανέφερε ότι εκείνος απέκλεισε το δράστη και είχε πετάξει το μαχαίρι στο κατάστημα”.

Ο ίδιος αστυνομικός συνεχίζει με ψέματα, λέγοντας: “Αν εξαιρέσουμε το σήμα για ληστεία, θα έλεγα ότι θύμα ήταν ο Κωστόπουλος... αυτόν έπρεπε να προστατεύσουμε... Τον προστατεύσαμε” (!). Το ψέμα συνεχίστηκε με το ότι ο Ζακ απρόκλητα κλότσησε τη τζαμαρία με σκοπό να επιτεθεί στον διασώστη. Αντίθετα, μία ένορκος παρατήρησε: “βλέπουμε στο βίντεο ότι συνεργάζεται και ξαφνικά πηγαίνει από πάνω του κάποιος. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια οριζόντια θέση, να νιώθετε ασφυξία και να έρχεται ένας άνθρωπος από πάνω σας. Δεν θα νιώθατε απειλή;”

Και αυτός ο κατηγορούμενος, όπως και οι δύο προηγούμενοι, εμφανίστηκε αμετανόητος: “Ρουσ: Και να μας το είχαν πει ότι συμβαίνει κάτι στην υγεία του, πάλι έτσι θα αντιδρούσαμε”. Και επέμεινε, παρά την παρατήρηση ένορκης ότι “πάντως για την ασφάλεια του πολίτη, που λέτε [ότι είναι δουλειά σας], εκείνη τη στιγμή το θύμα ήταν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος. Κανένας άλλος δεν ήταν θύμα”, πως ο Ζακ έπαψε να είναι θύμα μόλις έπιασε το γυαλί! Ίδιο ήταν και το αφήγημα του συναδέλφου του, κατηγορούμενου Δαυίδ Σεφέρη, που απολογήθηκε αμέσως μετά: “Από την ώρα που σηκώθηκε με το γυαλί ήταν επικίδυνος”, είπε συμπληρώνοντας με μεγάλη δόση σεναριολογίας του τι θα γινόταν αν δεν έπρατταν με αυτόν τον τρόπο. Κατά τη γνώμη του δηλαδή η παράδοση ενός ανθρώπου στο ασθενοφόρο χωρίς σφυγμό και ανάσα ήταν προτιμότερη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος, στις 4/4 θα γίνουν οι απολογίες των δυο άλλων κατηγορούμενων αστυνομικών, ενώ στις 13/4 αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα. Για τις 18/4 προβλέπεται η έναρξη των αγορεύσεων από τις συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Τέλος, το δικαστήριο έχει προγραμματίσει δικάσιμες στις 3 και 10 Μάη.

• Πληροφορίες για την ακροαματική διαδικασία από το Zackie Oh Justice Watch.

22/3, Η Πρωτοβουλία "Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh" στο Πρωτοδικείο για την έναρξη των απολογιών. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου