Οικονομία και πολιτική
Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: “Επιδοτήσεις” + πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2023 = χειρότερες περικοπές

10/9, Πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η ομιλία και οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι μια πρόκληση. Ο πρωθυπουργός μιας δολοφονικής κυβέρνησης που κάθε μέρα βυθίζεται περισσότερο στην κρίση, ζωγράφισε μια εικόνα απόλυτης επιτυχίας σε όλα τα ζητήματα που προκαλούν την οργή της πλειοψηφίας. 

Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη το «κοινωνικό κράτος» είναι στα καλύτερά του «οι κούριερ δουλεύουν με ασφάλεια και κανόνες», η Δημόσια Υγεία πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία της πανδημίας, η Παιδεία ανθίζει. Το ίδιο και στα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+, των αναπήρων. Δεν ντράπηκε ο Μητσοτάκης να αναφερθεί και στους Ρομά. Ο Νίκος Σαμπάνης θα πρέπει να γύριζε στον τάφο του. 

Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός της φτώχειας και των υποκλοπών μας προειδοποίησε για το «δύσκολο χειμώνα» που θα περάσουμε. Βρήκε, καταρχήν, την αιτία: «Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Πούτιν» είπε.

Αυτή είναι η δικαιολογία όλων των κυβερνήσεων που ρίχνουν τα σπασμένα της κρίσης και της κερδοσκοπίας των αρπακτικών της αγοράς στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Όντως λοιπόν η απάντηση είναι «ευρωπαϊκή» -για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Μητσοτάκη- αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο υποκριτική και προκλητική. 

Από κει και πέρα, ο Μητσοτάκης έκανε εξαγγελίες για το πως θα περάσουμε αυτό το «δύσκολο χειμώνα». Το ένα μέτρο είναι το εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ που θα δοθεί τον Δεκέμβρη συνολικού ύψους 496 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο είναι το επίδομα θέρμανσης, συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Άλλο επίδομα είναι για αγρότες και κτηνοτρόφους, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους των λιπασμάτων, συνολικά 149 εκατ. ευρώ. Ένα μεγάλο κονδύλι, 1,7 δις ευρώ έχει τον βαρύγδουπο τίτλο για την «ενίσχυση της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζόμενων». Μαζί με άλλα μέτρα, όπως για την ανακύκλωση συσκευών ή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης, τα μέτρα φτάνουν στα 5,5 δις ευρώ. 

Ασπιρίνες

Το πρώτο που έχει να πει κανείς για αυτές τις εξαγγελίες είναι ότι πρόκειται για ασπιρίνες. Στον πραγματικό κόσμο, όχι αυτόν που περιγράφουν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, ο πληθωρισμός τρέχει με 11,4%. Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη όπως το ψωμί, το λάδι, φτάνουν από 18% μέχρι 25%. Η ακρίβεια εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις. Το μόνο που είχε να πει ο Μητσοτάκης για τους μισθούς είναι μια αόριστη υπόσχεση για αύξηση του βασικού τον Μάη του 2023 και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή. 

Το ότι τα εφάπαξ επιδόματα δεν είναι απάντηση στην ακρίβεια το καταλαβαίνει ο καθένας και η καθεμία από μας. Όμως, στην πραγματικότητα οι «εξαγγελίες» του Μητσοτάκη είναι κάτι παραπάνω: ενισχύουν τις επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους. Παράδειγμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα ευαρεστηθούν να μετατρέψουν συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. 

Για τους λογαριασμούς του ρεύματος και της θέρμανσης, η κυβέρνηση επιδοτεί τις εταιρείες που θησαυρίζουν. Όχι μόνο τους περιβόητους «παρόχους» του ρεύματος ή τους κερδοσκόπους του φυσικού αερίου, αλλά και τους «πετρελαιάδες» με τα επιδόματα για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με πετρέλαιο θέρμανσης (πάνε και οι «πράσινες» ευαισθησίες). 

Μιλώντας για την εξειδίκευση των μέτρων ο Σταϊκούρας είπε ότι: «Όλες οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Στην περίοδο ακραίας αβεβαιότητας λαμβάνουμε μέτρα με βάση τις άμεσες ανάγκες και δεν δεσμευόμαστε με μακροχρόνια μέτρα, γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση».

Η «δημοσιονομική σταθερότητα» είναι ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση και τον ελληνικό καπιταλισμό. Τα 5,5 δις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης έρχονται σε μια στιγμή που σύντομα η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει πλεονασματικό προϋπολογισμό για να συνεχίσουν τα ελληνικά ομόλογα να έχουν την στήριξη της ΕΚΤ. 

Την ίδια στιγμή οι πολεμικές δαπάνες εκτοξεύονται προσθέτοντας νέα βάρη στον προϋπολογισμό, ενώ η ΕΚΤ ανακοινώνει αύξηση των επιτοκίων στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο δημόσιο χρέος. Η «δημοσιονομική σταθερότητα» μοιάζει με άσκηση για τον τετραγωνισμό του κύκλου όχι μόνο για τον Μητσοτάκη αλλά για όλες τις κυβερνήσεις, από την Ιταλία μέχρι την νέα κυβέρνηση της Τρας στην Βρετανία. 

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θέλησε να κρύψει αυτά τα αδιέξοδα επιστρατεύοντας την εθνικιστική πολεμοκαπηλεία και το ρατσισμό. Από το η «πατρίδα μεγαλώνει» (12 μίλια στο Ιόνιο) μέχρι «αγέρωχες» δηλώσεις στον Ερντογάν, μαζί με προκλητικές αναφορές στη «μείωση των μεταναστευτικών ροών» και προειδοποιήσεις για «νέα επεισόδια στον Έβρο». 

Γι’ αυτό χρειάζεται να πάρει απάντηση από το εργατικό κίνημα σε όλη την γραμμή του μετώπου. Από τις απεργίες για τις αυξήσεις μέχρι την σύγκρουση με την πολιτική του ρατσισμού και του εθνικισμού που απειλεί να ξαναβγάλει στον αφρό τους φασίστες. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ έδειξε ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να πάρει ανάσα, θα της εξασφαλίσουν ένα πραγματικά «δύσκολο χειμώνα», θα την ανατρέψουμε στο πεζοδρόμιο.