Οικονομία και πολιτική
Υποκριτικές κραυγές για την Κύπρο

«Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος». Αυτά δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στην Βουλή λίγο μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι. 

To απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγο μετά την ομιλία του Ζελένσκι στους ελληνοκύπριους βουλευτές η πρόεδρος της Βουλής Δημητρίου, πήρε τον λόγο για να μιλήσει επειδή δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση «επί του θέματος της τουρκικής κατοχής από τον πρόεδρο Ζελένσκι». Αλλά χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση γιατί η σύνδεση του Ζελένσκι διακόπηκε λόγω «τεχνικού προβλήματος». Αργότερα (και ελλείψει οποιασδήποτε επίσημης ανακοίνωσης από τον Ζελένσκι) «διπλωματικές πηγές στο Κίεβο σημείωναν πως η Ουκρανία έχει στηρίξει και υιοθετήσει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα μη αναγνώρισης των όσων έχει βιώσει η Κύπρος».

O Ζελένσκι έχει πετύχει πολλά «αυτογκόλ» στις ομιλίες του. Στην Ιαπωνία, π.χ. μίλησε για τον πυρηνικό όλεθρο της Φουκοσίμα, «ξεχνώντας» τις αμερικανικές ατομικές βόμβες στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ στο Ισραήλ παραλλήλισε τις ωμότητες του ρωσικού στρατού με το Ολοκαύτωμα. 

Αλλά η εμμονή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου να ταυτίσουν την Ρωσία με την Τουρκία στον ρόλο του «κακού» τι ακριβώς εξυπηρετούν; Σίγουρα δεν πιστεύουν, στα σοβαρά, ότι μπορούν να πείσουν τον Ζελένσκι να ανοίξει μέτωπο στην Τουρκία με την οποία η Ουκρανία διατηρεί καλές σχέσεις σε βαθμό που να την εμπιστεύεται στον ρόλο του διαμεσολαβητή. 

Στην πραγματικότητα, οι αντιτουρκικές κορώνες αποτελούν προπέτασμα καπνού για εσωτερική κατανάλωση. Ο Μητσοτάκης, ο Αναστασιάδης και ο Ερντογάν συνεργάζονται με την πολεμική εκστρατεία του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούν ανταγωνιστικά ανταλλάγματα ο καθένας σαν ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον πόλεμο. Ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός έχει αλλάξει φάση (τώρα βρίσκεται στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» για χάρη της Νατοϊκής συνεργασίας) αλλά δεν έχει σταματήσει.

Τα αυτιά του «πατριωτικού ακροατήριου» δυστυχώς έσπευσε να χαϊδέψει και ο Τσίπρας που καλωσόρισε τον Ζελένσκι ζητώντας του προκαταβολικά να «δώσει και ένα μήνυμα για την ευρωπαϊκή χώρα που εδώ και 48 χρόνια βιώνει την τουρκική εισβολή και κατοχή».