Καταστολή
Στηρίζουμε τον Θωμά Σίδερη

Στόχος υβριστικών χαρακτηρισμών και απειλητικών μηνυμάτων έγινε τις προηγούμενες μέρες ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής «Αφύλακτη Διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα, Θωμάς Σίδερης. Αιτία της επίθεσης ήταν η επιλογή του να αφιερώσει την εκπομπή του στις 12/3 στο διαβόητο Τάγμα Αζόφ που δρα εδώ και χρόνια στην Ουκρανία. Το γεγονός ενόχλησε δεξιούς δημοσιογράφους και άλλους κονδυλοφόρους της δυτικής προπαγάνδας για τον πόλεμο, που μίλησαν για «ανδρείκελο του Πούτιν».

Η επίθεση φανερώνει το μέγεθος της κυβερνητικής απόπειρας φίμωσης, λογοκρισίας και ελέγχου της ενημέρωσης (και) για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. «Ζούμε ημέρες πολέμου και η προπαγάνδα βρίσκεται στο απόγειό της. Διότι όλοι γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, ότι σε κάθε πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια», αναφέρει η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στην ΕΡΤ στην ανακοίνωσή της. «Έτσι έχουμε από τη μια μεριά την προπαγάνδα της Ρωσίας με αποκλεισμό των μη αρεστών ειδήσεων, και από την άλλη αυτή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την ίδια τακτική. Κομμάτι αυτής της τακτικής ήταν και το κλείσιμο του SPUTNIK και του RUSSIA TODAY στην Ελλάδα που άφησε δεκάδες εργαζόμενους του κλάδου χωρίς δουλειά.

Απειλές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Σάββατο 12 Μαρτίου, στην εκπομπή “Αφύλαχτη Διάβαση” του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Θωμάς Σίδερης παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του για τα τάγματα Αζόφ που δρουν στην Ουκρανία. Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κάποιους “δημοσιογράφους” που στηρίζουν τη δυτική προπαγάνδα με λιβελογραφήματα εναντίον του. Γι’ αυτούς οποιαδήποτε φωνή δεν εναρμονίζεται πλήρως με την προπαγάνδα της δύσης πρέπει στραγγαλιστεί. Ο συνάδελφος έφτασε να δεχτεί απειλές ακόμη και για τη ζωή του. 

Στην Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων είμαστε περήφανοι-νες που συνεργαζόμαστε με τον Θωμά Σίδερη, βραβευμένο πολλές φορές για τα ντοκιμαντέρ του και πιστεύουμε πως η εκπομπή του είναι μία από αυτές που προάγει το Α’ Πρόγραμμα και συνολικά τη Ραδιοφωνία.

Είμαστε υπέρ της ελεύθερης ενημέρωσης και ενάντια στην προπαγάνδα. Είμαστε κατά του πολέμου, αλλά και κατά του ναζισμού, φασισμού και ρατσισμού. Είμαστε με τους πρόσφυγες οποιασδήποτε εθνικότητας. Είμαστε ενάντια στην εγκληματική πολιτική είτε αυτή εκπορεύεται από τη Ρωσία, είτε από ΗΠΑ-

ΝΑΤΟ-ΕΕ, είτε από την ελληνική κυβέρνηση».

Ανακοίνωση στήριξης του Θ. Σίδερη κυκλοφόρησαν ανάμεσα σε άλλους η ΕΣΠΗΤ, στην οποία είναι μέλος, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ, Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.